REKLAMI GEÇ

19 yıl çalıştığı odaya başkan oldu

17 Şubat 2015 Salı

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-soforler-odasi-baskani-koksal-semerci-engin-unal-h

Uzun yıllar Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda çalıştı. Ayrıldı ve başkan olarak dönmek istedi. İki kez denedi, her ikisinde de odanın 35 yıl başkanlığını yapan Musa Çelikkol’un engeline takıldı. Üçüncü denemesinde bu kez Çelikkol destek verdi, Köksal Semerci de başkan seçildi.

Başkan olarak geri döndü, istediğini aldı ama odanın eski gelirleri de ortada yoktu. Bir zamanlar gayrimenkule yatırım yapacak kadar çok parası olan Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası, şimdilerde borç içinde. Düzlüğe çıkarmak için çalıştığını söylüyor Semerci.

Sohbetimizde kendisine yeniden toplu taşıma hizmetine talip olup olmayacaklarını sordum. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş misali, net bir ifadeyle “yok” dedi. Minibüsçü esnafı ile belediye arasındaki anlaşmazlıkla ilgili görüşü ise, “esnaf davalardan feragat etti, belediye de bir adım atmalı” şeklinde.

Tarsus’ta Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesini net bir dille kınayan Semerci, “Herkesten fazla biz tepkiliyiz. Böyle bir kişiyi minibüsçü esnafı olarak kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı. Üyelerine “Kadın yolculara karşı dikkatli olun. Zorunlu olarak ayakta yolcu aldıysanız ve kadın yolcu varsa onları koruyun” çağrısını yaptı.

Ufukta yolcu ücretlerine zam görünüyor mu? Bu ve diğer sorularımızı yanıtlayan Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Semerci, içini döktü.

ic-2

O ARTIK BAŞKAN…
Bir dönem personel olarak çalıştığınız Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası’na şimdi başkan olarak hizmet veriyorsunuz. İkisini karşılaştırdığınızda nasıl bir duygu yaşıyorsunuz?

Bu odaya 19 yıl 2 ay personel olarak hizmet ettim. Başkanlıkta ise tam bir yıl geride kaldı. Esnafımıza faydalı olabilmek için bu göreve talip oldum. Bir yıldır da bunu gerçekleştirebilmenin çabası içindeyiz. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Trafik Şube Müdürlüğü, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKM)ile sürekli diyolog halindeyiz. Personel olarak da bu odanın üyelerine hizmet için çalışıyordum, şimdi de aynı duygu ve düşünceyle hizmetimi sürdürüyorum. Başkanım ama bir personel gibi şoför esnafı arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum.

İki defa başkanlığa aday oldunuz, fakat seçilemediniz. Sanıyorum birisinde odanın eski başkanı Musa Çelikkol’a karşı, ikincisinde ise onun desteklediği adaya karşı seçilme mücadelesi verdiniz. Bu iki seçimi de kaybettiniz. Üçüncüsünde ise Musa Bey sizi destekledi, kazandınız. Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda seçim kazanmak için illaki Musa Çelikkol’dan icazet almak mı gerekiyor?

Şunu kabul edelim, bu odada Musa Abi’nin bir ağırlığı var. 1970’ten 2005 senesine kadar başkanlık yaptı. Doğal olarak 35 yılın sonucunda arkadaşları, eşi, dostu üzerinde bir ağırlığı var. Musa Abi’nin bir onayı mutlaka olacak, ondan destek alacaksınız. İlk seçimde çok az oyla kaybettim. İkinci seçimi de kaybettim. Ama Musa Abi’ye gidip “Ben aday olacağım” demedim. O da kendi dönemindeki yardımcısı Ahmet Ona’yı destekledi.

ic-5Bu genel kurulda sizi destekledi mi?

Evet destekledi. Genel kurulda bu defa açık açık “Ben Köksal Semerci’yi destekliyorum” dedi. Burada başkanlık döneminden kalan arkadaşları, dostları var. Bazı üyelerimiz asla Musa Abi’yi terk etmez.

İki genel kurulda desteklemedi, üçüncü de destek verdi. Ne değişti de bu defa destek verdi?

Onu kendisine sormak lazım. Bu soruya ben cevap veremem. Onun adına cevap verirsem ayıp olur. Değişen bir şey yok. Ben daha önce ona “aday olacağım” demedim. O buna kızdı biliyorum. Ahmet Bey de onun yardımcısıydı. Desteğini ona verdi.

TEK YÖNLE GÜZERGAHLAR YİNE DEĞİŞEBİLİR
Şoför esnafının hali nedir diye sorsam, cevabınız ne olur?

Şoför esnafını gerçekten sıkıntılı günler bekliyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin şehiriçi ulaşımla ilgili bir çalışması var. Bilgileri bizimle paylaşmıyorlar. Biz gidiyoruz UKM, daire başkanları ile görüşüyoruz. Bize “Şu anda çalışıyoruz” diyorlar. Bu çalışmalar sonuçlandıktan sonra şoför esnafını gerçekten sıkıntılı günler bekliyor. Bilhassa minibüsçü esnafını. Güzergah minibüsçü için önemli. Taksi, kamyonet her yerden geçer. Bu sıkıntılı günleri atlatabilmek için birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Yolların sahibi Denizli Büyükşehir Belediyesi. Bizler de hizmet veren kesimdeyiz. Hep birlikte olmalıyız. Biz, şoför esnafı olarak üzerimize düşen görev olursa yerine getirmeye hazırız.

DURAK ZİYARETLERİ BAŞLADI
Güzergah değişikliği mi zorlayacak esnafı?

Ulaşımla ilgili çalışmalar var ama ne olacağını biz bilmiyoruz, kendileri de bilmiyor. Tek yöne çevrilecek caddelerden söz ediliyor. Tek yöne çevrilince minibüsün geçtiği güzergah mecburen değişikliğe uğrayacak. Bu hafta ve gelecek hafta durakları gezeceğiz. Bu gezilerde durumu anlatıp, esnafımızla tartışacağız.

Bir sıkıntımız minibüs duraklarında minibüsçü esnafını bulamamak. Mal sahibi yok, şoför çalışıyor. Yüzde 80’i şoför. Hat sahiplerine SMS attık, duraklara gelin bilgilendirme yapacağız diye. İstişareler sonucu iyi şeyler olacağına inanıyorum.

ic-4

MİNİBÜSÇÜ İYİ NİYETİNİ GÖSTERDİ, SIRA BELEDİYEDE
Belediye ile minibüsçü esnafı arasında dava süreçleri yaşandı. Bu sürecin her aşamasında minibüsçü esnafı güzergah değişikliği gibi uygulamalarla karşılaştı. En çok da Fakülte ve İncilipınar hatlarında çalışanları etkiledi. Ne olacak? Bu inatlaşma sürüp gidecek mi?

İnatlaşma yok kesinlikle. Bizim esnafımız inatlaşmıyor. Çoğu davalardan feragat eden esnafımız iyi niyetini gösterdi Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne karşı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu iyi niyeti değerlendireceğine inanıyorum. 16-17 ay süren bir dava vardı. Bu dava belediyeyi biraz zarara uğrattı. O nedenle 30 Mart’tan sonra bazı güzergahlarda oynama yapıldı. 5 Nisan’da tebliği edildi güzergah değişikliği. Çok sıkıntılı olan 1-2 hattımız var. Feragattan sonra Denizli Belediyesi de sanıyorum iyi niyetini gösterecektir.

YENİ HATLAR AÇILMALI
Denizli Büyükşehir olduktan sonra yeni mahalleler oluştu. Buralarda ulaşımla ilgili sıkıntılar var. Buralarla ilgili bir hat düzenlemesi, minibüs seferlerine açılması konusunda bir çalışma var mı?

Denizli Büyükşehir Belediyesi, ulaşımla ilgili bir Alman şirketine çalışma yaptırıyormuş. Bu plan ortaya çıktıktan sonra mutlaka ulaşımın olmadığı yerlere güzergahlar açılacak. Şu anda belediye otobüslerle ulaşımı kendisi sağlıyor buralara. Minibüs hatları açılırsa seviniriz. Mesela Üçler tarafında bir minibüs güzergahı yok. O bölgede önemli bir nüfus var. Yeni bir güzergah açılırsa ulaşımda rahatlama sağlanır.

_________________________________________________

_________________________________________________

YOLCU ÜCRETLERİNE ZAM YAPILACAK MI?
Minibüsler ile belediye otobüsünün yolcu taşıma fiyatları aynı. Ufukta zam var mı? Şoför esnafından “fiyatlar artsın” diye bir talep var mı? Diyelim ki belediye zam yaptı ve 2 lira oldu. Minibüsçüler de 2 lira mı yapacak?

Şu anda böyle bir talep yok. Belediye 2 lira yaptı, biz de yapalım diye bir şey yok. Zaten önce esnafımız bağlı bulunduğu odaya başvuruda bulunur. Biz de Esnaf Odaları Birliği’ne götürürüz bu talebi. Oda da belediyeye müracaat eder, öyle fiyat alırız. Kaldı ki, “Belediye otobüsü 2 lira oldu, biz de 2 lira yapalım” demeyiz. Benim fikrimi soruyorsanız, kesinlikle böyle bir zam talebine girmelerini istemem.

TOPLU TAŞIMA HİZMETİ ZARAR YAZAR
Denizli Belediyesi bir dönem toplu taşıma hizmetini özelleştirdi. Önce oda olarak siz üstlendiniz, yürümedi. Sonra özel şirketlere verildi, yürümedi. Belediye tekrar bu hizmeti vermeye başladı. Ancak zararın devam ettiği söyleniyor. Ne yapmalı ki toplu taşımadan zarar edilmesin?

Otübüsler çalıştığı sürece Denizli Büyükşehir Belediyesi bu hizmetten zarar edecektir. Belediye hizmet yeridir. Otobüsler zarar ediyorsa başka hizmetlerden bunu karşılayabilir. Otobüslerden kar edileceğine inanmıyorum ben. Bunu kendileri de biliyor ama bir hizmeti götürmeye çalışıyorlar.

ic-1

Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak bu hizmete geçmişte talip oldunuz. Verilse bir kez daha denemek ister misiniz?

Hayır, kesinlikle… Çünkü bunu bir şirket yapsa yine zarar edecektir. Arkadaşlara söyledim, otobüs almak bizim için sorun değil ama yapacağımız işten zarar edileceğinden buna girmeyiz. Böyle bir şey gündeme gelse bile tüm üyelerimi toplar onlara sorar, ortak karar alırız. Ama bu işe talep olacaklarına inanmıyorum.

MİNİBÜSLER 120 BİN YOLCU TAŞIYOR
Kaç hatta taşımacılık yapıyor minibüsçüler? Esnaf sayısı kaç? Bir de günlük kaç yolcu taşıyorsunuz?

23 minibüs güzergahımız var. Bu hatlarda 763 minibüsçü esnafımız çalışıyor. 120 bin dolayında yolcu taşıyoruz günlük. Minibüslerin girmediği güzergahlar var. Buralara da hat verilirse sayının daha da artacağına inanıyorum. Ayrıca bazı hatların minibüslere açılması vatandaşın uaşımını kolaylaştıracaktır. Minibüs geçmediği için vatandaşların yarım saat, 45 dakika otobüs beklediği güzergahları oluyor.

ŞOFÖRLERE ÇAĞRI: AYAKTA YOLCU TAŞIMAYIN!..
Belediye otobüsleri gibi, minibüsler de ayakta yolcu taşıyor. Özellikle sabah ve akşamları. Bu durumdan en çok rahatsız olan kadın yolcular, kız öğrenciler. Çünkü o kalabalıkta tacizle karşılaşabiliyorlar. Bu duruma müdahale edemez misiniz? Ayakta kadın yolcu varsa daha fazla yolcu almamaları uyarısında bulunamaz mısınız?

Minibüslerde yolcu sayısı 14 artı 1’di. Son düzenlemeyle 16 artı 1 oldu. En fazla 3 kişi daha alabilir. Neden alabilir diyorum? Çünkü sabah işe, akşam evine gitmek isteyen bir an önce ulaşmak istiyor. Minibüsçü durup almazsa kızıyor. Ben ayakkabısını fırlatanları bile gördüm. Durdurmak için minibüsün önüne geçen oluyor. Şimdi aynı anda tüm yolcuları taşımak mümkün olmadığına göre ayakta yolcu kaçınılmaz oluyor.

ic-3

Benim söylemeye çalıştığım şey, ayakta kadın yolcu olduğunda şoförün biraz daha duyarlı davranması, fazla yolcu almamasıyla ilgili…

Ayakta yolcu yasak. Fakat az önce de söylediğim gibi mecburiyet karşısında alınıyor. Onu hoş karşılıyoruz. Allah göstermesin, ayakta yolcuların olduğu bir sırada kaza meydana gelse minibüsçü esnafı büyük mağduriyete uğrar. Bence ayakta yolcu almamak gerekir. Çünkü fazla yolcu her zaman sıkıntıdır.

ÖZGECAN OLAYINA TEPKİ
Tarsus’taki Özgecan Aslan olayıyla ilgili ne söyleyeceksiniz?

Çok üzüntü verici, çirkin bir olay. Bir minibüsçü olması dikkatleri bu kesimin üzerine çevirdi. Ama şunun bilinmesini istiyoruz; herkesten fazla biz tepkiliyiz. Böyle bir kişiyi minibüsçü esnafı olarak kabul etmiyoruz. Ayrıca çirkin olayı meslektaşlarımız net bir şekilde kınadı. Minibüslerine siyah kurdela astılar. Başsağlığı dileyen ilanlar astılar.

ic-6ZENGİN ODA BORÇ İÇİNDE
Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası, eskiden epey parası olan, bunları gayrimenkul yatırımına dönüştüren bir odaydı. Yanlış bilmiyorsam düğün salonunuz ve oteliniz bile var. Bir meslek odasının otel sahibi olması ne kadar rantabl?

Dediğiniz gibi, bir zamanlar gelirlerimiz iyiydi. O dönemde içinde bulunduğumuz bu bina, yan tarafa lojmanlar, Acıpayam karayolunda düğün salonu yaptık. Didim’de bir otelimiz var. Ancak, gelirlerimiz şimdi aynı seviyede değil. Bir yıl önce yönetimi devraldığımızda 540 bin lira borç vardı. Ödemelerle bunu 300 bin liraya kadar düşürdük.

Düğün salonumuzu elde tutmak istiyoruz, çünkü hizmet anlamında üyelerimizin de işine yarıyor. Orada çocuklarının, yakınlarının düğünleri oluyor. Ancak aynı şeyi otel konusunda söyleyemeyeceğim. Sezonluk 38 bin lira kira geliri olan bir oteli satmayı düşünüyoruz. Ama bu ne zaman olur, henüz karar vermedik.

Yorumlar

Abdülrezzak   -  Bağlantı 17 Şubat 2015, 20:34

Sayın başkan bu konuşma metnini siz mi hazırladınız bilmiyorum durak ziyaretindeki konuşmalarla buradaki röportaj çık zıt kutuplara gidiyor.

ibo   -  Bağlantı 17 Şubat 2015, 19:37

kaçıncı pilan yaptıracak belediye zaten tek yön uygulaması çok kötü vatandaş için ALMAN şirketi ne bilsin bizlerin halinden bi sürü para verecekler yolları daralt trafigi sorun göster ilce dolmuşlarınıda TM PİLAKA YAPIN üyeleriniz çogalsın

tuncay   -  Bağlantı 17 Şubat 2015, 11:33

Denizlide yenisafak diye mahalle var ancak orada yasayanlar saatte 1 gecen otobuslere esir durumda. burada duzenleme yapilmasi sart!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı