REKLAMI GEÇ

OHAL İLANI KOLAYLAŞIYOR ANAYASA MAHKEMESİNE AYAR

10 Şubat 2017 Cuma

Anayasa’da yapılacak olan değişiklikleri madde madde incelemeyi sürdürüyoruz. Bugün OHAL ilanı, Askeri Mahkemelerin kaldırılması ve Anayasa Mahkemesi’yle ilgili düzenlemeyi ele alıyoruz.

OHAL KOLAYLIĞI

Mevcut düzenlemedeki, olağanüstü hal ilân yetkisi “Cumhurbaşkanı Başkanlığı’ndaki Bakanlar Kurulu”ndan alınarak, tek başına Cumhurbaşkanı’na verilmekte ve kapsamı genişletilmektedir. Toplum ve devlet hayatına ilişkin ciddî tehditlerin ortaya çıktığı bu en ciddi anlarda dahi, bir çok hak ve özgürlük kısıtlanıp, vatandaşa yükümlülükler getirilirken, ortak akılla karar vermesi beklenen bakanlar kurulu kararının yerine tek yetkili ve karar verici cumhurbaşkanı olmaktadır.

ASKERİ MAHKEMELER KALKIYOR

 

Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının, “Askerî Yargıtay” ve “Askerî Yüksek İdare Mahkemesi”nin kaldırılması ve buralardan Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimine son verilmesi neticesinde, 17’den 15’e indirilmesi söz konusudur.  Ancak üyelerin seçim yöntemine bakılacak olursa 15 üyenin;

3 Üyesi, Cumhurbaşkanının iktidar partisi genel başkanı olarak kontrol ettiği Meclis tarafından seçilmekte,

3 Üyesi, üyelerini Cumhurbaşkanının belirlediği YÖK tarafından önerilmekte ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilmekte,

4 Üyesi, belli kategori isimleri arasından doğrudan Cumhurbaşkanınca seçilmektedir.

5 Üye de Yargıtay ve Danıştay’ın gösterdiği adaylar arasından yine Cumhurbaşkanı tarafından seçilmektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin neredeyse tüm Üyeleri bir şekilde Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş veya atanmış olmaktadır. Mahkemenin, Cumhurbaşkanı’nın iktidar partisi genel başkanlığını yaptığı Meclisten gelecek kanunların Anayasa’ya uygunluğunu denetleyebileceği ya da Yüce Divan görevini tarafsız ve bağımsız şekilde yapabileceği şüphelidir.

 

 

YARIN; HSYK neden artık yüksek kurul değil? Kurulun yapısı nasıl değişiyor? Kime bağlanacak?

Bütçeyi kim yapacak? TBMM’nin bütçeye ilişkin ne yetkisi var?

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı