REKLAMI GEÇ

Bakır atölyesinden Türkiye devi doğdu

22 Aralık 2015 Salı

 

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-h

Kaleiçi’ndeki Bakırcılar Çarşısı’nda ilk işini 1937 yılında kuran Ahmet Nuri Erikoğlu; bakır tencere, kazan, tepsi, sini üretiminden kablo sektörüne geçip, Denizli’de Türkiye devi olan, ABD’nin uzay programından sorumlu kuruluşu NASA’ya (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) bakır tel satan bir şirketi yarattı. Ondan bayrağı devralan çocukları ve torunları, daha yükseğe dikmek için yeni projelerle yola devam ediyor.

Ahmet Nuri Erikoğlu… Denizli sanayisinin kilometre taşı şirketlerinden Er-Bakır’ın kurucusudur. Hani “sıfırdan zirveye” derler ya, Erikoğlu Ailesi’nin seyir defteri de öyle. Bu başarı öyküsünün sohbetini Er-Bakır gibi bir devin temellerini atan Ahmet Nuri Erikoğlu (4 Ocak 2010’da vefat etti)  ile yapmak mümkün olmadı. Ama yerini yavaş oğullarına bırakan ailenin ikinci kuşak temsilcisi, Denizli iş dünyasının duayeni Hüseyin Erikoğlu, bizi kırmadı ve “İş Dünyası ile Kahve Sobetleri”ne ailenin çekiçle bakır döverek başlayan yıllardan bugünlere gelişi anlattı.

 Günümüzde Ahmet Nuri Erikoğlu Holding, yoluna yeni yatırım ve projelerle devam ediyor. Grubun amiral gemisi Er-Bakır ile ABD’de bir üretim tesisi kuruldu. C.N. Wire Corporation, artık üretimde. Erikoğlu Emaye, Arenko, Özel Göz Akademi Hastanesi ve Erikoğlu Elektrik, diğer iştirakler.

 Ayrıca yenilenebilir enerjiye de yönelen Erikoğlu Ailesi, Sunsystem Sistem ile anahtar teslimi güneş enerjisi tesisleri kuruyor. İlk tesisler Acıpayam le Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde kuruldu. Hedefte ise güneş enerjisi panelleri üretimi projesi var.

 Ailenin yatırımlar kadar değer verdiği bir alan daha var; o da eğitim. Önce Deliktaş Mahallesi’nde Ahmet Nuri Erikoğlu’nun ismini taşıyan bir okul yaptırdı aile. Bunu Kuşpınar Mahallesi’nde yaptırılan Saadet Erikoğlu İlkokulu takip etti. Hüseyin Erikoğlu da kendi adını verdiği bir anaokulu yaptırdı.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-7

İŞ STAJINI BABASININ YANINDA YAPTI
Sohbetimize başlarken isterseniz bir biyografi yapalım. Hüseyin Erikoğlu kimdir?

1949 Denizli doğumluyum. İlkokulu Denizli’de okudum. Ortaokul 2. sınıftan sonra İzmir’e giderek, orta eğitimimi Ticaret Koleji’nde tamamladım. 1974-1975 döneminde Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’ni bitirdim. Yaz aylarında Denizli’ye geliyordum. Boş durmak yok. Babamın yanında çalıştım.

Bir nevi stajı babanızın yanında yaptınız?

Evet, “stajımı babamın yanında yaptım” denilebilir.

Okul bitti, Denizli’ye döndünüz. İş hayatı hemen başladı mı?

İşe fiili olarak başladığım yıl 1976.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-2

O zaman Ergür Kablo ile diyebiliriz…

Bu söylediğim üniversite sonrası. Ama öncesinde de boş durmadım. Bizim Bakırcılar Çarşısı’nda atölyemiz vardı. 1960’lı yıllarda babamın yanında oldum hep.

O atölyede neler üretiliyordu?

Dededen kalma bakırcıyız biz. Bakırdan çanak, tencere gibi kaplar yapılıyordu. Kazan yapıyorduk. Sıvama tezgahlarımız, silindirlerimiz, dökümhanemiz vardı.

Erikoğlu Ailesi’nin iş hayatına başladığı yer Bakırcılar Çarşısı mı?

Evet, Bakırcılar Çarşısı’nda sözünü ettiğim atölyede başladık. Orada ben ne yapıyordum? 11-12 yaşlarındaydım. Evimiz İstasyon Caddesi’ndeydi. Yakın olduğundan, gece oraya gider işçilere öyle bakardım ne yapıyorlar diye.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-1

ATÖLYEDEN FABRİKAYA GEÇİŞ
O atölyenin büyüklüğü ne kadardı?

Ofisle birlikte toplasanız 150-160 metrekarelik bir alanı kaplıyordu atölye. Burada dökümden imalata kadar bir faaliyetimiz vardı. Biz dövmecilikten geldik bugünlere. Bakırı ham olarak alıp, eritiyor ve işledikten sonra mamul olarak hazırlıyorduk. Bunları da pazarcılar alıyordu.

Sonrası?

Kazancı yatırıma dönüştürmeyi düşünmeye başladı babam. Ne yapalım diye araştırıyoruz. Önce soğuk hava deposu düşünüldü, ancak sonra başlamadan vazgeçildi. “Bizim işimiz bakır. Öyleyse kablo imalatına geçelim” dedik.  İlk 1. Sanayi Sitesi’nde kurduk tesisimizi. 150 metrekareden başladık, 3 bin 200 metrekareye kadar büyüttük tesisi. İsmi de Ahmet Nuri Erikoğlu firmasıydı. Sonra Ergür Kablo oldu.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-3

Ortaklarınız da vardı sanıyorum?

Mehmet Ergür ortağımızdı. Vefat ettikten sonra babam ile dayım Salih Ergür yola devam etti. O yıllarda kurumsallaşmak için adımlar da atıldı.

SANAYİ SİTESİ’NDEKİ TESİS DAR GELDİ
Daha sonra da İzmir yolunda daha geniş bir alana taşındınız.

Üretim arttıkça mevcut yer yetersiz kaldı. Biz de işletmeyi Bozburun’a tayışıp büyüttük. Yeni ihalelerin aşamasıydı o yıllar. O ihalelere girdik ve biz daha da büyüdük. 34,5 KW’lık kablolar üretmeye başladık. Ancak her şeyi o işletmenin içinde yapmamız mümkün değildi. Ne yaptık? Kabloları küçük makaralar halinde üretmek, fiş için kullanılan kabloları üretmek için yan şirketler gerekiyordu, onları kurduk. O dönemde yan şirketlerini artırdık.

İsimler değişik ama bir şirketler topluluğuydu değil mi?

Hepsi de Ergür Kablo’ya üretim yapan şirketlerdi.

Ama araya sıkıntılı bir süreç de girdi hatırladığım kadarıyla…

İhalelerin bazıları iptal olunca sıkıntılı anlar oldu.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-15

ERGÜR KABLO’DAN ER-BAKIR’A DÖNÜŞÜM
O sürecin ardından isim değişti Er-Bakır olarak yola devam ettiniz değil mi?

İstanbul’da bizim fabrikamız vardı. Dedik ki bunu Denizli’ye taşıyalım. Denizli’ye taşınınca Er-Bakr doğmuş oldu. Yeni teknolojiyle yatırım yaptık. Biraz sıkıntıyla karşılaşınca Abalıoğlu Ailesi ortak olarak bize katıldı. Şu anda birlikte yola devam ediyoruz.

Er-Bakır sürekli gelişti, büyüdü ve bir Türkiye markası oldu…

Zaten bizim sektörde Türkiye’de iki firma var. Bunlar Er-Bakır ve Sarkusyan…

ABD’DE KURULAN TESİS ÜRETİME GEÇTİ
Er-Bakır’ın üretimleri öyle bir hale geldi ki yurt dışında da kabul gördü ve NASA’ya bakır tel verdiniz.

Ürünlerimiz kaliteli olduğundan müşteri sıkıntısı çekmedik. Alanımızda marka olduk, NASA bizden ürün aldı. Artık ABD’nin Teksas eyaletinde bir tesis kurduk. İsmi C.N. Wire. Bu tesis şu anda üretim yapıyor.

Orada kaç kişi istihdam ediliyor?

150 dolayında çalışanımız var. Denizli’den 6’şar aylık dönüşümler halinde işçilerimizi ABD’ye gönderiyoruz. İşler çok güzel gidiyor. Memnunuz…

Er-Bakır özel şirketler arasında ön sıralarda yer alıyor artık…

Şu anda 23. sıradayız galiba.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-9

BAŞARININ TEMELİNDE YATAN SIR
Bu çok önemli bir başarı. Nasıl gerçekleşti?

İlk önce firma olarak mevcut kadromuzu güçlendirdik. Beraber çalıştığımız işçilerimiz “benim fabrikam” der Er-Bakır için. Biz onlara çok güvendik, karşılığını aldık. Bugünlere gelişin temelinde bu var. Her şeyi biz yaparız anlayışında olmadık işi sahipleri olarak. Profesyonel yönetimle çalışmayı yeğledik. Yalnız Er-Bakır’da değil, diğer şirketlerimizde de öyle…

HOLDİNGİN İŞTİRAKLERİ
Erikoğlu aynı zamanda bir holding. Holdingin bünyesinde hangi şirketler var?

Holding Erbakır’a ortağız. Diğer iştiraklerimiz Erikoğlu Emaye, ABD’deki C.N. Wire, eletrik üretiminde Arenko A.Ş. ve Özel Göz Akademi Hastanesi. Bir arada tekstil sektörüne girmiştik. Bize uygun değilmiş, kısa zamanda çıktık.

Erikoğlu Holding bünyesindeki şirketler ne kadar istihdam sağlıyor?

ABD’deki şirketi de katarsak 1.500’ye yakın kişiye iş imkanı sunuyoruz şirketlerimizde.

Şirketlerde üretim daha çok ihracata yönelik mi?

Er-Bakır’da yüzde 50 iç piyasa, yüzde 50 ihracat var şu anda.

 

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-12

ER-BAKIR’DAN SANAYİCİLER YETİŞTİ
Er-Bakır kendisi gelişir, büyürken Denizli’yi de “kablo üretim kenti” yaptı değil mi?

Biz kabloculuğu bıraktıktan sonra bizim işletmede görev alan eski ustalar tesis kurmaya başladı. Şu anda kablo sanayinde olanlar, babamın döneminde bizimle çalışanlar. Sanayiciler yetişmesine de öncülük etmiş olduk. Şu anda Denizli’de üretim yapan kablo şirketlerinin büyük ciroları var. İhracat yapıyorlar. Bu anlamda da Denizli’ye katkımız oldu.

BANKACILIK DENEYİMİ
Babanız finans sektörüne de girdi. Yıllar önce bir bankacılık Deneyiminiz oldu. Onu da anlatır mısınız?

İktisat Bankası ile ilgili bize geldiler “alır mısınız?” diye. Babamın arkadaşı vardı Fuat Dağdeviren, beraber yola çıktılar. “Sen ilgilenmesen bile ben yardımcı olurum” dedi. Çünkü kendisinin bankacılık tecrübesi ardı. Yüzde 50’sinden fazlası bize geçti. Bir süre sonra İstanbul’a taşıdık. İstanbul’a gidince iş zorlaştı. Bunun üzerine Erol Aksoy ile masaya oturuldu. İyi olacağımız düşünürken kavgayla ayrıldık. Doğruluk her zaman kazanan olur. Bu davada da öyle oldu, biz kazandık.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-6

Ben gazeteci olarak o davaları takip ettim. Kendisini herhangi bir para koymadan bankaya ortak ettiğiniz konuşuldu…

Evet, öyle oldu. Onun o alanda bir tecrübesi vardı. Bir bankada genel müdürdü. Daha profesyonel götürür diye, hem ortak hem genel müdür olarak beraber olalım istedik. Ama bizim iyi niyetimiz aynı karşılığı bulmadı. Ama babamın da karşısında duramadı.

Buradaki davalara avukatlarını helikopterle taşıyordu. Hatta içlerinden Duygun Yarsuvat daha sonra Galatasaray’a başkan oldu.

Bizim iki avukatımız vardı. Onların birçok avukatı geliyordu. Ama istediklerini alamadan gittiler. Çünkü biz dolandırıcı değildik.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-11

ÜÇÜNCÜ KUŞAK GÖREVDE
Siz ikinci kuşaksınız ve Erikoğlu Holding’de üçüncü nesil işbaşına geliyor artık değil mi?

Üç oğlum var, tahsillerini ABD’de yaptılar. Büyük oğlum Erman, ortanca oğlum Ahmet Nuri ve en küçük oğlum Onur. Özel Göz Akademi Hastanesi’ne Erman bakıyor. Ahmet Nuri, yenilenebilir enerji, yani güneş enerjisi üzerinde çalışıyor. Anahtar teslimi tesisler kurup müşteriye teslim ediyor. Onur da iş geliştirme üzerine çalışıyor.

ANAHTAR TESLİM GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURUYORLAR
Söz enerjiye gelmişken güneş enerjisi üzerine bir yatırım söz konusu mu?

Şöyle… Acıpayam’da laboratuvar gibi bir tesis kurduk. Müşterilerimiz orada bilgi sahibi oluyor. Daha sonra onlar adına lisanslı bölgelerde tesisler kuruyoruz. İzmir ve İstanbul’dan müşterilerimiz var.  Dinar’da İzmirli bir firmaya 2 megavatlık bir tesis yaptık. Bir İstanbul firmasına 2 megavatlık tesis yapıyoruz. Acıpayam tarafında 5 megavatlık var. Bir de hastanemizin 1 megavatlık yatırımını yaptık. Kamera sistemiyle kurduğumuz santrallerin takibini de yapıyoruz.

Evlatlarım Ahmet Nuri, Erman ve Onur, şu anda enerji ve sağlıkla ilgileniyor. Göz hastanesine 2 milyon 700 bin liralık bir yatırım yaptık. Bu nedir? Denizli’de olmayanı yapmak. Göz kataraktı ve gözlükten kurtulmak için uygulanan tıbbi müdahaleler bıçakla yapılıyordu. Bu makineyi aldık ve sözünü ettiğim operasyonlar lazerle yapılıyor artık.

denizli-kahve-sohbetleri-engin-unal-huseyin-erikoglu-bakir-10

YATIRIM ARAYIŞI
Yeni yatırım planlarınız var mı?

Aile olarak yeni yatırımlar arıyoruz. Enerjinin haricinde entegre neler yapabiliriz, bunu araştırıyoruz. Mesela güneş enerjisi paneli imalatı yapabilir miyiz? Düşünüyoruz ama pazar tam açılmadı. Türkiye’de daha bu işe çok yatırım yok. Ben Avrupa’dan ABD’de Las Vegas’a kadar gidip araştırma yaptım. Hem güneş enerjisi hem jeotermalle ilgili araştırma yaptım. HES ile ilgilenmiyoruz. Bir ara girdik ama hemen ayrıldık.

Çok uzun yıllardır Denizli sanayisinin içindesiniz. Başladığınız yıllarda Denizli neredeydi, şimdi nerede? Bu panoramayla sohbeti bitirelim isterseniz…

Denizli çok iyi yere geldi. Ama bir yerde ne görüyorsak, onu Denizli’ye kapıp getiriyoruz. Bakır, kablo yoktu, biz getirdik. Tekstili ise Bursa’dan taşıyıp havlu ve bornoz yapmaya başladık. Hala daha devam ediyoruz. Markalaşamadık… Bir de işi çocuklarımıza bırakmamız gerektiğini söylemeliyim. Ben bıraktım, artık iş evlatların. Ben danışman gibiyim. Soracakları bir şey yoksa çıkıp gidiyorum. 

İki ve üçüncü nesil artık yetki sahibi olmalı diyenlerdensiniz…

Evet, artık gençler işin başında olmalı, onlar karar verip yönetmeli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı