REKLAMI GEÇ

SERVERGAZİ TÜRBESİ

SERVERGAZİ TÜRBESİ

Çağdaş Yenidede, bugün Denizli’nin kahramanlarından Servergazi’nin türbesini tanıtıyor. İşte ilginç rivayetleri ve hikayesi ile Servergazi… Eski adı Gerzele, şimdi ki adı da Servergazi olan bölgededir. Asırlık çınar ağaçlarının türbeyi beklediği bir yerdir. 1993 yılında Denizli Eski Valisi Oğuz Kaan Köksal tarafından restore edilerek bugünkü haline getirilmiştir. SERVERGAZİ’NİN ŞEHİT OLUŞU Servergazi ve Mehmet Gazi emirlerindeki 2 tümenle beraber Laodikya üzerine sevk edilmişler. Bizans kuvvetleriyle ilk…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Temmuz 2014 Pazartesi, 10:40

denizli-nin-turbeleri-servergazi-ramazan-h

Çağdaş Yenidede, bugün Denizli’nin kahramanlarından Servergazi’nin türbesini tanıtıyor. İşte ilginç rivayetleri ve hikayesi ile Servergazi…

ic-6

Eski adı Gerzele, şimdi ki adı da Servergazi olan bölgededir. Asırlık çınar ağaçlarının türbeyi beklediği bir yerdir. 1993 yılında Denizli Eski Valisi Oğuz Kaan Köksal tarafından restore edilerek bugünkü haline getirilmiştir.

ic-2

SERVERGAZİ’NİN ŞEHİT OLUŞU
Servergazi ve Mehmet Gazi emirlerindeki 2 tümenle beraber Laodikya üzerine sevk edilmişler. Bizans kuvvetleriyle ilk önce Colossae antik kentinin bulunduğu bölgeye yakın bir yerde çarpışmışlar. İlk çarpışmada galip elmişler ve kaçan Bizans ordusunu takip etmişler. Bugün bilinen Dere Tekke mevkiinde (Eski Sarayköy Yolu) Bizans ordusunu yakalamışlar ve çarpışmaya burada devam etmişler. Çarpışma sırasında Mehmet Gazi Şehit düşmüştür. Askerler Servergazi’nin emrine geçmişlerdir. Bizans ordusu yenilmiş ve yok edilmiştir. Ancak sağ kalan Bizans askerinin attığı ok ile Servergazi de vurulmuş ve şehit olmuştur.

ic-5

YANINDAKİ KABRİN SIRRI
Türbenin alt taraflarındaki bağlık bölgelerde ailesiyle beraber yaşarmış. Aile, hem tarla işleriyle uğraşır hem de Servergazi Türbesinin bakımıyla ilgilenirlermiş.
Sabah namazına kalkan çocuk, namazını ifa ettikten sonra türbenin yakınlarında Kur’an-ı Kerim okumaya başlamış. O sırada Servergazi belirmiş ve çocuğa “Öğlen Namazından Sonra Benim Yanıma Geleceksin, Senin Yerin, Benim Yanım” demiş. Servergazi’yi gören çocuk durumu babasına anlatmış ama bir anlam verememişler. Öğle namazı saatlerinde çocuk vefat etmiş. Babasının aklına oğlunun sabah anlattığı olay gelmiş. Türbedar’ın oğlu Servergazi’nin yanına defnedilmiş.

ic-1

VALİ’NİN RÜYASINA GİRDİ!
Türbeyi son şekli ile restore ettiren Denizli Eski Valisi Oğuz Kaan Köksal’ın gördüğü bir rüya üzerine harekete geçtiği rivayet edilir. Bazı kaynaklardan aktarıldığına göre; Servergazi Vali Oğuz Kaan Köksal’ın rüyasına girerek “Ey Vali, Türbemi Neden Yaptırmıyorsun?” der. Vali Köksal da sabah uyanır uyanmaz gereken talimatları verir ve türbenin inşaatı başlar.

ic-4

SANCAĞI ÇALMAK İSTEYENLERİN BAŞINA GELENLER
Bir diğer rivayet de, türbe içinde bulunun sancağın çalınmak istenmesi ile ilgili olay… Türbe içinde bulunan sancağı çalmak isteyen hırsızlar, sancağı aldıktan ölürler ve türbe merdivenleri hırsızların kanlarıyla boyanır. Bu olayın ardından hırsızların çalamadığı sancak, yetkililer tarafından müze depolarından birine kaldırılır.

ic-3

KIBRIS HAREKATI’NDA SERVERGAZİ
Bir diğer rivayet ise Kıbrıs barış harekatının gerçekleştirildiği döneme ait. Rivayete göre; Servergazi, Kıbrıs çıkarmasının başladığı gece 40 askeriyle beraber Üzüm Dedesi’nin (Hulusi Efendi) türbesine gider ve türbenin önünde ışık olarak belirirler. Üzüm Dedesi türbesinden çıkarak Servergazinin yanında bulunan beyaz ata biner. İlbade mezarlığında bulunan Mehmet Gazi ve Yediler Türbesindeki Şehit askerleri de yanlarına alarak Çökelez Dağı’na giderler. Ellez’i de yanlarına alarak Kıbrıs’a savaşmaya giderler.

ic-7
Kıbrıs savaşı zamanında Servergazi Türbesinin türbedarı türbeye girdiğinde ne sancağı bulabilir ne de kılıcını…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı