REKLAMI GEÇ

YAZ HASTALIKLARINA DİKKAT!

YAZ HASTALIKLARINA DİKKAT!

Ramazan ayında oruç nedeniyle uzun süre aç ve susuz kalınıyor. Bu da önlem alınmaz ya da uygun beslenme yöntemleri uygulanmazsa çeşitli hastalıklara yol açıyor. Özel Mediklinik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, aşırı sıcaklarla birlikte artan su ve mineral kayıplarının yol açtığı hastalıkları ve alınacak önlemleri yazdı. Yaz tatili, normal okul ve iş hayatı içerisindeki rutin davranış kalıplarının terk edildiği, pek çok kişinin…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Temmuz 2014 Cumartesi, 11:30

denizli-mediklinilk-yaz-hastaliklari-p

Ramazan ayında oruç nedeniyle uzun süre aç ve susuz kalınıyor. Bu da önlem alınmaz ya da uygun beslenme yöntemleri uygulanmazsa çeşitli hastalıklara yol açıyor. Özel Mediklinik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Erol, aşırı sıcaklarla birlikte artan su ve mineral kayıplarının yol açtığı hastalıkları ve alınacak önlemleri yazdı.

Yaz tatili, normal okul ve iş hayatı içerisindeki rutin davranış kalıplarının terk edildiği, pek çok kişinin özlemle beklediği bir zaman dilimi. Çalışan herkesin ihtiyacı. Okul ve iş verimini arttırmanın olmazsa olmazı. Ancak yaz mevsiminin diğer mevsimlerden en önemli farkı, ülkemizde de-aynı kuşağı paylaşan diğer ülkelerdeki gibi- aşırı sıcaklık artışı.

Aşırı sıcaklarla birlikte artan su ve mineral kayıpları; özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp ve damar hastalıkları bulunanlarda, diabetiklerde, bağışıklık sistemi etkilenenlerde, akciğer hastalarında birçok olumsuz sonuca yol açmakta. Yazın artan boğulmalar, sıcak çarpmaları, böcek-yılan-akrep sokmaları, tatil yöreleri ve güzergahlarında artan trafik kazaları da cabası. İyi bir tatil, moral depolama için eşsiz bir fırsattır çoğumuz için ancak bilinçli davranılmazsa bir yığın derdi de beraberinde getirir.

ic-3

Bu yazının amacı, zaten okuyucunun da çok iyi bildiği bazı temel hastalıklar ve alınacak tedbirler bazında hafızaları kabaca tazelemekten ibarettir. Belki bu satırları derleyen bendeniz de (pek çok sağlık çalışanı gibi) bu yazıyı okuma nezaketi gösterecek hemşehrilerimiz kadar tatil fırsatı yakalayamayacağımız için kısmen şanslı bile sayılabiliriz; yaz hastalıkları muhtemelen bize uzak kalacaktır.

Biz, hatırlatma görevimize kalp ve damar hastalıkları ile başlayalım. Aşırı sıcak ve aşırı sıvı kaybı nedeni ile kalp daha fazla enerji harcar ve böylece o güne dek fark edilmemiş sorunlar su yüzüne çıkar. Kış boyunca düzenli sağlık kontrolleri yaptırmayan, sağlıklı beslenme ilkelerine uymayan kimseler, sağlıklı yaşam adına veya kozmetik amaçlarla kontrolsüz-dengesiz-sağlıksız bir diyet ve egzersiz programına başlarlar. Aşırı yüzme, dalma, plaj futbolu vs. üstelik aşırı su ve tuz kaybının tehdidi altındadırlar. Yıllık olarak düzenli sağlık kontrolü yaptırmayan risk altındaki kişiler, ama özellikle ve öncelikle; ailesinde kalp ve damar hastalığı olanlar, kalp krizi geçirenler, hipertansifler, diabetikler, obezler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, böbrek hastalığı olanlar, sigara içiciler vs. mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Sıcak yaz günlerinde artan terleme nedeni ile artan sıvı ve elektrolit kayıpları muhakkak telafi edilmelidir. Güneş ışınlarının direk geldiği öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmamalı, geniş kenarlıklı şapka kullanılmalı, aşırı-ağır yemeklerle beslenmemeli, yemeklerde yağ oranı düşük tutulmalı, sıvı açığı giderilirken alkollü, gazlı içecekler değil; su ve ayran gibi içecekler tercih edilmeli, taze meyve ve sebzeden zengin bol sulu diyet tercih edilmelidir. Hipertansif hastalar ilaç dozunu gözden geçirmelidir(aşırı sıvı kaybı bazı ilaçların etkisini artırarak tansiyon düşüklüklerine yol açabilir). İnsülin kullanan diabetikler kan şekeri kontrollerine daha bir itina göstermelidirler.

Yaz ishalleri: İshal, dışkılama sayısının artışı ile beraber dışkının şekilsiz bir hal almasıdır. Günde 3-4 kez ya da daha fazla, cıvık, su gibi veya mukuslu-sümüksü-dışkılaması olan kişide ishalden söz edilir. İshallerin pek çok değişik nedeni olabilir ancak yazımızda söz konusu olan yaz ishallerine çoğu kez virüs ve bakteriler, bazen de gözle görülmeyen ve protozoon denilen parazitler yol açarlar. Yaz mevsiminde su tüketiminin artması sonucu, çoğu kez mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış taze sebze ve meyvelerle bulaşır.

ic-2

Mikroplu suların veya sıcakta beklemiş gıdaların alınması sonucu; bazı mikroplar barsak duvarında iltihap oluşturarak, bazıları da toksin denilen zehirli salgıları ile su ve tuzun barsak boşluğuna geçişini ve dolayısı ile kaybını artırarak ishale yol açarlar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi, gıdaların hazırlığı sırasında temizliğe, saklanırken de önerilen sıcaklık değerlerine dikkat edilmeli. Şüpheli sular kaynatılmalı.

Yine de böyle bir durumla karşılaşılırsa ilk yapılacak; kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Kolayca temin edilebilecek sulandırılmaya hazır ishal tozları vardır. İshal 24 saatten fazla sürerse, kişini genel durumunu etkileyecek şiddette ise, ağır dizanteri, kolera vs. şüphesi varsa hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir.

ic-1

Yaz aylarında sıcakların artması ile bazen ölümcül olabilen sıcak çarpması, ayrı bir yazı konusu olarak ele alınmıştır. Yine yazları artan, vücudun nemli bölgelerini tercih eden mantar hastalıklarından kişisel hijyen kurallarına dikkat ederek, nemli bölgeleri kuru tutmaya çalış arak ve uygun, havadar, açık renkli hafif giysileri kullanarak korunabiliriz. Hepinize, güzel, sağlıklı, serin bir yaz dileğiyle.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı