REKLAMI GEÇ

1 Kasım’da 1.000 kişiyle sandıklara sahip çıkacaklar

27 Ekim 2015 Salı

denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-h

Oy ve Ötesi Derneği, 1 Kasım Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için aralarında Denizli’nin de bulunduğu 43 ilde sandığa sahip çıkmak için örgütlendi. Denizli’deki sandıklarda Oy ve Ötesi’nin bin dolayında gönüllüsü görev alacak.

Farklı inanç ve görüşlere sahip bir avuç gönüllü, sandıklara sahip çıkılarak şeffaf bir seçimin gerçekleşmesine katkıda bulunmak için bir araya geldi. Sonra kartopu gibi büyüdü. Artık her sandık konulduğunda onlar konuşulur oldu. Kim mi onlar? Oy ve Ötesi’nin gönüllüleri…

 Türkiye onları 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ile tanıdı. Sonra Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 7 Haziran Genel Seçimi. Şimdi yeni bir seçimin arefesindeyiz. “Seçim Varsa Biz de Varız”, “Severiz Sayarız”, “Oyunu Seven Saysın”, “Sayınca Çok Güzel Oluyorsun Türkiye” sloganlarıyla Oy ve Ötesi Derneği ekipleri yine yollarda. Harıl harıl 1 Kasım’a hazırlanıyorlar.

 Sizden-bizden gibi bir ayırım içinde değiller. “Her siyasi partiye eşit mesfadeyiz” diyorlar. İşlerini de namelere dökmüşler. İşte hazırladıkları sticker’lardan birkaç önek: “Ondan başka ondan başka sayamam ben hiçbir şeyi”, “Gençlik başımda duman ilk sandık ilk heyecan”, “Kayıtlar seni söyler dillerde name”…

Eh gündem seçim, konuşulan da sandığa ve oylara sahip çıkmaksa; konuk da bu alandan olmalıydı. Öyle yaptık… Oy ve Ötesi Derneği Ege Bölge Koordinatörü Melek Demir ile 1 Kasım seçiminde nasıl bir çalışma yapacaklarını, Denizli’deki çalışmalarını konuştuk.

“T3” İLE SANDIKLARA SAHİP ÇIKILIYORdenizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic-4
ENGİN ÜNAL: Oy ve Ötesi ‘nin sivil bir inisiyatif olarak yola çıkmasının bir öyküsü vardır elbette. Kim ya da kimlerin fikir egzersiziyle yola çıkıldı?

MELEK DEMİR: Oy ve Ötesi, Türkiye’de demokratik değerlere sahip çıkma kültürünün yerleşmesi için gönüllü bir bilinçlendirme ve sivil toplumu güçlendirme hareketi olarak, 2013 yılının aralık ayında doğdu ve nisan 2014’te dernekleşerek tüzel kişiliğe kavuştu. Oy ve Ötesi olarak 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde 30 binin üzerindeki gönüllü ağımızla ilk defa seçimleri sivil olarak gözlemledik. Tekrarlanan Yalova Seçimi’nde, ağustos 2014’te gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde de aktif olarak oy verme ve oy sayımı süreçlerine hakim gönüllülerimizle yer aldık. 7 Haziran seçimlerinde 46 il
de yaklaşık 56 bin gönüllü ile sandıklara sahip çıktık ve T3 (Türkiye, tutanak, teyit) sistemi sayesinde sonuç tutanaklarının dörtte üçünü teyit edebildik. 1 Kasım seçimlerinde 43 ilde bulunacağız. Bugün itibariyle 1 Kasım için gönüllü sayımız 55 bini geçmiş durumda.


denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic-2STK VE BAROLARDAN DESTEK
ENGİN ÜNAL: İllerde partnerleriniz kimler? Baroların yanı sıra diğer sivil toplum örgütlerinden yeterince destek alabiliyor musunuz?

MELEK DEMİR: Baroların dışında sivil toplum kuruluşlarından da bu aktif vatandaşlık ve demokrasi hareketine gönüllü desteği oluyor. Aynı toplumda irademize sahip çıkmak için elbette birbirimize destek oluyoruz. Nakdi bir destek değil bu tabi ki gönüllü desteği. Ayrıca kayıtlar bireysel olarak gerçekleşiyor, arzu edenler müşahit oluyor, çevresini olabildiğince sürece dahil ediyor.

HER GÖNÜLLÜ ELDE EDİLEN BAŞARININ MİMARI
ENGİN ÜNAL: Oy ve Ötesi’nin 7 Haziran’daki çalışması ses getirdi. Bu iktidarı elinde bulunduranları kızdırmış olmalı. Birincisi bu kadar iyi organize olmayı bekliyor muydunuz? İkincisi iktidar sahiplerinden nasıl tepkiler aldınız?

MELEK DEMİR: Toplumumuz demokratik süreçleri sahipleniyor ve verdiği oyun doğru kullanıldığını görmek, sürece katılmak istiyor. Bu ihtiyaca cevap veren ve on binleri bir araya getiren bir sivil toplum oluşumuyuz. 7 Haziran Genel Seçim Raporu’nu web sitemizden inceleyebilirsiniz (www.oyveotesi.org). İyi organize olmak için çok çalıştık, emeğimizin karşılığını alacağımızı biliyorduk. Her bir gönüllümüz bu başarının mimarı. Hiçbir olumsuz tepkiyle de karşılaşmadık.

denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic-1TUTANAKLAR PARTİLERLE PAYLAŞILIYOR
ENGİN ÜNAL: Siyasi parti ayırımı yapmadan tüm kesimlere gelin görev alın çağrısında bulunuyorsunuz. Muhalefet tamam, AKP kanadından gelenler var mı? Yoksa zaten taraflı bir oluşum niye gelelim ki tavrı mı söz konusu?

MELEK DEMİR: Biz tüm partilere eşit mesafedeyiz, olmak zorundayız. Seçim sonucu açıklamıyoruz, ancak resmi sonuçlarla gönüllülerimizin topladığı sonuç tutanaklarını karşılaştırıyoruz. İtiraz süresi dolmadan tüm farklılıkları her siyasi partiyle paylaşıyoruz. Böyle bir hizmet verdiğimiz için objektif olmalıyız. Dolayısıyla tarafsız duruşumuzu korumak en özen gösterdiğimiz konu.

ENGİN ÜNAL: İktidar odaklarından “tekerimize çomak sokuyorlar” tepkisi var mı?

MELEK DEMİR: Dediğim gibi, olumsuz bir tepkiyle karşılaşmadık.

denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic
7 HAZİRAN’DAN DAHA FAZLA GÖNÜLLÜ
ENGİN ÜNAL: Bu seçimde nasıl bir çalışma stratejiniz olacak. Sandıklarda görev yapacak yeterli gönüllü sayısına ulaşabildiniz mi? Örneğin Denizli’de sıkıntı olduğu konuşuluyor. Denizli dahil, nedir durum?

MELEK DEMİR: Denizli de birçok il de çok duyarlı. 7 Haziran seçimlerindeki başarılı gönüllü sayımızı bile geçeceğimize inanıyoruz. .Ege Bölgesi’nde bulunan 8 ilin tamamında, 31 ilçede bulunuyoruz.  Denizli’de hedefimiz ise 1.000 gönüllü bu hafta gerçekleşecek kayıtlarla hedefimizi tutturacağımızı düşünüyoruz.

YANLIŞ SAYILAN OY BİLE PARTİSİNE GİTMELİ
ENGİN ÜNAL: Her sandıkta 1 kişi mi görev alacak? Müşahit gibi mi çalışacak? Oyların sayımı ve tutanak tanzimi sırasında nasıl bir etkinliği olacak görevlinin?

denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic-7MELEK DEMİR: Gönüllüler aracılığıyla sandık başında müşahit olarak oyların doğru, tarafsız ve şeffaf kullanılması için çalışmak ve yanlış sayılan bir oyun bile, asıl partisine ve kişiye gitmesini sağlamak için çalışıyoruz. Sandığa oy atılması, sandığın kapanması, oyların sayımının yanı sıra, sonuçlarının doğruluğunu da elimizdeki ıslak imzalı tutanaklarla karşılaştırıyoruz. Oy ve Ötesi hiç bir partiye ve kuruluşa bağlı değil, sadece gönüllülerin desteği var. Amacımız, herkesi oy kullanmaya teşvik etmek ve Türkiye’de seçmenin oyuna sahip çıkmak. Türkiye Barolar Birliği onaylı eğitimler alıyoruz, sandık, okul ve ilçe sorumluları ölçeğinde organize oluyoruz.

7 HAZİRAN’DA GÖNÜLLÜLERİN YÜZDE 48’İ İTİRAZ ETTİ
ENGİN ÜNAL: Seçim hileleri neler? Örneğin 7 Haziran ya da öncesindeki seçimlerde saptayabildiğiniz somut seçim hileleri var mı?

MELEK DEMİR: 30 Mart Yerel Seçimleri’nde Oy ve Ötesi gönüllülerinin toplamış olduğu ıslak imzalı tutanak kopyalarını bir siyasi partinin itirazı için partiye temin ettik. İtiraz sonucunda Kağıthane’de belli sandıklardaki sonuçlarda sapma tespit edildi. Olay yargıya intikal etti. Başka belirgin örnekler de tabii ki mevcut. Sandık gözlemcilerimiz usulsüz refakat, sandık başında yetkisiz kişilerin bulunması gibi konularda itirazda bulunup müdahale edebiliyorlar. 7 Haziran Seçimleri’nde gönüllülerimizin yüzde 48’i itiraz haklarını kullanmış ve itirazların çoğu kabul görmüştür.

denizli-engin-unal-oy-ve-otesi-melek-demir-ic-6DENİZLİLİLER SANDIĞA VE OYLARINA SAHIP ÇIKSIN
ENGİN ÜNAL: Denizli’ye seçim öncesi bir kez daha geleceksiniz sanıyorum. Tarih, saat ve yer ile neler konuşacaksınız bu bilgilerle sohbeti bitirelim isterseniz. Bir de 1 Kasım’a dair Oy ve Ötesi’nin mesajını alalım.

MELEK DEMİR: 28 Ekim 2015 Çarşamba günü Denizli Barosu’nda müşahit eğitimi veriliyor olacak. Denizlililer oyveotesi.org adresinden kayıt olurlarsa hemen sonrasında onlarla iletişime geçiyor olacak Denizli ilçe sorumlularımız. 28 Ekim eğitimine katılmalarını önemle rica ediyoruz, ancak katılamazlarsa online eğitimlerimize katılıp ilçe ve bina sorumlularıyla iletişimde olarak her türlü sorularına cevap alabilirler. Son günlerde Denizli ekibi yeni gönüllülerle tanışıyor birebir sorulara cevap veriyor olacak.  1 Kasım’da tüm Denizlilileri oyuna sahip çıkmaya bu aktif vatandaşlık hareketine destek olmaya bekliyoruz.

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı