REKLAMI GEÇ

Evde başlayıp işletmeye dönüşen proje: Meraklı Merdane

21 Ekim 2014 Salı

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-merakli-merdane-elvan-basari-engin-unal-hHenüz üniversite öğrencisiyken kafaya koydu, iş kadını olacaktı. Kurdukları “Sosyal Girişimciler Derneği”, hayalindeki dünyaya ulaşmasını sağlayan yolun açılmasını sağladı. Derneğin faaliyetleri için para gerekliydi ama neredeyse üyelerin tamamına yakını öğrenci. Böyle olunca bütçe de kısıtlı doğal olarak. Elvan Başarı’nın o anda kafasında şimşek çakıyor. “Ben bulurum” diyor ve derneğe katkı amacıyla başlıyorlar evde pasta üretip satmaya. Böylece de Meraklı Merdane projesi ortaya çıkıyor.

Önceleri evde hazırlanan cup-kek ve kurabiyeler beğenildikçe, sipariş ve doğal olarak da elde edilen gelirin arttığını gören Elvan Başarı, bunun bir atölyeye dönüşmesi gerektiğini düşünürken ilk fitili Bilgi Üniversitesi ateşlemiş. Meraklı Merdane ile “Genç Sosyal Girişimci Ödülleri Yarışması”na katılıp birinci olmuş. Bunu Samsung’un “Hayallerinin Peşinden Git” izlemiş ve Meraklı Merdane, “en iyi sosyal girişimci” seçilmiş.

Annesinin “kurebiyelerinizle dünyayı kurtaracaksınız” dediği Elvan Başarı, Samsung’un sağladığı destekle evdeki işini artık işletmeye dönüştürmüş durumda. Yine arkadaşlarıyla birlikte üretip satıyor; kazanıyor, kazandırıyor. Sadece kadınların hayatına dokunmuyor, üretimini yaptıkları büskivilerle sokak hayvanlarının beslenmesine de katkı koyuyor. İşte soyadının hakkını veren Elvan’ın başarı hikayesi…

ic-1

ANNESİNDEN ÖĞRENDİ, KAZANÇ KAPISI OLDU
Meraklı Merdane, dolayısıyla projenin mimarı olan Elvan Başarı, bu aralar hayli popüler. Biz de bu durumu merak ettik. Nedir bu proje?

Kadınların sorunları var; çalışma hayatından dolayı, maddi sıkıntılardan dolayı… “Sorun var” deyip geçecek miyiz? Yoksa “Sorun varsa çözümü de vardır” diye bir yaklaşım mı göstermeliyiz. Biz ikincisini seçtik. Buradan yola çıkıp beş kadın birbirimize özgüven desteği sağladık. “Sosyal Girişimciler Derneği”ni kurduk, para gerekince de annemden öğrendiğim kurabiyeleri evde yapıp satmaya başladık. Yol hikayemiz böyle başladı.

Üretim için araç gereci nereden buldunuz?

Okula devam ederken çalıştım aynı zamanda. Bir yıl spor ürünleri pazarlamasıyla uğraştım. Doğum günümde ailem fırın hediye etti, bir arkadaşım karıştırıcı aldı. Bu tür destekler işimizi kolaylaştırdı.

ic-5

Zor olmadı mı bir taraftan okul, bir taraftan pasta, kurabiye yapıp satmak?

Elbette sıkıntılarımız oldu ama dediğim gibi özgüvenle başladık. Dolayısıyla çok sorun yaşanmadı. Olaya şöyle yaklaştık. Üniversiteye devam eden, ancak maddi anlamdaki problemini aşmak için çalışmak zorunda olan arkadaşları gördüm. Neredeyse 12 saat çalışıyor, karşılığında 20 lira ücret alıyorlardı. Yine aile bütçesine katkı koymak isteyen, fakat iş konusunda sıkıntı yaşayan ev kadınları vardı. Ben, üretim için evimi açtım ve işin organizasyon kısmını üstlendim.

Doğum günleri, toplantı ve benzeri etkinliklere cup-kek ve kurabiye vererek para kazanmaya başladık. Duyuldukça işimiz arttı. Evlilik teklifi pastası, ardından nişan ve şimdi de düğün pastalarını yaptık. Cup-kek, kurabiye, pastalarımız ise bizim uzmanlık alanımız gibiydi. Kazancımızı da paylaştık. Paylaştıkça da mutlu olduk. Bir de kurslar verdik. Oradan sağladığımız gelirle de sarf malzemelerimizi aldık.

ic-2

GENÇ SOSYAL GİRİŞİMCİ ÖDÜLÜ KAZANDI
Üretim dışında yaptığınızı bir projeye dönüştürme çabanız karşılığını bulmuş, Bilgi Üniversitesi sizi “genç sosyal girişimci” seçmiş…

Tabii üretip satış yaparken, daha fazlası için ne yapabileceğimizi de hep düşündüm. Bu noktada Bilgi Üniversitesi’nin içinde bulundukları toplum için pozitif değişimin liderliğini üstlenen gençleri güçlendirmek ve desteklemek için düzenlediği “Genç Sosyal Girişimci Ödülleri Yarışması”nın duyurusunu gördüm. Yaptığımız işin adını “Meraklı Merdane” koydum ve projemi gönderdim. Geçen yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmada Meraklı Merdane ile birincilik ödülünü kazandım.

NEDEN MERAKLI MERDANE?
Bir de şu “Meraklı Merdane”yi anlatsanız. Neden bu isim?

Bir iş yapıyoruz,birilerinin hayatına dokunuyoruz. Bazen kimin hayatına dokunduğumuzu bilmiyoruz; merak ediyoruz, merak ediliyor. Unlu mamüller hazırlayıp satıyoruz ve bunları açarken merdane kullanıyoruz. Merak ile merdaneyi bir araya getirince de bu isim ortaya çıktı.

HAYALİNİN PEŞİNDEN GİTTİ, İŞİNİ KURDU
Bugün işletmeciliğini üstlendiğiniz ve projenin adını taşıyan atölyeyi nasıl kurdunuz?

Samsung firmasının “Hayalinin Peşinden Git” kampanyasıyla ilgili bir duyuru hayalimi gerçekleştirmenin yolunu açtı. Kampanya “spor”, “girişimcilik”, “mutfak sanatları” ve “fotoğrafçılık” olmak üzere dört ayrı kategoride gerçekleştirildi. Ben, Meraklı Merdane ile girişimcilik kategorisine katıldım. İşimi anlatan bir makale hazırlayıp sunum yaptım.

Jürinin değerlendirmesinin ardından yarı finale kaldım. Final için internet üzerinden oylama yapıldı. 2 bin dolayında oy alarak, ünlü haber spikeri Fatih Portakal’ın eşi Armağan Hanım ile birlikte finale kaldık. Jürinin son değerlendirmesiyle benim projem birinci seçildi. Artık hayallerimi gerçeğe dönüştürebilecektim.

ic-8

Üniversiteden kimya bölümü öğrencisi olarak mezun oldunuz. Ne yani pastane kurmayı mı düşlediniz hep?

Yakın çevremden de “o kadar okudun pastacı mı?” oldun tepkisini alıyorum. Tabii pastacı olmak için üniversite okumadım. Kaldı ki aldığım eğitimin gıda üretimiyle ilişkisi de var. Ancak “hayalimi gerçekleştirmek” derken, hep kendi yönettiğim bir işim olmasını istedim. Bir de arkadaşlarımızla bu işe başladığımızda atölyemiz olmasını çok istemiştik. Samsung, kampanyanın sonunda bize sağladığı destekle hayallerimizi gerçekleştirmek için basamak değil adeta merdiven oldu.

ic-3

EGOLARIMIZI SIFIRLADIK
Çalışma arkadaşlarınızla sorun yaşadığınız oluyor mu?

Hepimiz egomuzu sıfırladık. Patron-çalışan gibi ilişkilerimiz yok. Daha önce de ifade ettiğim gibi, amacımız yüksek bir özgüven, sosyal çevreye sahip kadınlar. Çalışma arkadaşlarımızla aramızda “ürettikçe kazan” ilişkisi kurduk.

Örneğin birlikte çalıştığımız Şadiye teyzemizin üçüz çocukları var. Üç yıldır beraberiz. Çocukları da projeyle beraber büyüyor. Biz onun hayatına dokunduk, o da bizim üretim çabamıza katkı koydu. Birlikte kazanmanın, paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

ic-4

KÖPEKLER İÇİN PATENTLİ BİSKÜVİ
Meraklı Merdane, sadece kadınlara değil, aynı zamanda sokak hayvanlarına da dokunuyor. Onları beslemek için de çabalıyorsunuz…

Evet, onların da beslenmeye ihtiyacı var. Bu çalışmamız da şöyle gelişti: Yaptığımız işi öğrenenler katkıda bulunmak, sponsorluk desteği vermek istedi. Kendilerine teşekkür ettik. Bunun yerine bizden ürün almalarını istedik.

_________________________________________________

_________________________________________________

Bir de köpeğim vardı, onu zorunluluktan dolayı bir arkadaşıma vermek zorunda kaldım. Özlemini sokaklarda gördüğüm köpekleri severek gidermeye, onları beslemeye çalıştım. Bu arada köpek kurabiyesi yapma fikri doğdu. Denizli hayvan barınağıyla ortak bir proje yaptık. Köpek bisküvisinden elde ettiğimiz gelirin yarısını evsiz hayvanlar için harcıyoruz. Örneğin siz bir paket kbisküvi aldınız. Verdiğiniz paranın yarısı malzeme alımı için bizde kalıyor. Diğer yarısı da barınakta hayvanların beslenmesine gidiyor.

Nasıl bir bisküvi bu?

İçinde et parçaları, yoğurt gibi besleyici gıda ürünleri var. Üretimi tamamen bize ait. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne götürdük. Oradaki incelemenin sonucunda rapor aldık. Meraklı Merdane Köpek Bisküvisi adıyla yaptığımız üretimin patenti de var.

Bir başka sosyal sorumluluk projemiz de kola kutularından kurabiye kalıpları. Kalıpları kendimiz hazırlıyoruz. Böylece geri dönüşüme de katkımız oluyor. Zaten tüm bunları bilen annem “Kurabiyelerinizle dünyayı kurtaracaksınız” diyor bize.

ic-6

LEZZETİN SIRRINI PAYLAŞMIYOR
İmece usulü bir çalışma ve üretim var atölyenizde. Üretim aşamasında bunlara tat veren formülü herkes biliyor mu? Yarın birisi aranızdan ayrıldığında rakibiniz olursa?

Üç yıl oldu Meraklı Merdane’ye başlayalı. Aramıza katılanlar oldu, ayrılanlar oldu. Hepsi dostça başladı, gidenler dostça ayrıldı. Tabi ki yaptığımız işin bir sırrı var, o da ben de. Onu kimseyle paylaşmıyorum.

KİMSEYE RAKİP DEĞİLİM
Hep başarıdan söz ettik. Karşılaştığınız zorluklar, sıkıntılar yok mu?

Var tabi ki… Örneğin çevredeki pastane işletmecileri bizi rakip görüyor. Biz kimsenin rakibi değiliz, çünkü pastaneci değiliz. Konseptimiz ayrı.

Biraz açar mısınız bunu?

Cup-kek, kurabiye, pasta uzmanlık alanlarımız. İnsanlar, bize facebook aracılığıyla ulaşıyorlar. Siparişi en az üç gün önceden haber vermelerini istiyoruz. Arkasından kişiye özel tasarımlar yaptığımız için siparişi verenlerle birebir konuşuyoruz. Yapacağımız ürünün öyküsünü konseptini beraber oluşturuyor ve arkasından ürünü imal edip, başka şehirde ise kargo ic-7ile gönderiyoruz. İstanbul, Bursa, Denizli, Antalya, İzmir şu ana kadar ürün gönderdiğimiz yerler. Görüldüğü gibi biz farklı bir iş yapıyoruz.

HAYALİ YENİ MERAKLI MERDANELER
Hayalinizin önemli bir bölümü gerçekleşmiş durumdasınız. Bundan sonra neyi hayal ediyorsunuz?

Bizim sloganımız, “Kendi çocuğuna yedirecekmiş kadar temiz, kendi evinde gibi tutumlu ol” şeklinde. Buna çok dikkat ediyoruz. Atölyemiz hizmete gireli birkaç oy oldu. Öncelikle projenin kalıcı olmasını sağlamak zorundayız. Sonrası mı? Tabi ki başka illerde yeni Meraklı Merdane Atölyeleri…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı