REKLAMI GEÇ

KARAHAYIT KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İPTAL OLDUYSA

14 Aralık 2015 Pazartesi

O KONUTLAR KİME SATILACAK?

Meğer;
“Karahayıt kentsel dönüşüm projesi” iptal edilmiş de bizim haberimiz olmamış!

Bu konuda bir açıklama olmadığı için gerekçe konusunda detaylı bilgimiz yok. Ancak bize aktarılan iddia şu: Pamukkale Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi,“Karahayıt kentsel dönüşüm projesi” kapsamında yapılan inşaatlara ilişkin bazı itirazda bulunmuş ve TOKİ’ye şartlar öne sürmüşler. Projenin birinci etabını neredeyse tamamlayan TOKİ ise mimari özellikler ve pansiyonların durumlarına ilişkinöne sürülen bu şartları kabul etmeyerek protokolü iptal etmiş. Proje kapsamındaki 2. Etap protokolü de yapılmamış.

Bu arada; Pamukkale Belediyesi’nin GEKA destekli Termal Sağlıkta Marka Kent Pamukkale-Karahayıt Projesi’ni, Başkan Hüseyin Gürlesin’in bir ekiple birlikte ÇEK Cumhuriyeti ve Almanya’ya bir inceleme gezisini ve sonrasında 3 Kasım 2014’te Termal Sağlıkta Marka Kent Pamukkale-KarahayıtÇalıştayı yaptıklarını aklımızın bir kenarında tutalım.

denizli-isin-asli-karahayit-kentsel-donusum-seval-uysal-gurlesin-ekibi

TOKİ KONUTLARINI KİM ALACAK?

Şimdi soru şu:

TOKİ Karahayıt’tatamamlayıpsatışa çıkardığı 258 konutu ve pansiyonlarıkime satacak?

Malum; 2009 yılında Denizli Valiliği’nin ruhsatsız, plansız olduğu ve bölgedeki depremi gerekçe göstererek talep ettiği kentsel dönüşüm projesi, Karahayıt Belediye Meclisi’nde kabul edilerek 2010 yılında TOKİ ile Karahayıt Belediyesi arasında imzalanmış bir protokole dayanıyor.Projeye göre; 160 hak sahibine ait konut, işyeri ve pansiyonların bulunduğu 27 hektarlık alanda 42’si 1+1, 90’ı 2+1 ve 126’sı 3+1 olmak üzere 258 konut ile birlikte 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 işyeri ile 20 termal pansiyon yapılacaktı. İkinci etapta da 20 pansiyon ile 16 işyeri tamamlanacaktı. Böylece Karahayıt, Türkiye’nin ilk turizm eksenli kentsel dönüşüm projesi olacaktı. Gel gör ki, projenin eksiklikleri fazlalıklarından fazlaydı. Gerisinin gelip gelmeyeceği bilmiyor ama Karahayıt’ta pansiyon sahipleriyle geçen problemli bir süreçten sonra bölge TOKİ tarafından yeniden inşaa edildi ve geride akibetini bilmeyen onlarca insan kaldı. Buradaki sorun şu: Yerel halk, proje onayında görüşlerinin alınmamasından ve nasıl bir maliyetle karşılaşacaklarını bilmemekten şikayetçiydi. Çünkü proje başladığında önlerine konmuş bir hesap olmadığı gibi, görüşleri de alınmamıştı. Pansiyonu yıkılan işletmeci kendisine verilecek yeni pansiyonun kaça mal olacağını, ne kadar borçlanacağını bilmezken, Valilik bunu TOKİ’nin belirleyeceğini söyleyip aradan çekildi. Çıkabilecek yüksek maliyetler nedeniyle evlerini, pansiyonlarını ellerinden çıkarma ihtimaliyle karşı karşıya kalacakları düşüncesiyle pansiyoncular aralarında imza toplayarak projeye itiraz ettiler.

Selem-Reklam

Ancak proje durmadı! Ruhsatsız, plansız ve fay hatları gerekçe gösterilerek başlatılan kentsel dönüşüm projesi, ne ilginçtir ki, “dönüştüreceği” bir yer olmadan, eski pansiyonların bulunduğu yerden 500 metre uzaktayapıldı.

denizli-isin-asli-karahayit-kentsel-donusum-seval-uysal-toki

ORTADA KENTSEL DÖNÜŞÜM YOK, SAĞDAN GEÇ!
4 Mart 2012’de Vali Demir durumu şöyle özetliyordu: “Karahayıt’a yakışmayan yapı stokları kaldırılacak. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni yapılanmaya gidilecek. Yüzde 90’ı ruhsat olan Yüzde 90’ı ruhsatsız olan belde merkezindeki pansiyonların ağırlıklı olduğu bölgenin düzenlenmesi için ön protokolü yapıldı. TOKİ tarafından ihalesi gerçekleştirildi ve yer teslimi yapıldı. Karahayıt’a özel bir durum oluşturacağız.”
O özel durum oluştu. Hak sahipleri imza atmamasına rağmen proje devam etti. TOKİ 2010 yılında başladığı ve 2013 sonu 2014 başında tamamlayacağını duyurduğu “Karahayıt kentsel dönüşüm projesi”nin ilk etabını tamamladı.
24 Şubat 2015’te Denizli’ye gelerek bir dizi temasta bulunan ve Karahayıt’ta incelemeler yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, gazetecilere; Karahayıt’ta farklı versiyonda bir kentsel dönüşüm yaptıklarını söylemiş ve konutlarla birlikte inşa edilen pansiyonların, bölgenin termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı sağlayacağını söylemişti.

denizli-isin-asli-karahayit-kentsel-donusum-seval-uysal-toki-vali

TOKİ EV YAPMIŞ SATIYOR!
TOKİ 4 Aralık’ta 258 konutu satışa çıkardığını duyurdu. 258 konutla birlikte 5 büyük pansiyon, 5 küçük pansiyon, 24 derslikli ilköğretim okulu ve 4 işyeri yapmıştı. Konutların satış fiyatları da şöyleydi;
1+1’lerin taksit ödemeleri 534 lira, 2+1’lerin 628 lira, 3+1’ler 886 lira, 4+1’lerin de bin 342 liradan başlıyordu.Ayrıca proje kapsamında 3+1 ve 4+1 planında dubleks konutlar bin 207 lira ile bin 494 liradan başlayan taksitlerle satışa çıkarılmıştı. Konutlar, yüzde 10 peşinat 96 ay vade, yüzde 15 peşinat 108 ay vade, yüzde 25 peşinat 120 ay vade seçenekleriyle satılacaktı. Ve üstelik bunu kentsel dönüşüm projesi olarak pazarlıyordu. İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Hayri Ün’e göreyse ortada bir kentsel dönüşüm projesi yoktu. Ün’e göre “TOKİ ev yapmış satıyor” diyor ve ekliyor: “Bugün baktığımızda her şey eskisi gibi yer duruyor, TOKİ yeni bir yere konutlar ve pansiyonlar yapmış, bunları satılığa çıkarıyor.”

denizli-isin-asli-karahayit-kentsel-donusum-seval-uysal-karahayıt-konutlari

İyi de bu konutları pansiyoncularalmayacaksa kim alacak?
Cevabı Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinci veriyor: “Konut satış fiyatlarından görüyoruz ki, yöre insanın gelir durumunun çok üzerinde fiyatlarla satılan bu konutlara farklı yaşama grubuna sahip insanlar gelecek. Oysa başlangıçta Karahayıt’ta da fay hatlarının üzerinde yerleşmiş insanların uygun koşullarda o bölgede yaşamasını sağlamak gibi bir amaç sunulmuştu. Bugün geldiğimiz noktada bu bölgede yaşayan insanların buraya yerleşme şansı olmadığına göre, farklı gelir grubuna uygun insanlar gelecek. Nasıl Sulukule’de olduysa, tamamen bir kent soylulaştırma olacak. TOKİ’ler hükümetin inşaat sektörü üzerinden büyümesinin bir modeli bu örnekten de bunu görüyoruz.”

Ve bu konuda son sözü rahmetli Oktay Ekinci’ye vermek isterim. Çünkü; İki yıl önce 28 Mart 2013’te Cumhuriyet’teki köşesinde bu günleri görüp şöyle yazmıştı:
“Ne var ki başlatılan “kentsel dönüşüm”, adeta “Karahayıt’ınpazarlanması”nı amaçlıyor! TOKİ’nin “dönüşüm binaları”, belde halkının ödeyemeyeceği yüksek fiyatlar yüzünden “yabancılara satış”a çıkarılırken “tip proje”lerden oluşan karaktersiz mimariyle “kasaba” kimliği de tarihe gömülüyor.”

denizli-isin-asli-karahayit-kentsel-donusum-seval-uysal-hayri-un-cuneyt-zeytinci-h

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı