REKLAMI GEÇ

DENİZLİ VALİLERİN TERMAL KENT HAYALİ

7 Aralık 2015 Pazartesi

Duyduk ki; Karahayıt bölgesindeki pansiyon ve motel sahiplerinin 5 yıldır merakla beklediği “Kentsel Dönüşüm Projesi”nin ilk etabındaki konutlarının 258’i satışa çıkmış. Başvurular 14 Aralık 2105 – 15 Ocak 2016 tarihleri arasında kabul edilecekmiş. 2009 yılında Vali Yavuz Erkmen tarafından faylar gerekçe gösterilerek başlatılan “Karahayıt Kentsel Dönüşüm Projesi”ni hatırlarsınız, ilk etabında 258 konut, 4 işyeri ve 10 termal pansiyon bulunuyor. İkinci etapta ise 20 pansiyon ve otel yapılacak. Böylelikle TOKİ, ilk kez bir turizm bölgesinde 660 odalı toplam 40 termal pansiyon inşa edecek. Bunlar bölgeye nasıl bir canlılık kazandırır, hak sahipleri mutlu olur mu? Şimdilik bunların cevabını bilmiyoruz ama bildiğimiz bir şey Denizli valilerinin yıllarca yerin kilometrelerce altından gelen, sıcacık şifalı suyun değerlendirilmesi, turizme kazandırılması için harcadıkları çabadır. Bunlardan kimi girişim olarak kaldı, kimi yol kazasına uğradı. Bazı valilere Prag’daki Karlovy Vary, bazılarına da Almanya’daki Bad Orb’dan ilham verdi.

YUSUF ZİYA GÖKSU
“Jeotermal kaynakların değerlendirilmesi” lafzı Denizli için oldukça eski de olsa, 1996-2003 yılları arasında görev yapan Vali Yusuf Ziya Göksu zamanında daha bir fazla dillendirilmeye başlandı. Bu 8 yıl içinde bir kaç kez de olsa jeotermal enerjinin kullanımı konusunda toplantı ve paneller yapılarak bilim adamlarının görüşleri alındı. Daha çok kent ısınmasıyla sınırlanan bu girişimler, adı üzerinde girişim olarak kaldı.

RECEP YAZICIOĞLU
Denizli’de sadece 8 ay görev yapabilen Vali Recep Yazıcıoğlu Denizli’ye dosyalar dolusu bilgiyle geldi. 1989-1991 yılları arasında Aydın’da görev yaptığı süre içinde, jeotermal konusunda donanımlı olan ve daha o yıllarda kaplıca kür merkezlerinden söz eden Yazıcıoğlu, 2003 yılında Denizli’de görev yaparken salt kentin ısınmasından söz etmekle kalmıyor, hedef olarak sağlık turizmini ve seracılığı koyuyordu. Rahmetli işe kent ısınmasından başladı ama talihsiz kaza sonucu hayatını yitirdi. Geride kalan Denizli’nin jeotermalle ısınması projesi de aynı onun gibi bir yol kazasına uğradı. Sonradan Denizli Belediyesi’ni çok uğraştırdı.

denizli-yusuf-ziya-goksu-recep-yazicioglu

GAZİ ŞİMŞEK
Yazıcıoğlu gibi bir efsanenin ardından Denizli’ye atanan Vali Gazi Şimşek, 2003-2006 yılları arasında 3 yıl görev yaptı. Sürekli Yazıcıoğlu ile kıyaslanmak zorunda kalan Şimşek, jeotermal projesine sahip çıktı ama bu yükü taşımakta bir hayli zorlandı. 2004 yılında Denizli Platformu’nun davetlisi olarak gittiği Çek Cumhuriyeti’nin Bohemya Bölgesi’ndeki “Kralın Banyosu” anlamına gelen termal kent Karlovy Vary’den etkilenerek, bu modeli Karahayıt’ta hayata geçirmek için harekete geçti. Ancak sonradan “Fransız hükümetiyle” işbirliği yapmayı tercih etti. Termal şehir projesi ortaya çıktı ve Vali Şimşek “Yıllardır boşa akan ve değerlendirilemeyen termal su kaynaklarımız var. Biz de bölgede oluşturacağımız Termal Şehir Projesi ile insanların gelip kaldığı, eğlendiği ve tedavi olduğu bir mekan oluşturmaya çalışıyoruz. Fransa hükümeti projeyi ücretsiz olarak hazırladı. Biz yatırımcı bekliyoruz. Uzun zamandır hayal ettiğimiz termal kür merkezinin yanı sıra bölgede oluşturacağımız golf sahaları ile bölgedeki turizm çeşitlenecek ve günü birlikten kurtulacaktır” açıklaması yaptı. Ancak bu proje hayata geçmedi ve adı üstünde proje olarak kaldı.

VALİ CANPOLAT
Denizli’de 2006-2008 yılları arasında görev yapan Dr. Vali Hasan Canpolat akademik kimliği nedeniyle geçmişten devralınan projelerden çok, kendi tarzında çalışmayı tercih etti. Ancak onun gündeminin büyük bölümünü de yine Pamukkale, termal sular, jeotermal enerji ve antik kent işgal etti. Denizli’de “Pamukkale Valisi” olarak adlandırılan Pamukkale’den sorumlu vali yardımcısı uygulamasını başlattı. Milletvekilleri, otel sahipleriyle birlikte Pamukkale kasabasında sık sık turizmcilerle toplantılar düzenledi ve ortaya bir yol haritası çıkardı. Ancak termal kent çalışmalarında çok mesafe alamadı.

simsek-karlov-canpolat

Vali ERKMEN
2006-2011 yılları arasında görev yapan Vali Yavuz Erkmen, geldiği gibi Vali Gazi Şimşek döneminde gündeme gelen ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan golf sahası ve termal kür merkezi bölgesinde incelemelerde bulundu. Erkmen ile birlikte konu yeniden gündeme taşındı. Termal kent, termal kasaba olarak dillendirilmeye başlandı. Vali Erkmen yaptığı açıklamalarda “Termal anlamda bir kasaba kurmak istiyoruz. Bunu başardığımız takdirde insanların sağlık turizminden gelip yararlanabildiği daha düzgün bir çevre oluşturmuş oluruz” derken, tanınmış birçok firmanın şehir merkezinde ve termal sahalarda otel yapımı için belediyeye müracaat ettiklerini de söylüyordu. Erkmen zamanında Sarayköy’deki Umut Termal Otel ile PAÜ işbirliği protokolü yaptı ve hastalıkların tedavisinde termal suyun kullanım dönemi de başlamış oldu. 2009 yılında ise Valilik olarak diri faylar gerekçe gösterilerek, belediye meclisinden karar çıkartıldı ve Karahayıt “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ilan edildi. 2010 yılında bölgedeki konut, pansiyon ve otellerin yapımı TOKİ’ye devredildi. Böylece beş yıl süren tartışmalı bir süreç de başlamış oldu. Bölgedeki hak sahipleri yapılacak konutlara ilişkin görüşlerinin alınmadığı ve satış fiyatlarının belirmediği gerekçesiyle itiraz etti. Mimarlar Odası’da bu konuda bir panel düzenledi. Ancak bu konu çözüme kavuşmadı. 18 Mayıs 2011’de Vali Erkmen verdiği bir röportaja göre; Denizlili bir yatırımcı Güney Koreliler ile birlikte iki termal otel yatırımı yapacaktı. turizmcilerin bölgeye yönelerek, dünya çapında zincir oteller Denizli ye ilgi göstermeye başladı.

Selem-Reklam

VALİ DEMİR
2011 yılında Denizli’de göreve başlayan Vali Abdülkadir Demir’de, termal kent hayalini gerçekleştirmek için çalışarak kendisinden öncekiler gibi hep aynı projenin peşinden gittiğini gösterdi. Heimtextile Fuarı’na katılmak için gittiği Almanya’da iki termal kenti Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ile birlikte gezen ve bu kentlerden birinin Karahayıt’a çok benzediğini belirten Vali dönüşte şu açıklamayı yaptı: “Biz Karahayıt’ta bu kentlerden Badorb’u model almak istiyoruz. Bad Orb çok şirin 10 bin nüfuslu küçük bir termal kent. Tam Karahayıt’ı andırıyor. Karahayıt’a kür merkezi yapmak için çok mesafe kat ettik. Daha yapacak çok işimiz var. 2013’te Karahayıt’ı kür merkezi olarak faaliyete geçirmek istiyoruz. Türkiye’ye model olabilecek, özellikle sağlık turizm kentinin modelini burada birlikte oluşturacağız. Bu modelin içerisinde, özellikle kür merkezleri olacak. Kür merkezlerinin etrafında oluşturulmuş oteller olacak. Şimdiye kadar her otel kendi bünyesinde bu tür hizmetleri vermeye çalışıyordu. Biz bu konsepti değiştiriyoruz. Tespit ettiğimiz alanlarda 4-5 adet kür merkezi olacak. Bir tanesini Pamukkale Üniversitesi, diğerlerini özel sektör yapacak”

demir-erkmen-ic

VALİ KOCATEPE
Ne yazık ki Vali’nin dedikleri olmadı. Karahayıt projesi 2013’te de, Vali’nin Denizli’den ayrıldığı 2014 yılında da hayata geçmedi. Demir’den sonra gelen Vali Şükrü Kocatepe’nin konu hakkındaki tecrübesi Kütahya’ya uzanıyor. Kütahya Valisi iken, bölgedeki sıcak su kaynaklarının turizme kazandırılması için oldukça çaba harcayan Kocatepe, Karahayıt konusunda da ciddi mesai veriyor. Pam Otel’in kür merkezine Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında ilk hastalar geldi. TOKİ tarafından Karahayıt’ta 2010 yılında başlatılan“Kentsel Dönüşüm Projesi”nin ilk etabı onun zamanında tamamlanarak, 258 konut satışa çıkarıldı. Konutlarla birlikte 5 büyük pansiyon, 5 küçük pansiyon, 24 derslikli ilköğretim okulu ve 4 iş yeri de tamamlandı. Pamukkale ve Karahayıt bölgesindeki çalışmalar hızlanırken öyle görünüyor ki bu gidişle kendisinden önceki valililerin hayalini gerçekleştirmek Vali Kocatepe’ye nasip olacak!

kocatepe-toki-evler

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı