REKLAMI GEÇ

İftar ile sahur arasına 2 ara öğün yapın uyarısı

İftar ile sahur arasına 2 ara öğün yapın uyarısı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Acar, iftar sonrası 30 dakika yürüyüş yapılmasını, yoğun sigara içiminden uzak durulmasını, iftar ile sahur arasında iki ara öğün uygulanmasını önerdi. Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Acar, yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk düşen Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için bir dizi önerilerde bulundu. Risk grubuna giren hastaların zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2014 Salı, 11:09

denizli-iftar-saglik-uyarilari-h

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Acar, iftar sonrası 30 dakika yürüyüş yapılmasını, yoğun sigara içiminden uzak durulmasını, iftar ile sahur arasında iki ara öğün uygulanmasını önerdi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Acar, yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk düşen Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için bir dizi önerilerde bulundu. Risk grubuna giren hastaların zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları uyarısını yapan Acar, şöyle devam etti:

“Diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek, mide ülseri gibi kronik hastalıkları, solunum sıkıntısı olan, yaşlılar, gebeler ile emzikliler, 65 yaş üzeri bireyler ve kanser hastaları doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Bu kişiler, gün ışınlarının en dik geldiği 12.00-16.00 saatleri arasında, özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu ve nem oranının arttığı günlerde,gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamalılar. Bu sıcak havalarda özellikle giyimimizde pamuk, keten ve yün gibi doğal liflerden yapılmış, havalandırma ve ter emme kabiliyeti yüksek kumaşlardan yapılmış elbiseleri tercih etmeliyiz.”

ARA ÖĞÜN YAPILMALI
Oruç tutanların özellikle iftar ve sahurda ağır yiyeceklerden uzak durmalarını öneren Acar, normalde 3 ana ve 3 ara öğünden oluşan günlük beslenmede alınması gereken günlük karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin, mineral ve sıvı miktarının,oruç tutulan günlerde de sahur ve iftar arasında ara öğünlere bölerek karşılanması gerektiğini belirtti.

Özellikle sıvı kaybına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Acar, “Fakat iftarda aniden soğuk ve fazla miktarda sıvı alınması da boğaz enfeksiyonları, gastrit gibi bazı olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle, günlük tüketmemiz gereken 2-3 litre suyuiftar ve sahur arasına bölmeliyiz. Sahurda, kahvaltılık gıdalar, süt ya da yoğurt, az yağlı yufka böreği, taze sebze, meyve ve tam buğday ekmeğini tercih etmeli, aşırı şekerli yiyeceklerden kaçınmalıyız.İftarda da ağır kızartmalı yiyecekler yerine sebze yemekleri, ızgara beyaz et ve bol salataya ağırlık vermeliyiz. Gıdaları iyi çiğnemeye özen göstermeliyiz. Bu mide yükünü azaltarak, kabızlığın önlenmesini sağlar. İftar sonrası tatlı tüketilecekse de hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Diğer günlerde olduğu gibi ramazanda da ara öğünlere önem vermeliyiz. İftarda fazla miktarda yemek yerine az yemek ve gıda alımını sahura kadar yaymak daha uygundur. İftardan sonra sahura kadar süt ürünleri ve meyvelerden oluşan iki ara öğün daha yapabiliriz”dedi.

YÜRÜYÜŞ YAPIN!
Bağırsak rahatsızlığı, tansiyon, mide rahatsızlığı ve ishalgibi şikâyetlerle hastanelere Ramazan ayında başvuruların arttığına dikkati çeken Acar, iftardan sonra hareketsizliğin sağlık riskleri oluşturabileceğini söyledi. Acar, “Yaşamın her döneminde olduğu gibi ramazanda da fiziksel aktivitenin yapmak büyük önem taşıyor. Çünkü iftardan sonra hareketsizlik, obezite ve sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Bu yüzden mutlaka iftardan 1,5 ile 2 saat sonra 30 dakikadan az olmayan bir yürüyüş yapılmalıdır” diye konuştu.

SİGARADAN UZAK DURUN
Tiryakilere de uyarılarda bulunan Dr. Osman Acar, Ramazan ayında iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı