REKLAMI GEÇ

NASIL MİLLETVEKİLİ OLUNUR?

NASIL MİLLETVEKİLİ OLUNUR?

Seval Uysal, Meclis’e Giden Yol adlı yazı dizisinin bu bölümünde “Nasıl milletvekili olunur?” sorusunun yanıtını aradı. DYP’den 3 dönem milletvekili seçilen Kemal Aykurt’a işin inceliklerini sordu. İşte aydığı yanıtlar…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Şubat 2015 Perşembe, 14:30

Bugünlerde terziler harıl harıl takım elbise dikiyor. Ekonomik durumu iyi olanlar marka tercih ediyor. İster terzi diksin, ister pahalı mağazalardan alınsın, milletvekilli adaylarının takım elbisede tercihleri lacivert. Takım elbise işi tamamsa geriye görücüye çıkmak kalıyor. Bu işin de kolayı bulunmuş. Topluluk içine çıkıp konuşamayan, elini kolunu koyacak yer bulamayan, doğru dürüst objektiflere, kameralara poz veremeyen milletvekili adayları için özel “Seçilebilmenin Sırları” kursları açılıyor. Ankara’da bir özel şirketin açtığı bu kurslar 9 günlük. Milletvekili olmaya hazır hale gelmenin bedeli ise bin lira! Adaylar bu kurslarda stres ve heyecanın yenilmesi, dil, dudak ve çene tembelliğini önleme, yüz, eller, kollar, ayak uçları ve gözlerin verdiği mesajlar, sesin etkin kullanımı ve nefes çeşitlerini öğreniyor. Kurslar, takım elbiseler, günlerce süren koşturma, gece gündüz kapı kapı dolaşmalar, harcanan paraların tek bir amacı var: Milletvekili olup, meclise girmek! 

ic-4

MECLİS YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİL!
Peki mecliste ne iş yapacak?
Milletvekili TBMM’nin üyesi olarak Mecliste görev yapar. TBMM’nin görev ve yetkileri de Anayasa’da belirlen esasları içerir. Şöyle ki; Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir. Anayasa ve yasalarda belirtilen diğer görevleri yapmaktır.

KÜRSÜYE ÇIKMADAN MİLLETVEKİLLİĞİNİ BİTERENLER VAR!
550 koltuklu Meclis’te bugün 535 milletvekili bulunuyor. Milletvekili dağılımında AK Parti’nin 312, CHP’nin 125, MHP’nin 52, HDP’nin ise 28 vekili bulunuyor. Bağımsız vekillerin sayısı ise 12. Bunun haricinde birer milletvekili ile temsil edilen altı siyasi parti TBMM çatısı altında yer alıyor. Bunlar; Demokratik Gelişim Partisi (DGP), Anadolu Partisi, Elektronik Demokrasi Partisi (e-Parti), Demokratik Bölgeler Partisi, Merkez Parti, Millet ve Adalet Partisi.
TBMM’in tutanaklarına göre milletvekillerinin karnesi pek parlak değil! TBMM resmi internet sitesindeki verilere göre; AK Parti’den 12 milletvekili, CHP’den 2, MHP’den de 1 milletvekili dört sene boyunca Genel Kurul’da hiç söz almamış!

ic-3

MİLLETVEKİLİ OLUNMAZ, MİLLETVEKİLİ DOĞULUR!
DYP’den üç dönem üst üste Denizli milletvekili olan Kemal Aykurt’a göre; milletvekili olunmaz, milletvekili doğulur. Nasıl mı? İşte o röportajdan kesitler:

Nasıl milletvekili olunur?
-Onu milattan evvel ve milattan sonra diye ayıralım. 2002’den sonraki durumla ondan evvelki durum farklı.Bizim dönemizde il yönetim kurullarında, genel meclislerde yetişerek, partiyi tanıyıp ve ön seçimden geçerek milletvekili olunurdu. Ama şimdi durum bu değil! bütün partiler ön seçimi bir tarafa bırakıp direkt kendileri seçer hale geldiler.

Siz nasıl milletvekili oldunuz?
Ben 1965’te hukuk fakültesini bitirdim, gelir gelmez il sekreteri,1976’da il başkanı oldum. 6 ay sonra haziran 1977’de erken seçim oldu.

İl başkanlığı milletvekilliği için basamak mı oldu?
-Önemli. Bütün kademeleri, bütün ilçeleri, köyleri bilirsiniz, münasebetiniz olur. Eğer bunu iyi değerlendirirseniz, millet size seçimde sahip çıkar. Öyle de oldu seçime girdim 18 ilçede liste başı oldum.

Kaç kez seçime girdiniz?
-Üst üste üç kez. 5 Haziran 1977’de seçildim meclise girdim, 12 Eylül 1980’de bitti. İkinci kez 1995-99 ve 1999-2002 yılları arasında milletvekilliği yaptım. 80’den önce Süleyman Demirel’le, 80’den sonra Tansu Çiller’le çalıştım.

ic-2

İŞ GENEL BAŞKANDA BİTER, AĞZINIZLA KUŞ TUTSANIZ MİLLETVEKİLİ OLAMAZSINIZ

Her defasında ön seçimle mi geldiniz?
Bir ve ikincisinde ön seçimle geldim. Üçüncü dönem de Çiller beni Anadolu çalışmalarında görevlendirdi, seçimler için çalışamadım.Seçimde geriye düştüm 6. Sıraya geldim. Çiller beni 6 sıradan aldı ve 2. Sıraya koydu. O şekilde seçildim, üç dönemi tamamlamış oldum.

Genel başkana yakın olmazsanız seçilme şansı var mı?
-Ön seçim yoksa, milletvekili olma şansınız yok! Ağzınızla kuş tutsanız da olamazsınız. Bütün delege, parti seni kucaklasa yetmez.Genel başkan yazmazsa listeye dahil olmak başka türlü mümkün değil.

ZEYBEKCİ DENİZLİ’DE LOKOMATİFTİR

Peki genel başkana 1.2. 3 sırayı yazdırmak nasıl mümkün?
-Taraf-ı şahaneye yakın olacaksınız. Arkanızda lobi varsa ki bu Anadolu çocuklarının böyle bir şansı olamaz. Bu İstanbul, İzmir, Ankara gibi iller için geçerlidir. GİK’de adamın olacak! Arkanızda güç varsa, televizyon varsa, mali bakımdan da götürebilecekseniz oralara tırmanırsınız. Denizli’yi örnek alırsak buranın lokomotifi Zeybekci’dir. Referanslar ondan çıkar.

ic-1

İYİ BİR MİLLETVEKİLİ HALK ÜNİVERSİTESİ MEZUNUDUR

Milletvekili olduktan sonra kürsüden bir tek söz etmeden, mecliste oturup oturup dönemini bitirenler var. Sizce nasıl milletvekili olunur, bunun bir mayası var mıdır?
-Bence milletvekili olunmaz, milletvekili doğulur! Bu içten gelen bir şeydir, sonradan zorlayarak olduramazsınız. Ben bütün il kademelerinde çalıştıktan sonra milletvekili oldum. Çok zor bir iştir, evi yok, bayramı yok, tatili yok çocuk yok. Aşktır bu! Okuldan mezun olmakla, profesör olmakla yapılacak bir şey değil. Bu halkın içinden, halk üniversiteden mezun olacaksınız. Halkı tanıyacak, halkı seveceksiniz. Onların yanına yaklaşacak, onların derdine düşeceksiniz.

Aynı zamanda parası da olması gerekmiyor mu?
-Eskiden gönül oyları vardı. Beni seven adam bizim için para harcar, harcatmaz. Sonradan para öne geçti.Onu bozanlar da yine de siyasetçilerdir. İlçe başkanları akrabasını, sülalesini delege yapar ve seçimde size satar. Bu işin tüccarı 400-500 kişidir. “Arkadaş şu kadar para vereceksin” der. Bunları alır, isterse vermez. O da garanti değildir.

Bir aday kampanya da ne kadar para harcar?
-Sizi sevenler sizin adınıza harcarlar. Hatta aralarında bunun için yarış vardır. Ama halka mal olmamışsınız, çanta anahtarlık dağıtır. Bunun boyutu 500 bin liradan aşağıya gitmez. 2002 seçimlerinde ben çok para harcamadım.

Yorumlar

haydar   -  Bağlantı 26 Şubat 2015, 16:00

Hatırlar mısınız? Kemal Aykurt delege seçiminde 5. sırada çıktı, Tansu Çiller aldı en başa getirdi. ve seçildi mebbus oldu. Böyle kurt olmaya ne var.Genel başkana dayan mebbus ol.Hâlâ dünkü soruyu soruyorum:işçi, esnaf,memur, emekli mebbus olacak mı?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı