REKLAMI GEÇ

CABAR TÜRKÜSÜ

15 Aralık 2014 Pazartesi

oykuleriyle-denizli-turkuleri-cabar-turkusu-ozan-karpuz-h

Merhabalar sevgili denizlihaber.com okurları… Bu hafta sizlere aktaracağım türkümüz Çivril ilçemizin Cabar Köyü’ne ait. Cabar ise Bulkaz Dağları’nın eteğine bir gelin gibi uzanmış billur gibi suları ve pınarları olan şirin bir köy olarak canlandı gözümde.

Türkümüzün hikayesi de Yunan askerlerinin işgaliyle başlamış. Değişik kaynaklardan ulaştığım bilgiler doğrultusunda işgalciler 100-200 kişi kadar köylümüzü katletmişlerdir. Silahlı silahsız kadın erkek yaşlı genç demeden öldürüp köyü ateşe vermişlerdir. Bu süreç içerisinde köyde bir iki ev sağlam kalmıştır. Yunan askerleri bunlardan birini kendilerine karargah olarak seçerler. O kadar şiddetli bir felaket olur ki yangını söndürmek için kalan köylüler mücadele ederken köyün gencecik güzellerinden biri olan ailesini kaybeden Poturlar sülalesinin güzel kızı Emine yangına su taşırken Gökpınar adı verilen çeşmede iki Yunan askerinin tacizine uğrar. Bunu yakıştıramayan Emine bir tanesinin kafasında testiyi parçalar diğeri de tüfeğindeki tüm kurşunları Emine’nin kalbine boşaltır. Emine’nin cansız bedeni Gökpınar çeşmesinin başında boylu boyunca uzanır.

Aradan geçen yıllar sonrasında Cabarlılar bu olaya yakılan ağıtı günümüze taşıdılar. Türkü normuna ulaşan bu ağıt ilçede folklor oyunu olarak da sergilenir.

İşte Emine’nin acıklı hikayesinin anlatıldığı Cabar türküsü…

Gökpınara testide koydum dolmadı
Şu Cabar’da eğri de fesli kalmadı

Karayaşlar yeşil giyer donunu
Şeher Cabar ahrete dönmüş yönünü

Martinimin ucunda Yunan demiri
Ağlama Cabar bu da kumandanın emiri

Ay mı doğdu gün mü de doğdu yayıldı
İnce belli Emine’m bir kurşunla bayıldı

Şu Cabar’ın eriğine dallerine
Varın bakın Poturların hallerine

Kara kayam istihkam içinde yoktur islam
Halt etmendi kel Yunan Gumitler senden aslan

NOT : ‘Gumit’ yunan askerlerinin Türk askerine verdiği isimdir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı