REKLAMI GEÇ

2016’YA “TERMAL İYİ GELİR!”

21 Nisan 2016 Perşembe

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-h

DENTUROD ve Gazi Murat Şen’in son aylarda Denizli turizmi konusunda adı çok sık anılıyor. 2015 yılı sezon sonuna doğru baş gösteren krizin yönetimi ve 2016 yılına etkileri tüm turizm kurumları gibi onları da gündemde tutuyor.

Bu arada Antalya’nın yaşanan krizden en fazla etkilenen turizm ili olması, arka bahçesi konumundaki Denizli’yi de aynı kategoride etki alanı içine sokuyor. Uzun zamandır devam eden turizm yazılarımız boyunca görüştüğümüz tüm tarafların birleştiği ortak noktalardan bir tanesi, bu yıl %40-60 civarında olağanüstü bir kırılma yaşanacağı öngörüsü.

İşte tam da bu zor zamanlarda “Termal iyi gelir” projesi, DENTUROD’un gündemdeki yerini koruyor. Beraberinde termal sağlık konusunda birikmiş sorunların daha fazla ertelenemeyeceği gerçeği kendini dayatıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Nobel termal sağlık merkezi kurucu hekimi Turgay Sehil acı gerçeğin altını çizerken, “otelciden doktor, pansiyoncudan sağlık memuru olursa, termal sağlık bu kadar olur” saptamasını yapmıştı. DENTUROD’un kampanyası en kötü olasılıkla işte bu yaranın daha da deşilip temizlenmesine yol açmak bağlamında yararlı olacak gibi görünüyor. Nereye kadar? Sanırım bu zaman mefhumunun yanıtını verecek olan da yine aynı kurumların tutarlılığı ve projelerini uzun vadeye yayarak sürdürme kararlılığı olacak.

***

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-1

MÜZE SERGİ ALANINA ACİL İHTİYAÇ VAR
Gazi Murat Bey ile işletmesini kendisinin yaptığı Laodikya Oteldeki odasında buluşuyoruz. Kısa bir fasıldan sonra DEÜ Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin yakın zamanda Denizli’yi ziyaretlerini konuşuyoruz. Onların eski Endüstri Meslek Lisesi taş atölyelerine yaptıkları geziyi, müze meselesini vs. sohbete konu ediyoruz. Ortak kaygı ve eleştirilerle başlıyor sohbetimiz.

“Denizli de yıllardır ortaya çıkan bir sürü eser var” diye söze giriyor Gazi Murat Bey ve devam ediyor. “Bunların birçoğu maalesef sergilenemiyor. Hierapolis müzesinde sergilenen eserler ise çok az. Onlarca eseri bahçelerde tutuyoruz. Hiç kimse, hiçbir ülke ve şehir bu lükse sahip olmamalı. Biz bu eserleri tüm insanlığın görmesine imkan tanımalıyız. Bu amaçla bizim bir müze sergi alanına ihtiyacımız var. Hierapolis müzesinin şimdiki yapısı eski konumuna kavuşturulmalı ve hamam fonksiyonlarında geziye açılmalı.”

AKVARYUM VE MÜZE YAKIN OLMALI

Geziye mi yoksa kullanıma mı açılmalı?

Kullanıma açmak mümkün değil. Ama orasının dolaşıma açılması gerek. Restore edilebildiği, aslına uyabildiği kadarıyla bu yapılmalı. Hierapolis tiyatrosu da çok güzeldir. Hem görselliği, hem kullanılma imkanı ve hem de sağlamlığı çok yüksektir. Bizim yabancı misafirlerimizin en çok etkilendiği yer tiyatro yapısıdır. Zaten Hierapolis şimdiki özellikleriyle dünyadaki 29 yerden biridir. Başka yok. O nedenle bizim bir müzemiz olmak zorunda. Şimdilerde Büyükşehir Belediyesi’nin de bir akvaryum projesi var. Bence müzenin de oralarda olması daha mantıklı. Böylece hem trafik sorunu çözülecek, hem de şehre giriş çıkışın yaratacağı zaman kaybı önlenecek. Gelen turistin zamanı kısıtlı olduğu için biz ne yaparsak yapalım onlar buraya girmeyecektir. Ama yol güzergahı üzerinde bir müze yapabilirsek bence daha rantabl bir şey olur.

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-3

ULAŞIM EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ

Konuya böyle bakan ve bunu beyan etme cesareti gösteren pek az insan var. Sizin sözünü ettiğiniz bir yöntem, bir işlevsellik içeriyor. Bence de öyle olmalı. Peki, Pamukkale olanakları yeterince turizm için değerlendirilebiliyor mu?

Karşılaştırmalı olarak bakarsak, Topkapı dışında en çok ziyaret edilen yer burasıdır. Efes’ten de fazla. Yani bizim ziyaretçi sayımız az değil. Bu sayının artması ulaşımın kolaylığı ile ilintili. Önce bunu sağlamamız lazım. İzmir’den Pamukkale’ye gelecek vatandaşın Aydın’dan buraya 2 saatte geldiğini düşünün. Bu engelleyici bir unsurdur. Keza Antalya’da öyle. Uçak saatlerini buraya daha fonksiyonel saatlerde koymanız lazım. Hatta havaalanını da işlevsel bir noktaya yapmanız lazım ve buraya charter uçuşları almanız lazım. Ulaşım şartlarımızı mutlaka iyileştirmemiz gerekiyor. Aydın Denizli yolu en kısa sürede yapılmalı.

Pamukkale’nin sorunu ziyaretçi sayısı mı, yoksa ziyaretçinin burada kalış süresi mi?

İkamet süresini çoğaltmak için yapılacak şeyler var. Biz “Termal iyi gelir” kampanyamızla konaklama gün sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Bunu sağlayacak olan ulaşım. Buraya en azından 2-3 gecelik misafir alınabilir. Şu anda Pamukkale’yi ziyaret eden yerli misafirlerimizin pek çoğu minimum 2 gece konaklıyorlar.

PAÜ HASTANESİ EN ACİL İHTİYAÇ

“Termal iyi gelir” projesinin iki temel hedefi var gibi görünüyor. Birincisi termal turizmin Pamukkale ve Denizli turizminde hak ettiği etki değerini kazanması. İkincisi de kanayan yara olarak konaklama süresini arttırması. Peki bunun için alt yapı sizce hazır mı?

Uzun süreli konaklama almanın yolu bir hastaneden geçiyor. Pamukkale fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi acilen Pamukkale de yapılmalı. Arkadaşlarımız yurt dışına bağlantı için gittiklerinde sigorta şirketleri ile yaptıkları görüşmelerde ilk öğrenmek istedikleri şeyler; havaalanına mesafemiz, bir de tam teşekküllü hastaneye mesafemizin ne kadar olduğu? Sizin otelinizin koşulları ne kadar iyi, termal suyunuz ne kadar değerli olursa olsun, eğer bu iki engeli aşamıyorsanız özellikle Avrupa ülkelerinden ziyaretçi alabilme şansınız yok. Bu nedenle, yıllardır söylüyoruz, Karahayıt’taki Pamukkale fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi hızlı şekilde tamamlanmalı. Bu olduğu zaman siz tüm acil hizmetleri verebiliyor, böylece sigorta şirketlerinin aradığı niteliklere sahip oluyorsunuz.

Havaalanı konusunda kısmen bir esneklik sağlamak şimdilik mümkün.  İlk koşul, buraya charter seferlerinin yapılması. Bunun için tüm Denizli kamuoyu bize destek vermeli. Biz sivil platform ve meslek örgütleri olarak bu konuda gereken desteği sağlıyoruz. Bu konuda ümitliyiz. Uçuşların rantabl bir şekilde yapılacağı ve devamlılık olacağı inancındayız.  Ama acil hizmet konusunda bu mesafe hiç uygun değil. Hasta yolda bir kalp krizi geçirse ne olacak? Hastaneye yetişene kadar istenmeyen sonuçların ortaya çıkması büyük olasılık.

“TERMAL İYİ GELİR” İYİ GELDİ!

Sonuç olarak şimdiye kadar yapılan tanıtım çalışması sonucu termal iyi geldi mi?

Pamukkale’deki tesislerimiz bundan memnun. Orada bir hareketlilik başladı. Bunun bir anda patlamasını beklemiyorduk zaten. Ben kendim gidip normal müşteri gibi değişik tesislerde konakladım. Oraya gelenlerle görüştüm. Gelenler memnun, tesisler de şu anda memnunlar. Bu durum elbette tüm tesislerimize eş zamanlı ve aynı ölçüde yansımayacak elbette. Bu zamanla olacak bir şey. Bize düşen bu kampanyayı devam ettirip arkasında durmak. Bir de şehrin bu desteği vermesi. Süreklilik buna bağlı.

Pamukkale’ye gelen konuk için zamanı değerlendirmek önemli. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı teleferik tesisleri bu amaca çok uygun ve çok güzel. Keza Laodikeia antik kenti çok güzel. İleride Efes’i sollayacak bir yer. Oradaki kilisenin de devreye alınmasıyla çok gözde uğrak yeri olması bekleniyor.

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-2

“TERMAL İYİ GELİR” ÖRNEK BİR PROJE

Ben “Termal iyi gelir” üzerinde biraz daha durmak istiyorum. Konjonktürel bir proje. Dönemin ihtiyaçlarına uygun bir zaman ve zeminde gündeme geldi. Sizler daha önceden dört başı mamur bir proje olarak düşündüğünüzü söyleyebilirsiniz. Ama dönemin sorunları ile örtüşünce biraz konjonktür projesine dönüştü. “Termal iyi gelir”in böyle algılanmasından korkuyor musunuz?

Bizim yıllardır ihmal ettiğimiz bir projeydi bu. Ama devam edeceğiz. Turizmde yaşanan olumsuz koşullar bizim bunu hızlandırmamıza neden oldu.

Şimdi biz Türkiye Otelciler Federasyonuna da üyeyiz ve 14 bölgeden bir tanesiyiz. Bunların içinde de en hızlı kampanyayla ortaya çıkan tek dernek biziz şu anda. Bizden sonra Marmaris böyle bir proje oluşturacak, başka bölgelerde de çalışmalar var. Buna bölgelerde ilgili herkesin destek vereceğini sanıyorum.

PAÜ HASTANESİNİN BÜTÇE SORUNU YOK

Karahayıt’ta yıllardır bir termal sağlık merkezi projesi var. Önceleri başka kurumlar üstlenmişken, son yıllarda iş Üniversiteye devredildi. Birkaç yıldan beri rektör her sezon başı ‘kazma vuracağız’ deyip adeta kamuoyunu oyalıyor. 2013 yılında verdiği demecin aynı içerikte olanını geçen Aralık ayı içinde verdi. Aslına bakarsanız bu demeçlerin ciddiyeti iyice kaçtı. Çünkü un, şeker, yağ hazır ama bunu helva yapacak olan bir kurumsal kararlılık sergilemekten yoksun PAÜ’de. Sizce bu konuda bir gelişme mevcut mu ya da bekleniyor mu?

Buranın bir bütçesi, parası, arsası var. Her şeyi hazır. Denizli büyükşehir olduktan sonra bununla ilgili bir plan tadilatı istendi. Otopark sorunu olduğu, belirli ilaveler yapılması gerektiği, bunlar yapılmazsa ileride sıkıntılara yol açabileceği görüşü ortaya çıktı ve bir proje tadilatına girişildi. Bu tadilat benim bildiğim kadarıyla 16 Kasım 2015’te askıdan indi. O günlerde Pamukkale’de bir TÜRSAB toplantısında Rektör’ün “proje askıdan indi, bizim buraya başlamamız için hiçbir sıkıntımız yok” diye bir açıklaması vardı. 31 Aralıkta bir yılbaşı program etkinliğinde yine beraberdik, orada da aynı şeyleri telaffuz etti. Şimdi Nisan ayındayız. Paranın olduğunu, projenin olduğunu biliyoruz. O paranın projeyi bitirmek için yeterli olup olmadığını bilemeyiz. Ama bütçede ihaleye çıkmakla ilgili problem olmadığını biliyoruz en azından. Bu koşullarda, 2500 yıldan beri kapısında altın şehir yazan termal kent Hierapolis ve Pamukkale’ye bu üniversite hastanesini yapamıyorsak, bu tüm Denizli’nin başarısızlığıdır.

REKTÖRE SORACAKSINIZ!

Murat Bey, bu diplomatik bir cevap. Somut olarak her şey hazır durumdayken, termal sağlık merkezi ya da sizin deyiminizle fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi için sorumlular ne yapıyor veya neden yapmıyor?

Turizmciler olarak biz bunu herkesten daha fazla istiyoruz. Bunu her seferinde de dile getiriyoruz. Yani proje bitmiş, onaylanmış, artık bundan sonra soruyu rektöre soracaksınız. Bunun cevabını o verecek.

Siz sormuyor musunuz ne olacak diye?

Tabi soruyoruz her toplantıda. Rektör Beye soruyoruz, basın aracılığıyla soruyoruz… Yani özellikle bizler için çok önemli olan bu projenin bir an evvel hayata geçmesini istiyoruz. Bunu sadece biz değil, Büyükşehir Belediye Başkanımız da, Pamukkale Belediye Başkanımız da soruyor. Biz aratıyoruz, onlar aratıyorlar ama geldiğimiz yere baktığımız zaman bize göre hala aynı noktadayız. Projenin tamamlanıp onaylanmasının iş başlamadıktan sonra anlamı yok. İhale süreci biterse bu iş biter. Burada 115 milyon maliyetli otogar projesi 2.5 yılda bitti. 3. Boğaz köprüsünü çevre yolları ile beraber yapıyoruz da, burada bir tane hastane yapılamıyorsa, araştırmak lazım yani…

KAPI KAPATMAK PAMUKKALE TURİZMİNİ YARALAR

Konuyu biraz değiştirelim isterseniz. Pamukkale ören yeri işletmesini TÜRSAB’ın, bu günkü çalıştırma biçimiyle rasyonel değerlendirdiği söylenebilir mi?

Sayılara bakarsanız bir azalma yok. Ama TÜRSAB’ın bu işletme biçimiyle Denizli’ye ne verdiği sorulursa, orada çok bir şey göremiyoruz.

Kuzey kapısının kapalı olması turistleri etkiliyor. Şimdi hala kapalı. 1 Nisan’da bu süreç bitti. Sayın Valimiz gidip orada incelemelerde bulundu ve bu kapının hemen açılması gerektiğini söyledi.

Olaya şöyle bakalım. Kuzey kapısı açıkken, güneyden giren turist kuzeyden çıkıyor ve otobüsüne binip oteline gidiyordu. Bu gün kuzey kapalı olduğu için çıkamayan turist yaklaşık 2-3 km.lik yolu gerisin geri yürüyor. Kuzey açıldıktan sonra güney kapısında çalışma başlayacak ve girişe kapatılacak. Bu kez aynı sıkıntı başka türlü baş gösterecek. Kuzeyden giren turist travertenlere, antik tiyatroya kadar gelip, aynı yolu yürüyerek dönecek.

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-4

GÜNEY KAPISI KAPANMAMALI!

Güneyde çalışma olacak mı?

Oranın da ihalesi var. Eğer güney kapısı kapatılırsa, çoğu operatör Pamukkale’deki tur güzergahını, programını gözden geçirir. Oraya insanları arabayla taşıyacaksınız ki bu aynı anda 60-70 tur otobüsünün geldiği bir yerde mümkün değil. Bu çok önemli bir nokta, eğer güney kapısı da yapılacak olursa oradaki turnikelerin açık olması lazım. Eğer güvenlik nedeniyle engellenir ve kapatılırsa Pamukkale ciddi bir yara alır.

Ben bu konuda yaşanan sıkıntının kaynağına sadece beceriksizlik diyorum. Şu anda Kuzey kapısındaki çalışma boyunca turnikelerin açık tutulması mümkün. Alan geniş, inşaat alanı sınırlı. Sadece tur otobüsleri için otopark ayırmak çok zor değil. O nedenle beceriksizlik ve umursamazlığa kurban gidiyor.

Ben bu konuyu ilk defa burada gündeme getiriyor ve uyarıyorum. Çok çok önemli bir nokta ve buna en kısa sürede çözüm bulunup ondan sonra çalışma yapılması lazım. Bu yapılmazsa oradaki turizmci arkadaşlara bir anlamda biz eziyete etmiş oluruz.

BEN TÜRSAB SAVUNUCUSU DEĞİLİM

Denizli halkı hem Hierapolis, hem de Pamukkale’den koptu. En başta uygulanan fiyat politikası nedeniyle! Şimdi giriş 35 TL. Diğer ücretleri saymıyorum.

Ben TÜRSAB’ın savunucusu değilim. Ama şimdi Müze Kart diye bir şey var. 50 TL veriyorsunuz, sınırsız giriş hakkı elde ediyorsunuz. İsterseniz 365 gün, 365 kere gidin Pamukkale’ye 1 kuruş vermeden girebiliyorsunuz. Şu anda bir Hierapolis + Laodikeia girişi toplam 45 TL. Müze Kart 50 TL ve bir yıl her yerde geçerli. Benim halkımıza önerim bu. 50 TL karşılığı bir müze kart edinsin ve Pamukkale’den uzak kalmasın.

Buna karşın ören yeri giriş rakamlarının çok arttırıldığını daha önce de söyledim. Keşke olmasaydı. Ama bundan sonrası için Pamukkale örenyeri, Laodikeia, Hierapolis ve teleferik bence çok önemli noktalar, Bozdağ’daki kayak merkezinin tamamlanmasıyla şehirde pek eksik nokta kalmayacak. Bu arada Babadağ ve Attuda antik kenti de turizm gezi çevresine katılmalı.

ÖREN YERLERİNİ YEREL YÖNETİMLER İŞLETMELİ

Saydığınız yerlerle birlikte, Denizli’nin turizm hinterlandı genişliyor. Beraberinde termalin daha modern altyapılarla hizmet vermeye başlaması konaklama süresini arttıracak faktörleri oluşturuyor. Ama ben hala bu imkanları değerlendirmeye hizmet edecek bir Pamukkale-Hierapolis işletmecisi olduğundan kuşkuluyum. TÜRSAB bu konuda yararlı değil. 2016’da durum değişebilir mi?

Şimdi orası ihaleye çıkacak. Bizim en büyük endişemiz, bu ihalenin paket olarak çıkması. Hem Büyükşehir, hem Pamukkale belediyelerimiz burayı işletmeyi arzu ediyorlar. Hangisi olduğu bizim için önemli değil, zaten en iyi şekilde yönetirler. Ama ihalenin ayrı bir şekilde çıkması lazım. Bu paket içinde Laodikeia da aynı şekilde sıkıntılı olabilir. Büyükşehir’in harcadığı zaman ve imkan ve para var. Orası turizm ve işletme için en uygun dönemine giriyorken TÜRSAB’ın eline geçmesi çok büyük hata olur. İnceleyin bakın, Afrodisias ciddi anlamda gerilerken, Laodikeia aynı şekilde ileri doğru gidiyor. Ziyaretçi sayısı bakımından yani.

denizli-yasar-tok-denizli-de-turizm-termal-iyi-gelir-52016 PARLAK BİR YIL OLMAYACAK

2015 yılından başlayarak ortaya çıkan sorunlar hala devam ediyorken 2016 turizmi nasıl bir seyir izleyebilir?

Bu sezonun belirtileri 2015 yılında ortaya çıkmıştı. 2016’da çok parlak bir yıl bizi beklemiyor. Çift haneli rakamlara alışkındık. İlk defa bu yıl bir düşme yaşıyoruz. Ülke çapında %2, Antalya olarak %8 gibi ciddi düşüşler. Bu bizim alışık olmadığımız rakamlar. Öte yandan hala devam eden çok ciddi yatırımlar var. Krizin geçici olduğuna inanıyoruz. Mesela Mısır’da da zamanında çok büyük olaylar oldu. Turist otobüsleri yakıldı, insanlar öldü, çok ünlü turizm merkezlerine baskınlar oldu ama Mısır’daki olaylar durulunca yeniden gitmeye başladılar. Bizim ülkemizde çok daha fazla sebep var geri gelmeleri için. Ülkemizdeki güvenlik kaygılarının kısa sürede bertaraf edilmesiyle toparlanacağımıza inanıyorum. Kimse kaygılanmasın, dünyada 6. sırada, gelirlerde 11. sıradaysak bu mutlak bir başarıdır.

YEREL YÖNETİMLER BİZE DESTEK OLUYOR

2016 yılında yaşanan düşüşe karşı gerek dernek, gerekse işletmeler olarak aldığınız önlemler neler?

Bunların olacağını zaten biliyorduk. Şimdiye kadar iç piyasada aktif olamadık. Pamukkale’deki 10 otelimizle birlikte bir kampanya başlattık. Başarıyla yürütüyoruz. Bundan sonra ise hak ettiğimizden çok daha ileri gideceğimize inanıyorum. Yerli konuklarımıza yönelik programımızdan çok olumlu neticeler alıyoruz. Bundan sonra da artan bir trendle onları burada ağırlamayı hedefliyoruz.

Ben son vermeden önce şunu vurgulamak istiyorum: Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bizim kaç yıldır dile getirdiğimiz tanıtım amacıyla bir vakıf, birlik, ihtiyacına dönük yapılanma konusunda sağ olsun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde bir Kültür Turizm Tanıtma Şube Başkanlığı kurdu. Şubenin başında Hüdaverdi Otaklı başkanımız var. Birlikte çok verimli toplantılar yapıyoruz. Gelecek yıl çalışmaları daha da ileri taşıyacağız. Oranın da şehrin tanıtımına katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı