REKLAMI GEÇ

Kaybetti, yılmadı, 100 milyon dolar ciroya koşuyor

3 Şubat 2015 Salı

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-hasan-kibrislioglu-engin-unal-h

Hasan Kıbrıslıoğlu, iş dünyasındaki genç kuşağın temsilcilerinden. Onun iş hayatına atılması biraz zorunluluktan kaynaklanmış. Babası vefat edince kolları sıvayıp ecza deposuna ortaklıkla merhaba demiş iş hayatına.

Askerlik kesintisinden sonra farklı sektörlerde şansını deneyen Kıbrıslıoğlu, 2000’li yılların başındaki ekonomik sıkıntılardan nasibini alanlardan. “Ne kadar kaybettiniz?” sorusuna “O dönem İstanbul Hyatt Regency Otel’in pazarlığını yapıyorduk. Rakamın ne olduğunu buradan çıkarabilirsiniz” yanıtını verdi.

Ancak, böylesine büyük ekonomik kayıp onu yıldırmadı. 15 yıldır en son işi olan iletişim sektöründe faaliyet gösteriyor. Bir GSM operatörünün Denizli ve Uşak illeri distribitörü. Denizli’de altı mağazada 150 kişiye istihdam sağlıyor. Yakın gelecek hedefi mağaza sayısını 10’a çıkarmak ve yıl sonunda hedef koyduğu 100 milyon dolarlık ciroya ulaşmak.

ic-10

İŞ HAYATINA ERKEN GİRİŞ
Sohbete Hasan Kıbrıslıoğlu’nu tanıyarak başlayalım… Kimdir Hasan Kıbrıslıoğlu? İş hayatına nasıl başlamış, neler yapmış, bugünlere nasıl gelmiştir?

1965 yılında Denizli doğumluyum. Sanayici Sadettin Kıbrıslıoğlu’nun oğlu olarak dünyaya geldim. İlk öğrenimimi Gazi İlkokulu’nda, ortaöğrenimimi Merkez Ortaokulu ve Denizli Ticaret Lisesi’nde tamamladım. Henüz 13 yaşındayken babam vefat etti. Ortaokul son sınıfa gidiyordum. Doğrudan iş hayatına atılmak zorunda kaldım. Daha 13’ündeyken bir ecza deposuna ortak olarak girdim.

Bu bir aile şirketi miydi?

Yok, değil… Teyzeoğlum Sadık Demirayak, Hasan Şerbetçioğlu ve Muammer Bayrak’ın ortaklığında faaliyet gösteren Emek Ecza Deposu’na ortak oldum. Hem Ticaret Lisesi’ne devam ettim, hem ticari faaliyetimi sürdürdüm. Daha sonra bu ortaklığı sonlandırıp askere gittim. Askerlik dönüşü biraz tekstil işiyle uğraştım. Ama benim ruhumda hep bir parekendecilik olduğu için kuyumculuk işine başladım. 20 yıl da o işi yaptım.

ic-3

LC WAİKİKİ KUYUMCULUĞU BIRAKTIRDI
Kuyumculuğu tasarımcı olarak mı veya alım satımla birlikte mi yaptınız?

Hem üretiyorduk, hem alıp satıyorduk. Yüksek segmentli ürünler yaptırıyorduk. Denizli’de olmayan ürünler getiriyorduk. İtalya’da fuarlardan gördüğümüz tasarımlı ürünlerin ithalatını yapıyorduk. Dünyanın en iyi markalarını bizim mağazalarımızda bulmak mümkündü. Buna saatler de dahil.

Sonra LC Waikiki’nin sahibi geldi. Bayramyeri’ndeki mağazamız gibi bir yere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ortak bir arkadaşımız vardı, onu devreye soktu. Bizim de işimize geldi. Kuyumculuğu Çınar’a taşıdık ama sihir bozuldu buradan ayrılınca. En sonunda para işi bozdu ve bize mesleği bıraktırdı.

ic-2

GSM işine ne zaman girdiniz?

Kuyumculuğu bırakınca 1999 yılında GSM işine yöneldik. 2008’e geldiğimizde bir büyüme hamlesi oldu Vodafone ile birlikte. İzmir’de bir yapılanma oluşturduk. 150 kişi çalışıyordu. Bir süre sonra o şirketimiz talep gördü. O şirketi satıp Denizli’de büyümeyi tercih ettik. Şu anda Denizli’de büyüyoruz. Altı mağazamız var, sayıyı 10’a çıkaracağız. Halen bünyemizde de 150-160 kişi çalışıyor.Dünyanın en değerli üçüncü markası Vodafone, 2018’de pazar liderliğini hedef koydu kendisine.

Bu sektörün son yıllarda çok öne çıkmasını neye bağlıyorsunuz?

Günümüz teknoloji çağı. İletişim sadece konuşma değil artık. 3G ile görüntü görüşme dönemine geçildi. İnternek çok önemli bir faktör. Artık insanlar masaya bağımlı değil. İstediği yer ve zamanda bu bağlantıyla iletişim kurabiliyor. Bunun sonu da yok.

ic-1

KİRA GELİRİNDE REKORTMEN
Aynı zamanda gayrimenkul sektöründe de faaliyetleriniz var değil mi?

Evet, inşaat şirketimiz var. Kira gelirinde Denizli’de birinci sıradayız. GSM şirketimiz önemli cirolar yapıyor. Bu yıl hedefimiz 100 milyon dolar. Bizim ana işimiz bu sektör ve biz bu sektörde büyüyeceğiz. Denizli ve Uşak illerinin distribitörlüğü bizde. Bu iki ildeki Vodafone tabelasını gördüğünüz yerlerde biz hizmet veriyoruz. Tüm noktalar bizden çözüm ortaklığı sağlıyor.

İki ildeki abone sayısı ne kadar, elinizde bir istatistik var mı?

Abone sayısını bilemiyorum ama Denizli ve Uşak’taki pazar payımız yüzde 33-34’lerde…

ic-6

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BUTİK PROJELER
İnşaat sektörü son dönemde Denizli’de hızla yükseliyor. Yeni projeler uygulanıyor. İnşaat sektöründe olmaya devam edecek misiniz?

İnşaatı da sürdüreceğiz ama çok büyük projelerle değil. İki projemiz var, ikisini de kendimiz yapıyoruz. Ancak çok büyük projeler yapalım, yaşam merkezleri yapalım diye bir iddiamız yok. Düzgün yerlerde, düzgün inşaatlar yapmak. Çalışmamız butik yerler şeklinde. Çok büyük inşaatlar yapacak bir pozisyonumuz yok.

EKONOMİK KİRİZ EN ÇOK ONU VURDU
Bir de sizin ekonomik olarak geçirdiğiniz sıkıntılı bir süreç oldu sanıyorum. Dedikoduları da yapıldı zaman zaman. Sizden dinleyelim isterseniz bunu.

2000’li yılların başıydı. Türkiye ekonomik anlamda büyük buhran geçirdi. Çok büyük yara aldık. Sadece biz değil, herkes etkilendi. Devalüasyonla biz çok büyük bir sermaye kaybına uğradık ama yılmadık. Yolumuza devam ettik ve bugün 150 kişiyi istihdam edebilecek bir yapıya ulaştık. Bu 200’lere çıkacak. Vergi sıralamasındaki yerimiz ön sıralar.

ic-9

Rakam olarak ne kadar kaybettiniz?

O dönem satın almak üzere İstanbul Hyatt Regency Otel’in pazarlığını yapıyorduk. Rakamın ne olduğunu buradan çıkarabilirsiniz.

DENİZLİSPOR’A 2. KEZ BAŞKANLIK
Denizlispor’a ikinci kez başkan oldunuz. Birincisinde neden gittiniz, ikincisinde neden geldiniz?

Birincisinde gidiş sebebimiz belli. İstediğimiz, beklediğimiz ekonomik desteği alamamıştık. Aslında o kadro çok iyiydi, oturmuş bir takımımız vardı. Takımın başında Osman Özköylü vardı. Tam yapılanmayı yaptık. 7 milyon lira kaynak oluşturduk. Fakat istediğimiz destek gelmeyince istifa ettim.

 

_________________________________________________

_________________________________________________

Tabii Denizlispor’da başkan olmak, yönetici olmak kolay iş değil. 2010’daki deneyimden sonra açıkçası yönetime girmeyi, kulüp başkanı olmayı düşünmüyordum. Akil Adamlar’ın başkanı sayın Abdülkadir Uslu’nun ciddi anlamda baskı yapması fikrimizi değiştirdi. Tekrar bu görevi geçen yıl Mayıs’ta aldık. Bu yıl mali disiplin içindeyiz, sıkıntılarımız var. Ancak Denizlispor bunları aşacak güçtedir.

İkinci yarıda iyi bir performans sergileyip takımı iyi şartlarda genel kurula taşımak istiyoruz. Mali anlamda ayaklarının üzerinde durabilen bir Denizlispor hedefimiz var. Onun için bu sene çok ciddi paralar harcayıp kulübü borç uçurumuna sürükleyecek pozisyondan ziyade, kulübü kendi ayaklarının üzerinde durabilecek bir pozisyona taşımak istiyoruz. Umarım başarılı oluruz. Denizlispor’un da geleceği aydınlık olur.

ic-7

PARLAK GÜNLERE DÖNÜŞ İÇİN ÖNCE MALİ DİSİPLİN
Mali disiplin güzel. Fakat Denizlispor’un geçmişteki başarılarına baktığınızda bunların uzağında olduğumuz görülüyor. Eski günlere dönmek mümkün mü? Mümkünse nasıl olacak?

Olmayacak diye bir şey yok. Bugün Dortmund örneği var ortada. Bu bir hedef koyma ve taviz vermeden o hedefe yürüme meselesi. Her şeyin başı mali disiplin. Gelir gider dengesi çok önemli. Geçmişte çok önemli başarılar elde edildi. Ben o yönetimlerde görev aldım. Yeni bir süreçten geçiyoruz. İnşallah en iyi şekilde bugünleri geçirir, eski parlak günlerine Denizlispor’u döndürürüz.

Denizlispor’un panzehiri nedir?

Mali disiplindir. Borç ile gelir dengesini çok iyi şekilde ayarlaması gerekiyor. Elde edilen geliri de iyi kullanabilmektir. Biz bugüne kadar hep gelirimizden fazlasını harcadık. Türk futbolunun 3 milyar lira borcu olduğu konuşuluyor. Acımasız kurallar konularak disiplin sağlanmalı. Önüne gelen kulübü borçlandırıp gidememeli.

ic-5

DENİZLİSPOR’UN BORCU NE KADAR?
Eski borçlarla ilgili çok sıkıntılı süreçler yaşıyor, transfer yasağıyla karşı karşıya kalıyor. Bu ne kadar daha devam edecek?

Denizlispor’un borcu 15-20 milyon lira arasında. Futbol Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın birlikte yaptığı çalışmadan doğacak bir kaynak oluşacağı için, biz kendi çabalarımızla kaynak oluşturma operasyonundan geri adım attık. Gelecekte bu gündeme gelmezse borçları yapılandırarak Denizlispor’u rahatlatır, 7-8 milyon lira kaynakla da kulübü borçsuz hale getiririz.

SÜPER LİG İÇİN CAMİA NEKADAR BEKLEYECEK?
O halde Denizlispor bir üst lige çıkmak için birkaç yıl daha bekleyecek?

Bu sezonu düzgün bir şekilde atlatırsak, önümüzdeki sezon akıllı bir transfer politikası ve altyapıdan gelen gençlerle Denizlispor geleceğe güvenle bakabilir. Bunu spor olarak görmeliyiz. Herkesin ortak görüşü futbol sahaları savaş alanı değil. Futbol bir spor. Centilmence yarışmak. Kaybettiğiniz durumda ise bunun dünyanın sonu olmadığını bilmeniz lazım. İngiltere Premier Lig’den takım düşüyor, 60 bin kişi alkışlarla futbolcuları soyunma odasına yolluyor. Bizde ise farklı bir futbol sevgisi var. Çekişme ve kavgaların bitmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu mecrada çok patinaj yaparız.

ic-4
YÖNETİM “TAMAM” MI DİYECEK, YOKSA DEVAM MI?
Hasan Kıbrıslıoğlu ve yönetimi Denizlispor’un başında kalmaya devam edecek mi?

Bizim amacımız sezonu iyi yerlerde bitirmek takımı olağan genel kurula taşımak. Uzun zamandır Denizlispor hep olağanüstü genel kurullar ile yönetim seçen bir kulüp. Bunu sona erdirip olağan genel kurullar sürecini başlatmak. O gün geldiğinde şartlara bakacağız ve oturup yeniden konuşacağız. Biz yönetime daha uzun vadeleri konuşarak geldik. Ama bizim ülkemizde futbolda çok uzun vadeli planlamalar yapılamayan bir mecra. Umarım planlamaları iyi yaparak önümüzdeki üç yıl için bir daha masaya oturacağız. Fakat bugünden o üç yılı konuşmak doğru değil. Bunu konuşabilmek için önümüzdeki ikinci yarıyı iyi yerde tamamlamamız lazım.

Yorumlar

İBRAHİM BOYRAZ   -  Bağlantı 10 Şubat 2016, 09:46

SEN BAMBAŞKA BİR HARİKA İNSANSIN BAŞARININ DEVAMINI DİLERİM

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı