REKLAMI GEÇ

ŞEYH HASAN EFENDİ TÜRBESİ

ŞEYH HASAN EFENDİ TÜRBESİ

Çağdaş Yenidede, Türklerin Anadolu’yu feth etmelerinde önemli bir rolü bulunan, Şeyh Hasan Efendi’nin türbesini tanıtıyor. Şeyh Hasan Efendi Türbesi, Denizli merkeze bağlı Karcı Mahallesi’nde Ornaz Deresi tarafına giderken sağ tarafta bulunan türbedir. Türenin girişinde sonradan yaptırılan kitabede SAİBİ SEYF – EŞ-ŞEHİD – ES SEYYİD ŞEYH HASAN EFENDİ yazıldığını görürsünüz. Türkçeye çevirdiğimizde: SAİBİ SEYF ünvanı ilim irfan sahibi, EŞ-ŞEHİD, şehit olduğu, ES SEYYİD ise Peyfamberimiz…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2014 Cumartesi, 11:46

denizli-nin-turbeleri-seyh-hasan-efendi-h

Çağdaş Yenidede, Türklerin Anadolu’yu feth etmelerinde önemli bir rolü bulunan, Şeyh Hasan Efendi’nin türbesini tanıtıyor.

Şeyh Hasan Efendi Türbesi, Denizli merkeze bağlı Karcı Mahallesi’nde Ornaz Deresi tarafına giderken sağ tarafta bulunan türbedir. Türenin girişinde sonradan yaptırılan kitabede SAİBİ SEYF – EŞ-ŞEHİD – ES SEYYİD ŞEYH HASAN EFENDİ yazıldığını görürsünüz.

Türkçeye çevirdiğimizde: SAİBİ SEYF ünvanı ilim irfan sahibi, EŞ-ŞEHİD, şehit olduğu, ES SEYYİD ise Peyfamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in soyundan geldiği anlamı taşıyor.

ic-2
7 kardeşler olarak bilinen Anadolu Selçuklu komutanlarından birisidir. 7 kardeşlerden bilinen isimler Servergazi ve Ellez’dir. Şeyh Hasan Efendi, Anadolu’nun fethi sırasında Karcı Dağı eteklerinde yapılan savaşlar sırasında şehit olmuş ve bugün türbesinin bulunduğu yere defnedilmiştir. Türbede bulunan sanduka İstanbul’da bulunan Eyüp El-Ensari Hazretlerinin sandukasıyla aynı büyüklüktedir.

Şeyh Hasan Efendi ve Kardeşi Ellez’in Denizli’ye Bıraktıkları Mirasın Hikayesi şöyledir:
Anlatmak istediğim hikaye Çökelez Dağı’nda geçiyor. Denizli’nin Çal ilçesinin sınırları içinde bulunan dağa adını vermiştir. Yapılan savaşlar sırasında Şeyh Hasan Efendi ve Ellez, dağın zirvesine kadar çıkmışlar ve savaşmaya devam etmişlerdir. Orada yapılan savaşlarda Ellez’in kafası boynundan vurulur ve başı yere düşmesine rağmen savaşmaya devam etmiştir. Arkadaşları hala savaştığını gördükleri Ellez’e çök diye bağırdıktan sonra Ellez öldüğünü anlamış ve şehit olmuştur.

ic-1

Ellez’in akrabaları mezarının başından ayrılmak istemezler ve Çökelez Dağı’nın eteklerine yerleşirler. Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar bu bölgede yerleşimlerini sürdürürler. Osmanlı veznedarları köye geldiklerinde vergi toplamak isterler ama köylüler bunu kabul etmeyerek veznedarları öldürürler. Osmanlı’nın peşlerini bırakmayacaklarını düşündükleri için bulundukları bölgeden göç ederler ve bugünkü Çal İlçesine bağlı Selcen Mahallesi’nin (köyü) bulunduğu bölgeye yerleşirler. Köy günümüze kadar gelmiştir.

ic-3,

Bu göç geleneği halen devam etmektedir. Mayıs ayının son haftası Denizli merkezde ve diğer illerde yaşayan Selcenliler, Çökelez Dağı’nın güney eteklerinden başladıkları yürüyüşlerini Selcen’de bitirerek geçmişlerini hatırlamaktadırlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı