KANYONDA NEFES KESEN MACERA
11 Ağustos 2016 Perşembe
Dağların zirvelerinden kanyonların derinliklerine inmenin keyfi yaşanır kimi zaman. Bu öylesine bir düşünce, gelişi güzel yazılmış bir cümle değildir. Yaşayıp görmek, gördüğünü gösterebilme becerisidir. Biraz cesaret, biraz maceracı ruh, biraz bilgi, çokça da sevgi gerektirir.
Denizli kent merkezine güneyden inen vadilerden biri olan Zeytinköy Vadisi tabanından akan suyun oluşturduğu kanyonun konuğuyuz bu kez. Yaklaşık iki yıl önce ilk bölümünü geçme başarısını gösterdiğimizde aldığımız keyif ve yaşadığımız heyecanı henüz unutmamışken, bu kez aynı kanyonun daha üst kodlarında ki 2. bölümünü geçmeyi planlıyoruz. Bölge Denizli’ye uzaktan bakar gibi görünse de aslında değildir. Yakın hem de çok yakındır. Kayalık alanlardaki mağaraları ve insan başı görünümlü kaya blokları yapısıyla…
Bu tür etkinliklerde yerel rehber ve bölgeyi iyi tanıyanlarla olmayı önemsiyoruz. O nedenle kanyonu ve çevresini iyi bilen iki dostumuz, Ergun Yıldırım ve Arif Başkaya ile planlama yapıp, yürüyüş grubumuzdan az sayıda arkadaşımızı da etkinliğe çağırıyoruz.
Zira ekipman ve güvenlik için kalabalık olmayı doğru bulmuyoruz. Bu aslında bir deneme geçişi olacağı için böylesi bir tercihimiz de oluyor. Rehberlerimiz kanyonun bir bölümünü önceden yürüyüp bir bölümünü de gözlemledikleri için nerede ne yapacağımız da biliyoruz. Ama yine de önlem alarak ve öngörülmeyenleri hesaplayarak işe başlıyoruz.
Sıcak bir yaz gününde kanyonda suyun en az, sıcaklığın en yüksek olduğunu düşündüğümüz zamanında yönümüzü bölgeye çeviriyoruz. Sabah erken çıktığımız için Zeytinköy Yaylası bölgesinde kahvaltı yapıp biraz ortama uyum sağlamaya çalışıyor, sonrasında aracımızla kanyona iniş yapacağımız en yakın noktaya hareket ediyoruz. Geçtiğimiz yollar kış mevsimi ve sonrasındaki yağışlarda bozulduğu için onları da tamir ederek kanyona ineceğimiz en yakın noktaya kadar araçla ulaşıyoruz.
Kanyon içinde kullanacağımız araç -gereç ve kıyafetlerimizi alarak orman içinden vadi tabanına doğru inişe geçiyoruz. Kısa süre sonra kayalardan aşağılara kayarak iniyor ve Davulcuk mevkiindeki düzlükte kıyafetlerimizi ve kasklarımızı takıp bu geçiş ve tırmanışlarda kullanacağımız merdiven ile halatımızı da alarak kanyona doğru yürüyoruz.
Başlangıç anından itibaren anlıyoruz ki bu iş hiç kolay olmayacak. Su soğuk ve kanyonun içi güneş almadığı için nemli ve serin, hatta soğuk. Bir kaç gün önce yağan yağmur nedeniyle su içine girildiği anda bulanıyor ve dibi görünmez oluyor.
Bu da elbette biraz ürpermemize sebep oluyor. Burası daha önceden emniyete alınmış bir kanyon olmadığı için içeride halat kullanmamız olanaksız. Bu açığı merdiven ile tırmanarak kapatıyoruz. Aslına bakılırsa bizim yaptığımız bir nevi ileride yapılacak çalışmalar için ön keşif-tespit çalışması gibi.
Kanyon içinden ilerlerken gökyüzünü görmek mümkün olmuyor ancak iyice yüzümüzü yukarılara çevirirsek gökyüzünü görebiliyoruz. Kanyonun genişliği zaman zaman bir-iki metreye kadar düşüyor ve buralarda iki taraftaki kayalıklara tutunarak yürümek zorunda kalıyoruz.
Ne kadar çok şelalecik tırmandık bilmiyoruz ama her defasında bir yenisi önümüze çıktığı için saymayı bırakıp suyun nerede biteceği ve susuz bölüme ne zaman ulaşacağımıza dair tahminlerde bulunuyoruz.
Bazı geçişlerde kanyonun gerçek sahipleri-sakinleriyle karşılaşıp onlarla oynaşıyoruz. Bunlar kimi zaman yengeç, kimi zaman kurbağa ve kimi zaman da yılanlar oluyordu. Arada vücudumuza konup kanımızı emen at sinekleri ve öğen denen kan emicileri saymıyoruz.
Arada suyun soğukluğuna aldırmayan arkadaşlarımız tepelerinden akan suların altına girip zaten ıslanmış olan vücutlarını yıkamayı deniyorlar. Zaman zaman bunu eğlence haline getirip suyun soğukluğunu unutmaya çalışıyoruz.
Kanyon içinde bu şekilde gidişimiz bir noktaya geldiğimizde suyun doğudan akarak şelale oluşturduğu noktaya geliyoruz. Burası aynı zamanda kanyonun 2. bölümünün sonuna yaklaştığımızın da habercisi oluyor.
Rehberlerimiz burada biraz oyalanmamızı ve güneşin batıya doğru geçtiği için yandan ışığın kanyona doğru geldiğini gösterip ısınmamızı öneriyorlar. Ama tüm kıyafetler ıslanmış iken bu azıcık güneşin bizi yeterince ısıtması mümkün değil. Kanyon içerisinde ateş yakarak ısınmak da olanaksız. Ne odun var, ne de benzeri yanacak bir şey. Kayalık ve dümdüz bloklar ile çamur ve sudan ibaret her şey.
Bu noktadan tekrar kanyonda yukarıya yürümeye devam ediyor ve çok daha çarpıcı güzelliklere tanıklık ediyoruz. Büyük şelaleden sonra kanyon iyice daralıp susuzlaşıyor, ışık kaybolup karanlık hal alıyor ortam. Bu daha etkileyici ama aynı oranda ürkütücü geliyor. Buradan yaklaşık 300-400 metre daha giderek başka bir açıklığa-düzlüğe ulaşılıyor. Buradan sonra gelen geçilemez blok aynı zamanda kanyonun 2. bölümünün de sonu olarak kabul ediliyor. Bu alandan geri dönüp geldiğimiz güzergahı takip ederek geri dönüp kanyondan çıkarmaya karar veriyoruz.
Bu ana kadar tırmanarak, yüzerek ve bata-çıka geldiğimiz onca mesafeyi bu kez inerek tamamlayacağız. Bu da işin bir başka çileli tarafı oluyor. Merdiven tam anlamıyla kurtarıcımız oluyor. Yoksa inmek mümkün değil. Zira halat kullanmak için emniyet halkaları olan boldlar burada olmadığı için halata girerek inmek mümkün olamıyor.
Rehberlerimizin daha evvelki tecrübeleri bu konuda işimizi çok kolaylaştırıyor, hatta güvenli iniş çıkışımızı sağlıyor. Yine sulara atlayarak yüzerek ve boğazımıza kadar batarak geri dönüyoruz. Bir de kötü sürpriz yaşıyoruz kanyondan çıkışımıza az kala. Zor bir inişte iyice uzattığımız merdivenimiz kırılıyor. Bu kez halatı merdiven tamir etmekte kullanıp, kanyonun çıkış noktasına ulaşıyoruz.
Son düzlüğe indiğimizde nefes alıyoruz. Nihayet ısınabileceğiz. Bu alanda ateş yakmak için odun ve çalı çırpı toplayıp ateş yakıyor, ısınıyoruz. Bu günlerde şehrin 40 derecelerde kavrulduğunu düşünmemize rağmen ateş yakarak ısınmak durumu çok iyi özetliyor aslında. Şimdi zamanın adı 31 Temmuz 2016…
Isınmanın ardından kanyon girişindeki mağara ağzına sakladığımız giyecek çantalarımızı alıp uygun yerlerde kıyafetlerimizi değiştirip vadiden yukarı aracımıza doğru tırmanıyoruz. Kısa süre sonra sıcakta yanmaya başlıyoruz. Bir saat önce soğuk su içinde titrerken şimdi kan ter içinde çalılılardan geçip aracımız ulaşarak yemek yemeyi hayal ediyoruz.
Günün sonunda bir güzel sürpriz yaşıyoruz. Bizi bu kanyonda gezdirenlerden ve aynı zamanda tüm yaşamı buralarda geçen Zeytinköy Yaylası’nın sakinlerinden Arif Başkaya yayladaki Kocaçınar Dibi mevkiinde bir gün önceden hazırladığı mangallıklarla ve yaylada yetişen sebze- meyveleriyle bize yemek ikram ediyordu. Tabii ki pişirip servisini bizim yapmamız gerekiyordu.
İşte bu her şeye değerdi. Bize müthiş bir hediyeydi bu aynı zamanda. Yaşadığımızdan öğrendiğimiz henüz değerlerini unutmayan yurdum insanlarının varlığıydı.
Bu etkinlikte bize en çok emek veren Ergun Yıldırım ve Arif Başkaya ile arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz.
Eğer kanyonlara merak varsa ve eğer kendinize güveniyorsanız, önlemlerinizi alarak ve mutlaka rehber eşliğinde bu güzelliği görüp heyecanı yaşayabilir, kentin kucağında sanki yağmur ormanlarının bir bölümündeymiş hissine kapılabilirsiniz.
İyi geziler…