REKLAMI GEÇ

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Birçok hamile kadının ramazan ayında oruç tuttuğu görülüyor. Peki, anne adayı ve bebek açısından bu durum sağlıklı mı? Bu ve merak ettiğiniz diğer  konulara dair cevaplar Özel Mediklinik Hastanesi’nden Op. Dr. Hatice Gürsoy’un yazısında.  Gebeler, hamileliğin fizyolojisi icabı daha sık acıkırlar. Çünkü bu dönemde, bebeğe sağlanan ekstra kaloriyle günlük kalori alımı da artar. Gebelerin 3-4 saatte bir düşmeye eğimli kan şekerlerini sabit tutmak için…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Temmuz 2014 Cuma, 11:03

denizli-mediklinik-gebelik-beslenme-h

Birçok hamile kadının ramazan ayında oruç tuttuğu görülüyor. Peki, anne adayı ve bebek açısından bu durum sağlıklı mı? Bu ve merak ettiğiniz diğer  konulara dair cevaplar Özel Mediklinik Hastanesi’nden Op. Dr. Hatice Gürsoy’un yazısında. 

Gebeler, hamileliğin fizyolojisi icabı daha sık acıkırlar. Çünkü bu dönemde, bebeğe sağlanan ekstra kaloriyle günlük kalori alımı da artar. Gebelerin 3-4 saatte bir düşmeye eğimli kan şekerlerini sabit tutmak için küçük öğünler önerilir. 2004 yılında bir çalışmada,oruç tutan gebelerin yarısından fazlası gebelik öncesindeki oruçlara göre daha zorlandıklarını,üçte biri ise oruca bağlı etkiler yaşadıklarını belirtmişlerdir. Peki, orucun bebekler içinde bir riski olabilir mi? 1995 yılında yapılan bir çalışmada,kontrol edilemeyen diyabet ve uzun süreli açlık gibi durumlarda kanda oluşan yüksek keton oranlarının ileride bebeklerin beyin ve psikolojik fonksiyonlarında bozukluğa neden olduğu gösterilmiştir. Oruç tutarken bir diğer sorun vücudun sıvısız kalmasıdır.

Gebelerin günde en az 3 litre civarında sıvı almaları gerekir. Alınamaz ise kan basıncı düşer. Plasentaya(bebeğin eşi) ve dolayısıyla bebeğe giden kan akımı azalır. Bebeğin beyninin oksijenlenmesinin testi olan,biyofizikprofil skoru,oruç tutan annelerin bebeklerinde daha düşük bulunmuştur. 2003 yılında yayınlanan bu çalışmaya göre bebeğin iyi oksijenlenmesinin en iyi ultrasonografik bulgularından biri olan fetalbreathing (diyafram hareketi) oruç tutan annelerin bebeklerinde ciddi olarak azalma göstermektedir. Özetle hamile kadınların orucu, hamileliğin sonunda kaza orucu şeklinde tutmaları hem kendileri hem de bebek açısından çok daha olumlu olacaktır.

denizli-mediklinik-gebelik-beslenme-ic

EMZİREN ANNELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Bunların yanı sıra anne sütü ile ilgili araştırmalar ciddi sıvı kaybının sütü azaltabileceğini göstermiştir. 2-5 ay arasında bebeği olup emziren kadınlarda yapılan bir çalışma göstermişti ki oruç sırasında anne sütünün içeriğinde değişim olmaktadır.

Alınan enerji miktarı, protein ve vitaminlerin günlük ihtiyacın altında kaldığı ve emziren annelerin oruç sırasında süt kalitesinin etkilendiğini göstermektedir. Emziren annelerin,özellikle bebeğin sadece anne sütüyle beslendiği ilk 6 ayda bütün gün su içmemeleri doğru değildir.Ancak 6 ayın üzerinde veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış bebeklerde oruç sırasında annenin yememe ve içmemesi daha kolaytolere edilebilir. Sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı almak şarttır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı