REKLAMI GEÇ

TAŞKIN DEDE TÜRBESİ

TAŞKIN DEDE TÜRBESİ

Çağdaş Yenidede, bugün Acıpayam’ın Alaattin Mahallesi’ndeki bir başka türbe olan Taşkın Dede türbesini tanıtıyor. Alaattin kasabasına geldiğinizde Taşkın Dede Caddesi üzerinden türbe mesireliğine kadar gidebilirsiniz. Taşkın Dede’nin adı kasabaya adını veren Alaattin Han, Horasan Türklerinden olup 12. Yüzyılda yaşamıştır. İlk türbe binasının tadilatı “Kaykılar’ın Mustafa” tarafından yapılmıştır. Günümüzdeki haline Alaattinli hayırseverler tarafından getirilmiştir. Kasaba ve yöre halkı tarafından “ Taşkın Dede“ olarak bilinen Alaattin…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2014 Cuma, 09:47

denizli-nin-turbeleri-acipayam-alaattin-taskin-dede-turbesi-h

Çağdaş Yenidede, bugün Acıpayam’ın Alaattin Mahallesi’ndeki bir başka türbe olan Taşkın Dede türbesini tanıtıyor.

Alaattin kasabasına geldiğinizde Taşkın Dede Caddesi üzerinden türbe mesireliğine kadar gidebilirsiniz. Taşkın Dede’nin adı kasabaya adını veren Alaattin Han, Horasan Türklerinden olup 12. Yüzyılda yaşamıştır.

ic-3

İlk türbe binasının tadilatı “Kaykılar’ın Mustafa” tarafından yapılmıştır. Günümüzdeki haline Alaattinli hayırseverler tarafından getirilmiştir. Kasaba ve yöre halkı tarafından “ Taşkın Dede“ olarak bilinen Alaattin Han, Oğuzlar soyundan gelmektedir.

ic-1

Alaattin Han, Don Baba ya da Dona Baba ile kardeştir.
Sağlığında çobanlık ve çiftçilikle uğraştığını, eşi ve 2 çocuğu ile beraber yaşadığını öğrendik. Bölgenin güvenliği için yapılan savaşlarda şehit düştüğü biliniyor.

ic-4
Acıpayam’ın yol üzerindeki Oğuz Köyü’nde türbesi bulunan Oğuz Baba ile aynı dönemlerde yaşamıştır.

Yorumlar

Serkan elvanesenturk   -  Bağlantı 11 Eylül 2020, 17:24

Selamin aleykum daskin dede dediğimiz alaattin han in kasabasindanim alaattin han büyük selçuklu sultani alaattin keykubat in akrabasidir oğuz turklerindendir çobanlık ve çiftçi olduğunu öğrendik dedikleri bilgi kısmen yanlıştır alaattin beyobasiyla

ABDİ SAĞLIK   -  Bağlantı 25 Temmuz 2014, 15:44

Birçok beldemizde türbeler var. Hepsi de genelde şehit türbeleri. Onlar sayesinde yurt edinmişiz buraları. Baklan ilçesinde Hüsamettin dede türbesi var. Geçenlerde isabey türbesini tanıtırken Hüsamettinbeyin meazarı bilinmiyor diye yazdınız. Bir yanlışı düzeltmek istedim. Ayrıca Hüsamettin dede yide ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı