REKLAMI GEÇ

Dönüş Yolunda (Denizli’den Köln’e) 2

27 Eylül 2019 Cuma

Onlarca yıldır karayolu ile Türkiye’ye gelip giden gurbetçilerimizin uzun yol tercihi aslında çekilir bir dert değil. Keza özellikle sınır kapılarındaki bekleyiş gerçekten yalnız sinirleri bozmuyor aynı zamanda ömür de törpülüyor.

ÇEKİLİR DERT DEĞİL
Gurbetçilerin dönüş yoluna yönelik izlenimlerimizi aktardığımız yazı dizimizin ilk bölümü, Denizli’den Edirne’ye kadar uzanan Türkiye kısmıydı. Yolculuğumuzun ilk molasını İstanbul’da vermiş, ikinci Edirne Kapıkule sınır kapısına gelmiştik. Bulgaristan’a geçerken yaşanılan sıkıntıları aktardığımız bölüm finalinde özellikle bekleyişe dikkat çekmiştik. Ağustos aylarında Denizli-Almanya hattında tam 3 kez ortalama 8’er saat süren bekleyişle karşılaşan gurbetçiler toplamda tam bir gününü sınır kapılarında geçiriyor.

SAATLER SÜREN GEÇİŞ
Biz Eylül ayında geçmemize rağmen 2 saatten fazla bekledik. Bulgaristan girişinde önce araçtakilerin pasaportları kontrol ediliyor, aracın evrakları inceleniyor ardından bir polis gelişi güzel taşıdıklarınıza göz atıyor. Araçtaki eşyaların bu gelişi güzel kontrolünden sonra ikinci bir kontrolü de bu kez gümrük muhafaza memurları gerçekleştiriyor. Toplamda 3-5 dakikalık bu geçiş kontrolleri nedeniyle öndeki araçları beklemek saatlerineze mal oluyor. Keza kuygurunuzda sizden önceki 10 araç, 40-50 dakikalık bekleme süresi anlamına geliyor.

DİNİ FİGÜRLERE ÖZEL ARAMA
Tipiniz biraz bozuksa göz atmalar yerini kolilerin ve çantaların açılıp tüm eşyların detaylı bir incelemeden geçirilmesine kadar soruna yol açıyor. Sınır kapılarındaki gözlemlerimiz daha çok dini yaşam tarzına sahip olanlarıhn bu tarz kontrollere daha sık maruz kaldıkarı yönünde. Uzun sakalllar, sarık ve benzeri izlenime yol açan kıyafet tarzları kapılarda didik didik aranmanıza yol açabilir. Bu durumun sözde İslam yanlısı terör örgütlerinni Avrupa’da gerçekleştirdikleri kanlı eylemlerden kaynaklandığını tahmin etmek ise zor değil.

OTOBAN GEÇİŞ KARTI ALMAYI UNUTMAYIN
Her ne kadar otoyollardan göründüğü kadarıyla Türkiye’den çok fazla geride olsa bile bir AB Ülkesi olan Bulgaristan’ı boydan boya otoyol ve çevre yollarıyla aşabiliyorsunuz. Kapitan’dan başlayan Bulgaristan yolculuğunuz öncesi sınır kapısının yanında olan otoban gişesinden 8 Euro olan otoban geçiş kartını almanız gerekiyor. Aksi halde Sofya üzerinden Sırbistan’a kadar ulaşan otoyollar sizi Sırbistan çıkışında çok büyük cezalar ödemenize neden oluyor.

TÜRKİYE İLE KIYASLAMAK…
AB’de otoyol geçiş ücreti çok önemli ve sürekli bu yollar kameralar ile 24 saat gözetim halinde. Plakanıza işlenen geçiş ücreti kartı sizin bu otoyolları örneğin en az bir haftalığına istediğiniz kadar kullanmanız anlamına geliyor. Türkiye’de ise her geçiş ayrı ücretlendiriliyor. Yeni yapılan Balıkesir Bursa İstanbul Karayolu’nu bir yönde bir geçiş için kullanmanın bedeli 80-100 TL gibi bedellerdeyken, AB otoyollarını 8-12 Euro vererek en az bir hafta kullanabiliyorsunuz. Yorumu size bırakıyoruz.

BULGARİSTAN GÜZERGAHI
Hasköy, Filibe, Pazarcık üzerinden Sofya’ya kadar uzanan otoyol, başkentten kısa bir süre sonra Sırbistan sınır kapısıyla sonlanıyor.360 kilometreden biraz fazla Bulgaristan yolculuğunuz yaklaşık 4 saat sürüyor. Kalotina sınır kapısına ulaşmadan az önce Bulgaristan’ın 1,3 milyon nüfuslu görkemli başkentini çevreleyerek geçiyorsunuz.

SIRBİSTAN SINIR KAPISI
Klotina bekleme konusunda ikinci sınavınız oluyor. Daracık bir girişle tek şerit başlayan Sırbistan geçişi her ne kadar 8ayrı kontrol noktasından geçiş sağlansa da yoğunluk nedeniyle saatler süren bir başka beklemeyle baş başa bırakıyor. Ağustos ayındaki yoğunluğu düşenemiyoruz bile. Önce Bulgaristan çıkışında araç belgeleri ve pasaport kontrolü, ardından Sırbistan girişinde pasaport ve araç belgeleri kontrolü ve ardından göz ucuyla da olsa önce Sırp polislerinin ardından Gümrük Muhafaza Memurları’nın araç içi kontrolleri hepi topu 5-6 dakinanızı alıyor. Ama o noktaya ulaşmak ise birkaç saatinizi…

DEVAMI HAFTAYA CUMA

Yorumlar

Sami   -  Bağlantı 27 Eylül 2019, 14:37

AB OTOYOLLARI 8-12 EURO YA BİR HAFTA KULLANILMIYOR. DAHA Bİ KAÇ HAFTA ÖNCE İTALYA FRANSA YI ARABA KİRALAYARAK GEZDİM.VENEDİK MİLANO ARASI 200-250 KM OTOYOL 22 EUR TEK GİDİŞ. HELE NİCE MONOCO TARAFINDA HER 10-15 KM DE 3-4 EUR TEK GEÇİŞ PARA ALIYORLAR.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Dönüş Yolunda