REKLAMI GEÇ

Onbir Ay’ın Sultanı Ramazan

Onbir Ay’ın Sultanı Ramazan

Dünkü yazımda açıklayacağımı söz verdiğim hususları içeren paragrafı hatırlatma amacıyla buraya alayım öncelikle. Çünkü bu paragraftan hareketle başlığın izahı niteliğinde bir yazı okuyacaksınız. Ramazan-ı şerif Rahmet ayıdır, mağfiret ayıdır, Kur’an ayıdır, İslamın beş temel esasından olan ORUÇ ibadetinin özel zamanıdır, İçinde bin ay’dan daha hayırlı KADİR gecesi vardır,Sonunda imtihanı kazanma mükafatı olarak düşünülebilecek BAYRAM vardır. Ramazanın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan kurtuluştur. Rahmetin…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2014 Pazar, 10:10

Dünkü yazımda açıklayacağımı söz verdiğim hususları içeren paragrafı hatırlatma amacıyla buraya alayım öncelikle. Çünkü bu paragraftan hareketle başlığın izahı niteliğinde bir yazı okuyacaksınız.

Ramazan-ı şerif Rahmet ayıdır, mağfiret ayıdır, Kur’an ayıdır, İslamın beş temel esasından olan ORUÇ ibadetinin özel zamanıdır, İçinde bin ay’dan daha hayırlı KADİR gecesi vardır,Sonunda imtihanı kazanma mükafatı olarak düşünülebilecek BAYRAM vardır.

Ramazanın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan kurtuluştur.

Rahmetin en bilinen karşılığı “MERHAMET”TİR. Merhamet ise bilindiği gibi acımak, esirgemek, korumak, affetmek, bağışlamak gibi anlamlara gelir. Kur’an-ı Kerimde yüzden fazla yerde rahmet kelimesi kullanılmış olup tercümeleri hayır, iyilik, ihsan,nimet ve kalp inceliği şeklinde yapılmıştır.

İstiğfar hata ve günahlardan af ve mağfiret edimeyi istemek; MAĞFİRET ise bu isteğin Allah(cc)tarafından karşılanması yani affedilmektir.

Yani demek oluyor ki Ramazan-ı Şerif ayı hatalarımızın ve günahlarımızın affına vesile olabilecek müstesna bir fırsattır

Kur’an ayıdır

Kur’an-ı Kerim ramazan ayında indirilmiştir. Bu husus bakara süresi 185. Ayette şöyle ifade edilmektedir.Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.

Bu ayette Ramazanın kur’an ayı olmasının ifadesi yanında Kur’anın en önemli bir özelliğine de dikkatimiz çekilmekte “insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri” denilerek Kur’anın Ramazana değer katmasının sebebi de dikkatimize sunulmaktadır. Bu dahi Kur’an ayı denmesi için yeterli bir sebebtir.

İslamın beş temel esasından olan ORUÇ ibadetinin özel zamanıdır

Oruç İslamın beş temel esasından(Farzından)biridir. Farz olan oruç ise yalnız ve yalnız Ramazan ayında tutulur.Meşru mazeretlerle ertelenmiş yani zamanında tutulamamış ramazan orucunun kazası dışında yılın diğer onbir ayında tutulan oruç ramazan ayı orucunun telafisi olamaz.Nitekim Hadis-i şerifte Efendimiz bu hususu şöyle ifade etmiştir. ‘‘Hz. Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez. (K sitte 10. 3226 nolu hadis)

İçinde bin ay’dan daha hayırlı KADİR gecesi vardır

Kadir gecesinin bin ay’dan daha hayırlı oluşu inkârı kâbil olmayan Kur’anî bir gerçektir.      ‘‘Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır’’(Kadir süresi 3. ayet).Kadir Gecesinin Ramazan gecelerinden bir gece olduğu da Kur’anda yerini bulmaktadır. Ancak şu iki ayetin beraber değerlendirilmesi ile bu gerçeğe şeksiz şüphesiz ulaşmak mümkündür. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.(Bakara 185) Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.(Kadir 1)öyle ise Ramazan ile kadir gecesinin içiçeliği kesindir.

Hadis-i şerifte de”Kadirgecesiniramazan’ınsonongünündekitekgecelerdearayın!”(K.Sitte 1194 nolu hadis) buyrulmakla yukarıda bahsettiğim kesinlik nebevi haber ile de teyit edilmiş olmaktadır.

İmtihanı kazanma mükafatı olarak düşünülebilecek BAYRAM vardır.

Farz olan orucun tarifi şöyle yapılmaktadır. ‘‘ imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğ­runa ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır’’.Buradaki amaç hiç şüphe yok ki Allah’(cc)kulluktur, ibadettir. İbadetlerdeki bilinç ise niyet edilerek açığa çıkarılır.Niyet farkındalık demektir,bilinç demektir.

Vazgeçilen iki şeyden özellikle bahsedilmekte ki bunlar fizyolojik ihtiyaç olmasının yanında insanların ortak zaafına vesile olan şeylerdir.Yani belli bir amacı olmayanların bu iki husustan uzak durması son derece zor hatta imkansız.İşte Ramazan ayı boyunca amacı belli,farkındalığı kesin kulluk bilinciyle bu vazgeçilmesi çok zor olan şeylerden vazgeçen, Adeta ‘‘Allahım her şey senin,Sen izin vermesen bizim tasarruf hakkımız yok’’ diyen ve bir ay bu istikrarlı duruşunu muhafaza eden kuluna Allah(cc): ‘‘Bana kulluk için katlandığın bütün fedakarlıkların mükafatı olarak bu gün yeryüzü sofrasını sana açtım buyur harama bulaşmadan ,meşru dairede dilediğini ye’’ dediği gün bayram günüdür ve ramazanı taçlandırna gündür.

Evet Ramazanın onbir ayın sultanı olduğu net olarak ortaya çıktı değimli?Sultanın iklim-i manevisinde manen sultanlaşmanız dileği ile…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı