REKLAMI GEÇ

Sazak’ta yürümek…

13 Ekim 2016 Perşembe

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-h

Serin sayılabilecek bir güz sabahıydı zamanın adı ve çantaların açılıp içindeki yiyecekler ile içeceklerin masaya serildiği yerin adı da Sazak köyü…

Denizli’nin en uzak yerlerinden biriydi burası. Beyağaç’a bağlı bir köy (mahalle).
Sabahın erken saatlerinde aracımıza doluşup şehirden kaçarcasına uzaklaşıp yüz kilometreden fazla yol giderek ulaşmıştık buraya. Bu uzaklıktaki yerde sabah serinliği ve kırsalın o özel kokusunu içimize çekiyorduk çaktırmadan.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-1

Yolda telefonla çay siparişi verdiğimiz Sazak Köyü’nden arkadaşımız Metin Solak biz ona ulaşana kadar odun ateşinde suyu kaynatıp demlemişti çaylarımızı. İştah ve özlemle kahvaltımızı yapıp üst üste yudumladığımız çaylarımız sonrasında köydeki tanıdık-tanımadık insanlarla selamlaşıp-vedalaştıktan sonra tekrar yola koyuluyorduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-2

Hedefimizde Ericek ve Geymene, sonrasında ise Gerel ve Akçay Vadisi’nin özel yerleri vardı.

Sazak Köyü, “aşağı ve yukarı” olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yeni uygulama öncesi mahalle olarak anılan bu yerler şimdi tereddütle söylenilir-yazılır oldu. (Dil alışkanlığı biz anlatımımızda köy ve mahalle demeye devam edeceğiz)
Yürüyerek ulaşacağımız yerlerde de aynı durum vardı. (Sazak Köyü’ne bağlı mahallelerdi buralar da aslında, ama şimdi ne deneceği biraz belirsizdi.)

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-3

İlk önce hemen köyün çıkışındaki çamlık bölgede dokuz ile 14 milyon yıl öncesine tarihlenen tarih öncesi canlıların fosillerinin bulunduğu mevkiye ulaşıyorduk. Burada konuya dair tanık olup yaşadıklarını dinlediğimiz Sazak köyünün eski muhtarlarından Ali Tıkım ile tanışıp bilgiler aldık.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-4

Yolumuza buradan bir miktar daha araçla devam ettikten sonra Ericek tarafına yaklaştığımızda araçtan inerek yürüyüşümüze başlıyorduk nihayet. Uzun mesafe gideceğimiz için düz alanlarda ve mahalleler arasında aracı tercih ediyorduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-4-1

Sırasıyla Ericek, Geymene, Yukarı Gerel ve Aşağı Gerel’e ulaşıp sonrasında Akçay kenarına inip iki çayın birleştiği yerde etkinliğimizi sonlandıracaktık. Plan böyle yapılmıştı tarafımdan.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-5

Coğrafyanın güzellikleri kendine saklamadan paylaştığı bu noktalarda küçük vadileri aşıp tepeler tırmanırken güneyde hep Sandıras Dağı’nı izliyorduk. Ericek’in kenarından yürüyüp Geymene tarafına doğru yol alırken bir müddet açık alanda, düzlükten yürüyüp kendimizi ödüllendirir gibiydik.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-6

Sonra tekrar inişe geçince bu kez Geymene bölgesine ulaşıyorduk. Burada benim bildiğim ve davetli olduğumuz düğüne konuk olarak yürüyüşümüze katılan arkadaşlarımızı da götürerek bir sürpriz yapmış oluyorduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-7

Dostlar arasında ve kendi coğrafyamda olmak beni biraz rahatlatıyordu açıkçası. Düğün sahibi tarafından karşılanmanın sonrasında güz sıcağının da etkili olduğu bu saatlerde gölgeye alınıp yemek ve çay ikramında bulunuluyordu bizlere. İkramlar sonrası yörenin geleneği gereği düğün sahibine usulünce “oku karşılığı” takdim ediyorduk.

denizli-grandberk-yazi-arasi-yeni-reklam

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-8

Daha sonra “düğüne giden oynar, ölüye giden ağlar” kuralına uyup ortada tüm ekip arkadaşlarımızla yöresel oyunlardan oynayarak düğüne renk katmayı da unutmuyorduk. Gelin ve düğün sahipleriyle fotoğraflar çekildikten sonra yolumuza devam edip Geymene’ den Gerel’e doğru yürümeye devam ediyorduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-9

Çamlık alanlardan, derelerden ve kırmızı darı ekili alanlardan geçerek Yukarı Gerel’e ulaştık uzunca yürüyüş sonrası.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-11

Burada Ali Tıkım ile önceden konuşup ayarladığımız ve arkadaşlarımıza sürpriz olarak hazırladığımız bir güzellik daha vardı.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-12

Bölgede yetişen kırmızı darılardan yeteri kadar haşlayıp arkadaşlarımıza ikram ediyorduk. Uzunca bir mesafeyi yürümüş olmanın verdiği yorgunluk ve darıları yemenin verdiği ağırlıkla daha fazla yürümemize imkan yoktu.

Grubumuza “ütme darı” ikram edem Meray Ailesi’ne teşekkür ederek, bu kez aracımıza binip Aşağı Gerel’e doğru yol almaya başlıyorduk.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-14

Karadeniz bölgesini andıran yerlerden geçip nihayet Akçay Vadisi’nin içine indiğimizde bir başka bitki örtüsü karşılıyordu bizi.

Günlük ağaçlarının (Anadolu sığla ağacı) yapraklarının henüz renklerini değiştirmediği akarsuyun debisinin en az olduğu bir zamanda buralardaydık. İki çayın birleştiği yerde aracımızdan inerek ayaklarımızı bu kez suya sokup dinlenmeyi deniyorduk. Kimimiz çayın suyuna atlıyor kimimiz sıcak taşlar arasında dolanıyordu.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-15

Akçay ve Doğançay sularının buluştuğu bu noktada yorgunluk attığımızda zaman bir hayli ilerlemişti. Güneşin dağlar ardına saklandığı saatlerde Akçay’ı, Doğançay’ı günlük ağaçlarını, sandal ağaçlarını, ardıçları, meşe ve pırnallar ile diğer Akdeniz iklimi bitkilerini oralarda bırakarak tekrar aracımıza biniyorduk. Bu dönüş demekti bizim için.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-16

Stabilize orman yolundan sarsılarak ve biraz da toz yutarak dönüşe geçtiğimizde önümüzde yüz küsur kilometrelik yol vardı. Ama görüp yaşadıklarımız ve bahar bakışlı insanların ikramının verdiği pozitif enerji ile bu yol bize hiç uzun gelmiyordu.

denizli-zeki-akakca-gezenin-gunlugu-sazakta-yurumek-18

Eğer bir yol çizilirse gezip görmek yaşayıp dönmek için, sadece görüp yaşamanın ötesine geçip coğrafya ve kültürü de tanıyıp anlamaya çalışmalı…
İyi geziler!

Pratik bilgiler:
Yöreye yapılacak yolculuklarda-gezilerde mutlaka rehber alınması önerilir.
Yemek konusunda Beyağaç ilçe merkezindeki lokantalardan yararlanılabilir. (Pazar günü bu lokantaların açık olup olmadığı önceden öğrenilmelidir)

Kamp için çok uygun olmakla beraber kamp yeri ve ulaşım iletişim için güvenlik güçleri ve orman teşkilatı ile iletişim kurulmalıdır.

Yöre Denizli-Muğla il sınırında olup daha ziyade Muğla kültürü egemendir.
Ulaşım: Sazak köyüne Denizli-Kale üzerinden ulaşılırsa yaklaşık 98 km. yol almak gerekir. (Kale-Sazak arası çok virajlı olduğu için pek tavsiye edilmez) Denizli-Beyağaç üzerinden gidilirse mesafe 104 km. olacaktır.

Bir başka tavsiye ise buradan dönüşte Muğla merkeze bağlı Karacaören Köyü üzerinden Muğla yoluna çıkıp Kale üzerinden dönüştür.(Burada kısa mesafeli stabilize orman yolu vardır, onu göz ardı etmemek gerekir.)

Konaklama için yörede otel bulunmamaktadır. Günübirlik gidilebilir ya da çadır ile kamp kurulabilir. Bu konuda yine yerel yönetimlerden bilgi alınmalıdır.

Yorumlar

Yılmaz Kaplan   -  Bağlantı 13 Ekim 2016, 09:22

Ömrümün 4 yılı bu coğrafyada geçti.Eskere havzasının insanlarının içtenliğini,kıt imkanlarına rağmen paylaşım kültürünü.(Bakara .219)samimiyetini,O coğrafyadan ayrılalı 22 yıl olmasına rağmen hala hissediyorum.Var olun,sağ olun,iyi ve güzel insanlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı