REKLAMI GEÇ

1 hap işadamının 1 haftasına mal oldu

12 Mayıs 2015 Salı

 

denizli-saglam-tur-turizmci-mehmet-saglam-kahve-sohbetleri-hH
Turizm… Klişeleşmiş deyimle bacasız sanayi. Deniz, kum, güneş Türkiye’nin pazardaki en önemli silahı. Elini daha da güçlendiren ise kültürel zenginliği. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının her köşesinde binlerce yıl öncesini günümüze taşıyan izlere rastlamak mümkün.

Sahabi olduğumuz bu zenginliği yurt içi ve dışında tanıtacak, pazar yaratacak olan da seyahat firmalar. Sektörde irili ufaklı yüzlerce şirket faaliyet gösteriyor. Bunlardan birisi de Sağlam Tur’un sahibi Mehmet Sağlam. Eğitimini turizm üzerine yapan Sağlam, yurt içi ve yurt dışına turlar düzenliyor; Malezya, Pakistan ve Kanada’dan Türkiye’ye turist getiriyor.

Bu alandaki faaliyetlerin artarak devamının fuar organizasyonlarıyla olacağını bilen Mehmet Sağlam, Batum’da bir fuara katılmak üzere Gürcistan’a gitti. Valizindeki ağrı kesici hap nedeniyle fuara katılamadığı gibi, bir hafta gözetim altında kaldı. Sağlam ile turizmi ve korku içinde geçen bir haftayı konuştuk.

ic-10

İŞ HAYATINA ÖĞRENCİ VE PERSONEL SERVİSİYLE BAŞLADI
İsterseniz sohbetimize sahibi olduğunuz şirketin faaliyetleriyle ilgili bilgi alarak başlayalım. Neler yapıyorsunuz?

Sağlam Tur olarak, turizm ile öğrenci ve pesonel taşıma alanında servis hizmeti sunuyoruz. 13’ü yurt içi ve yurt dışı seyahat faaliyetlerinin operasyon hizmetinde görevli olmak üzere toplam 80 personelle çalışıyoruz. Dört şubemiz Antalya’da, bir şubemiz İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Yönetim merkezi Denizli.

On line denilen Türkiye ile dünyadaki uçuş hatlarını bir araya getiren Sağlambilet.com diye bir bilet sistemimiz var aynı zamanda. Bu sistemi Türkiye’de 4 ya da 5 firma kullanıyor. Tüm dünyadaki uçak şirketlerinin seferleri internet sistemimiz üzerinden biletlenebiliyor. Tüm havayolu şirketleriyle anlaşmamız var. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesiyiz aynı zamanda. Herkes on line olarak bilet temin edebilir.

ic-9

YURT İÇİ TUR ORGANİZASYONLARI
Yurt içi tur paketleriniz var, nereleri kapsıyor rota?

İnternet sitemiz üzerinden tur paketleri satışlarımız da bulunuyor. Bir haftalık Türkiye turu düzenliyoruz. Örneğin İstanbul’dan başlayıp Kapadokya, Pamukkale, Efes’i içine alan bir haftalık paket tur gibi. Beş gece, altı gündüz turumuz var; İstanbul, Kapadokya, Konya, Pamukkale ve Efes’i kapsayan. Yine günlük; İstanbul, Kapadokya, Pamukkale, Efes turlarımız var.

ic-5

3 ÜLKEDE FAALİYET
Yurt dışı turlarınız hangi ülkelere?

Şu anda Kanada, Malezya ve Pakistan ile çalışıyoruz. Kanada Montreal’den gelen gruplarımız var. Ocak ayından bugüne bin 200 kişiyi Türkiye’de konuk ettik. Hedeflerimiz büyük bu konuda. Biz ağırlığımızı yurt dışına vermenin çabası içindeyiz. Yurt dışından ülkemize turist getirmek, Türkiye’den de yurt dışı seyahatleri gerçekleştirmek.

Yurt dışı pazarlamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?

Yurt dışında partnerlerimiz var. Satışlarımızı onlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Biz buradan gönderiyoruz, gidilen ülkede karşılanıyor kafilemiz. Oradaki partnerimiz kafileyi gezdiriyor. Biz de onların Türkiye’ye gönderdiği kafilelere aynı hizmeti veriyoruz.

____________________________________________________ 

________________________

Avrupa’da yoğunlaşma var mı hedeleriniz arasında?

Biz sıfırdan başlayan ve kendi imkanlarıyla büyüyen bir firmayız. Avrupa büyük bir pazar, dolayısıyla büyük firmalar orada. Devlerle yarışmak kolay değil. Biz bu nedenle onların gitmediği Malezya, Malezya ve Kanada gibi ülkelere yöneldik. Yurt dışı organizasyonlarla ilgili araştırma yapan bir ekibimiz var. Onların raporları doğrultusunda hamleler yapıyoruz. Gelişebilmek için turizm sektöründe böyle olmak gerekiyor. İki yol var; daha önce söylediğim gibi ya kimsenin gitmediği yerlee gideceksiniz ya da herkesin gittiği yerde ekonomik tepkiler vererek olacaksınız. Biz ilkini denedik.

ic-7

BALİ’YE BALAYI ÇİFTLERİNİN İLGİSİ
Ben gelsem, “10-15 kişilik bir grubuz. Avrupa’da bir ülkeye seyahate çıkmak istiyoruz” talebinde bulunsak, bunu karşılayabiliyor musunuz?

Olabilir… Bizim “dünya turu” dediğimiz organizasyonlarımız var. Mesela şu anda New York, Makedonya, Bosna Hersek, Malezya, Çin turlarımız var. Gelen turlarımıza elimizde olan turları verebiliyoruz.

Denizli’den daha çok yurt dışı için nerelere talep geliyor?

İspanya, ABD ve son zamanlarda Bali, Endenozya ve Malezya’ye talep daha fazla. Yeni evliler için balayı turlarımız var. Geçen yıl Denizli’de Bali’ye 200 çift balayı için gitti.

Yurt içinden talepler daha çok nerelere oluyor?

Çanakkale, Ankara, Kapadokya ve İstanbul ağırlıklı talepler geliyor.

Bu sektöre sıfırdan başlayan birisi olarak karşılaştığınız güçlükler neler?

Zorluk olmadan başarı gelmez. Zorluk çıktığında geri değil ileriye bakıyoruz. Her meslek gibi bizim mesleğin de zorlukları var elbette. Ama ben mesleğimi, turizmi çok seviyorum. Bana sorsalar “dünyaya bir kez daha gelsen hangi mesleği seçersin?” diye, cevabın yine turizm olur. Doğru ve dürüst çalışır, insanları kandırmazsanız, verdiğiniz sözlere riayet ederseniz zorluklar çıksa da üstesinden gelirsiniz.

ic-3

LAODİKYA VE PAMUKKALE ÖNCELİKLİ
Yurt dışında Denizli turu pazarlamaya çalışırken neleri ön plana çıkarıyorsunuz?

Laodikya ve Pamukkale ön planda. Bu sene Malezya’dan 500 kişi getirdik. Gelen kafiledekilerin hiçbirinin Pamukkale’ye tanımadığına şahit olduk. Bu, yurt dışında çalışan acentaların tamamına yakınının İstanbul kökenli olmasından kaynaklanıyor. İstanbul, Bursa, Antalya ve Kapadokya’yı öne çıkarıyorlar. Pamukkale onlara sanki zarar verecemiş gibi bir anlayışla haraket edip, tur programlarında yer vermiyorlar. Ama biz Malezya çalışmamızda Pamukkale’yi iyi tanıttık. Bunun yarattığı bir cazibe var. Gelip görenler, sosyal medya paylaşımlarında Pamukkale’ye gelmekten mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Pamukkale’nin daha çok tanıtımı için valilik, büyükşehir belediyesi ve diğer kurumların daha çok katkı vermesi gerektiğine inanıyorum.

ic-6
NEDEN BİRİLERİ TURİST GETİRSİN DİYE BEKLİYORUZ?

Diyorsunuz ki büyük seyahat acentaları turisti Denizli’ye getirmiyor. İyi de biz başkalarının turist getirmesini beklemek yerine kendi değerlerimizi tanıtmak için neler yapmalıyız?

Dünya genelinde turizm fuarları düzenleniyor. 20 ülkede fuarlara ziyaret ettim. Benim için büyük ışık oldu. Organizasyonla ilgili deneyimler edinmemi sağladı. Denizli’de kurumsal anlamda bir araya gelip, Denizli’yi her platforma taşıyacak birlikteliği sağlamalıyız. O zaman Denizli’ye konaklama için gelenlerin sayısı artacaktır. Bugün ise Antalya’ya gelen “Haydi günübirlik Pamukkale’ye de gidip orayı da göreyim” diye geliyor. Pamukkale’yi yurt dışında iyi tanıtırsak bu anlayışı çok rahat yıkarız. Bakın bir örnek vereceğim: İstanbul’da bir süre önce turizm fuarı düzenlendi. Kars’tan Kapadokya’ya herkes standlarıyla oradaydı. Keşke bizim de olabilseydi. Yaşananlara rağmen konaklamak üzere gelen turist çekebiliyorsak bu da birkaç turizmci sayesindedir.

ic-8

GÜRCİSTAN’DA KABUS DOLU GÜNLER
İsterseniz turizmle ilgili sohbete nokta koyup, sizin Gürcistan’da başınıza gelen olaya geçelim. Orada bir hafta gözaltı yaşadınız. Bunları yazdık ama şimdi Türkiye’desiniz. Ne oldu, neler yaşadınız?

Gürcistan bizim pazarımız olan bir ülke. Orada partnerlerimiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesi’nde, Gürcistan’ın Batum kentinde turizm fuarı duyurusunu görünce, katılmak istedim. Yardımcım Tenzile (Akyar) Hanım ile birlikte Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş yapıyorduk. Gümrük memuru “yanınızda ilaç var mı?” diye sordu. Ben de olduğunu söyleyip, ilacı valizimden çıkarıp gösterdim. İlacı göstermemle birlikte tavırları değişti. Beni önce bir odaya götürdüler. Bilgisayardan ilacın ismine baktılar. Sonra bana dönüp “başka var mı?” diye sordular. “Yok” cevabını verdim. Valizimi aradılar. Sonra da Tenzile Hanım’ın valizini aramak istediler. Ben de müdahale ettim. Bir bayana ait olduğunu, aramanın bayan görevli tarafından yapılmasını istedim. Beni dinlemeden küstahça davranıp valizi açtı, tüm eşyaları yere döktü.

Sonra odadan çıktık, Gürcüce yazılmış bir kağıdı önüme koyup imzalamamı istediler. Anlamadığımı, ne yazılı olduğunu bilmeden de imzalamayacağımı söyleyip, tercüman ve avukat talebinde bulundum. Bir yerleri aradılar. Tercüman geldi, eşimin Türkiye’den aramasıyla Batum Konsolosluğumuz devreye girdi.

Bu arada eşim reçetenin fotoğrafını çekip cep telefonuyla gönderdi. Onlara bunu gösterdim. Bel fıtığı rahatsızlığım bulunduğunu ve bu nedenle kullandığımı bir kez daha anlattım. Ancak beni bırakmadılar ve tutukladıklarını, reçetenin aslı getirildiğinde serbest kalacağımı söylediler. Bunun üzerine eşim gece Denizli’den Antalya’ya gitti. Uçağa binip önce Ankara, sonra Trabzon’a geldi. Oradan da karayoluyla Batum’a ulaştı. Reçete ve doktor raporunun aslını ibraz ettik. Yine serbest bırakmadılar, “savcılık karar verecek” diye tutmaya devam ettiler.

Kendilerine valizimin turizm broşürleriyle dolu olduğunu, bunları turizm fuarında dağıtıp tanıtım yapmak üzere Batum’da bulunduğumu anlattım. Beni serbest bırakmalarını istedim. “Tamam, polis nezaretinde fuara gidebilirsin” diyorlar. Polis eşliğinde fuara gidip nasıl tanıtım, ikili görüşmeler yaparsınız? Kabul etmedim. Turizmle ilgili olan görevliler, bize yapılanın çok yanlış bir uygulama olduğunu ifade ederek, bizden özür dilediler. Fakat bunun bir anlamı yok. Zor durumdayım ve Gürcistan’dan çıkamıyorum.

ic-1

PASAPORTUNU VERMEDİLER
Siz serbest gibi görünseniz de pasaportunuz verilmediğinden bir yere gidemiyorsunuz. Bu 30 Nisan’dan 6 Mayıs’a kadar devam etti. Bu süreçte Türkiye devreye girdi. Buna rağmen bir hafta geçti. İkna etmek bu kadar zor mu oldu?

Eşim, gözaltına alınmamdan sonra açılışlar dolayısıyla Denizli’de bulunan Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’ye durumu izah etmiş. Denizli Valimize, Ticaret Odası Başkanımıza ulaştıktan sonra, beni arayanlar oldu. Haksız yere tutulduğumu, meseleyi çözmeye çalıştıklarını bildirdiler.

Süreç istediğiniz hızda ilerlemediğinden yedi gün gözetim altında kalmış oldunuz. Siz nerede kaldınız?

Konsolosluğumuzun kimliksiz olarak yerleştirdiği bir otelde kaldık. Bir nevi gözetim altındaydık. Dışarıya çıkışlarda bilgi vermek zorundaydık.

ic-2

6 MAYIS GÜNÜ STRES DOLU DAKİKALAR
Serbest bırakıldığınız güne geliyoruz. O gün öğleden sonra Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bizin serbest bırakıldığınız duyuruldu. Ben, bunun üzerine sizi aradım, “Hayır serbest kalmadım. Hala buradayım” dediniz. Neler yaşandı?

O aşama bizi daha çok strese soktu. Türkiye’de basın açıklaması yapılıyor serbest olduğumuza dair. Ama bizi bırakmıyorlar. Savcılıkta bir bilgi yok. Sizinle görüştükten sonra savcılığı aradık, “Bekleyin, biz size döneceğiz” cevabını verdiler.

Sizden sonra TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy aradı. Bu olaydan dolayı Gürcü makamlarına çok kızgındı. Tepki olarak Gürcistan fuarlarına üyelerimizi göndermeme kararı bile alabileceklerini belirtti. Aradan bir saat geçti, konsolosluktan aradılar ve üç saate kadar çıkışımızın gerçekleşeceği bilgisini verdiler.

ic-4

BİR DAHA GÜRCİSTAN MI…
Sizinle son görüşmemizde Sarp Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığınızı söylediniz. Sıkıntı geride kaldı ama size bir daha Gürcistan deseler nasıl bir tepki verirsiniz?

Yaşadığımız mağduriyetten dolayı turizmci olarak Gürcistan defteri bizim için kapanmıştır. Bir daha orada olmayız. Bir daha o ülkeyle iş yapmayız. Gidecek olanlara da çok dikkatli olmaları uyarısında bulunuruz. Beni arayan meslektaşlarım oldu. Onlar da Gürcistan turlarını sonlandıracaklarını ifade etti.

Bizim sektörde şirketin yönetim kademesindeki bir kişi üç gün işyerinden uzak kalırsa zincirler kopmaya başlar. Eğer 10 gün gelmezseniz tamiratı bir yıl alır. Sağolsunlar Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, milletvekilimiz Mehmet Yüksel, Ticaret dası Başkanımız Necdet Özer, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, TÜRSAB Başkanımız Başaran Ulusoy bize sahip çıktı. Bu kadar girişime rağmen bunları yaşadım ben.

ic-11Diyorsunuz ki bir hap bir haftama mal oldu…

Aynen öyle… Dünyanın her yerinde kullanılan bir ağrı kesici hap bir haftamızı alıp götürdü…

MEHMET SAĞLAM KİMDİR?
Denizli merkeze bağlı Yeniköy’de 1973’te doğdu. İlkokulu Yeniköy’de okudu, ortaokulun ardından çok sevdiği turizm sektörüne yönelerek lise eğitimini Akköy Turizm Meslek Lisesi’nde yaptı. Askerlik dönüşü, okul ve personel servisi şirketini kurarak iş hayatına atıldı. 2012’de faaliyet alanına turizmi de kattı. Yurt içi ve yurt dışında seyahat organizasyonları düzenliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı