REKLAMI GEÇ

O arsayı neden aldılar, ne yapacaklar?

10 Mart 2015 Salı

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-yedeks-yavuz-baser-azim-civata-arsa-engin-unal-hGözlerin çevrildiği, “ne yapılacak?” sorusuna yanıt arandığı bu arsanın son sahibi 7 milyon dolarlık satışla YEDEKS Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. olmuştu. Kentin yeni yapılaşma bölgesindeki ana yollar üzerinde bulunan en büyük parsel özelliğini taşıyan arsanın satışı, Azim Cıvata’ya İl Özel İdaresi’nin de ortaklığı nedeniyle hayli gündemde kalmıştı. Bu satışla ilgili süreci, merak edilenleri, planlanan bir proje olup olmadığını şirketin yönetim kurulu üyesi Yavuz Başer ile konuştuk.

Genç işadamı ile YEDEKS’in faaliyet gösterdiği diğer sektörlerdeki işleri, 4 milyon dolara kurulan süt sığırcılığı tesisini, inşaat sektörünü, Bodrum projesini, Ankara-Ümitköy’de planlanan residence ve alışveriş merkezi yatırımını, yeni yatırım hedefi enerji sektörünü de konuştuk. Biz sorduk, Yavuz Başer samimiyetle yanıtladı.

ic-12TEKSTİLDE 8-10 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Sohbetimize “Yavuz Başer kimdir?” sorusunun yanıtını Yavuz Başer’den alarak başlayalım mı?

Sanayici bir ailenin çocuğu olarak 1974 yılında Denizli’de dünyaya geldim. İlkokulu Gazi İlkokulu’nda, ortaokulu Pamukkale (şimdiki ismi Sevil Kaynak) Ortaokulu’nda, liseyi İzmir Fatih Koleji’nde okudum. Evliyim, iki çocuk babasıyım. Ağabeyim, ben ve yeğenimden oluşan aile şirketi YEDEKS Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesiyim. Tekstil, inşaat ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz.

Tekstil şirketinizde neler üretiliyor?

Göveçlik’te ihracata yönelik üretim yapan bir tesisimiz var. Oranın yönetiminden ağabeyim (Seyfi Başer) sorumlu. Havlu ve bornoz üretimi yapılıyor. Denizli’deki birçok tekstilciye kumaş üretiriz. Havlu ve bornoz kumaşı veririz. Denizli’de ilk beşte yer alan fabrikamızda 270’e yakın çalışanımız var.

Yıllık cironuz nedir?

Yıllık ciromuz 8-10 milyon dolar civarında.

ic-11ANKARA-ÜMİTKÖY’E RESİDENCE VE AVM
İnşaat sektöründe de faaliyet gösterdiğinizi söylediniz. Sadece konut mu yapıyorsunuz?

İnşaat sektörüne 2009’da girdik. Denizli’de birkaç projemiz oldu. Birtanesi Servergazi’de lüks konut projesiydi. Ankara ve İstanbul’daki projelerimizi hayata geçirdik. Ankara-İncek’te 200 dairelik bir işimiz oldu. Birçoğunu teslim ettik. Önümüzdeki dönemde yine Ankara’da İncek ve Ümitköy tarafında 1-2 tane daha projemiz olacak. Ümitköy’deki projemiz konut, residence ve alışveriş merkezi şeklinde olacak. Büyük bir alanımız var orada. Proje çalışmalarımız sürüyor.

_________________________________________________

_________________________________________________


AZİM CİVATA ARAZİSİNİ NEDEN ALDILAR?

İnşaatı konuşurken ve yeri gelmişken çok merak edilen bir konuyla devam edelim isterseniz. Başkarcı-Hallaçlar girişinde eski Azim Civata’nın olduğu arsa… Buranın satışı epey konuşuldu. Burayı alırken neyi amaçladınız?

Bizim ailemiz Göveçlik’ten. Yıllarca o yoldan gelip geçtik. Hala daha Göveçlik’ten kopmadık. Fabrika kapandı, öyle duruyor. Arazisi de çok güzel, gelip geçtikçe görüyorduk. Bir de bugün Kibele Evleri’nin bulunduğu arazide Orel isimli bir fabrika vardı. Yıllar önce o fabrikanın satıldığını duyduğumuzda, orayı alamadığımız için çok üzülmüştük. Hep düşünüyorduk, inşallah bir başka arazi olur, onu alırız diye.

Ama açık söyleyelim Azim Civata’nın olduğu yer bizim dişimize göre değildi, hayli büyüktü ve 10-15 milyon dolar fiyattan söz ediliyordu. 3-4 yıl satılık tabelası asılı durdu. Hayvancılık sektöründeki işimize bir ortak alınca, bizim bir şeylerle daha ilgilenmemiz gerekiyordu. Yeni yatırım arayışındaydık ve bunun Denizli’de olmasını istiyorduk.

Azim Civata’nın yerini alma konusunda biraz suçlandık ama orayı almamız tamamen tesadüftür. Biz orayı Ankaralı bir firmadan satın aldık. Satış işi çok spontane gelişti. Bizim dostlarımızın sayesinde oranın sahibiyle tesadüfen tanıştık. “Denizli’de bizim de arazimiz var” deyince, nerede olduğunu sorduk. Azim Civata Fabrikası olduğunu söyleyince, içimiz kabardı. Orayı satmayı düşündüklerini ve bize verebileceklerini ifade etti. Biz de “10 milyon dolarlardan söz ediyorsunuz. Bizim orayı alma şansımız olmaz” dedik. Yaklaşık altı ay pazarlık devam etti. Biz paramızın miktarını söyledik ve oraya verecek başka da naktimizin olmadığını anlattık. Bir fiyat önerdik ve kabul ederlerse alacağımızı söyledik. Onlar da kabul etti ve arsa bize geçti.

ic-1

ARSAYI KAÇA ALDILAR?

Sakıncası yoksa rakamı sizden öğrenebilir miyiz?

Tabii, tabii söylerim. 7 milyon dolara aldık biz o arsayı…

Kaç metrekare o arazi?

38 bin 565 metrekare bir arazi.

Buraya ek arsalar da var mı?

Var… 6 bin kusur metrekare ön tarafta, 3 bin 849 metrekare de arkada Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi’nin içine giren ve ara yolu kapsayan bir alanımız bulunuyor.

ic-8ARSAYI SATIŞA ÇIKARDILAR MI?
Bir ara bu arsayı satmaya da niyetlendiniz galiba?

Öyle bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Bu tamamen bir spekülasyondu. Nasıl oldu, nereden çıktı anlam veremedik. O haberi sizin sitenizde de gördüm. Avukatım vasıtasıyla siteye ilanın kim tarafından verildiğini sordurdum. Sahibi yok, yetkilisi yok denildi. Ama o sitede satılık ilanı aramamızdan 5 dakika sonra kaldırıldı. O ilan tamamen bizim dışımızda. Biz orayı rant için, özellikle üstüne basa basa söylüyorum; rant elde etmek, para kazanmak için almadık. Bu bizim için çok önemli.

O zaman tekrar sorayım? Neden aldınız o arsayı?

Biz, orada Denizli’ye güzel bir eser kazandıralım, o bölgeye yararlı olacak bir proje yapalım istiyoruz. Çünkü biz o bölgenin insanıyız.

Güzel bir eserden kastınız?

Büyüklerimizin ön gördüğü bir proje olabilir. Sayın Bakanımızın, Büyükşehir ve Merkezefendi belediye başkanlarımızın öngördüğü, ihtiyaç görülen neyse o olabilir.

Sizin planladığınız bir proje yok öyle mi?

Yok… Hiçbir zaman da böyle bir taleple ne Merkezefendi ne de Büyükşehir Belediyesi’ne gittik. Buraya ilerisi de düşünülüp planlanarak bir şey yapılsın düşüncesindeyiz. Kalıcı bir eser olsun diye bu araziyi aldık.

ic-7PİŞMANLIK DUYUYORLAR MI?
Pişman mısınız 7 milyon dolar verip o araziyi aldığınıza?

Asla… Hiçbir zaman pişman olmadık. Bugünlere aile olarak birbirimize çok bağlı, sevgi ve saygıda kusur etmeyerek geldik. Biz bugüne kadar yaptığımız hiçbir işten pişman olmadık. Çünkü bir şey yapacaksak düşünerek yaparız. Kendi çoluğumuzun çocuğumuzun, çalışanlarımızın rızkı için yaparız. Rant elde etmek için bugüne kadar bir iş yapmadık.

7 milyon dolara aldınız. Bu büyük bir rakam. Ancak arsa öyle boş duruyor orada. Ne kadar daha duracak?

Her şey nasiptir. Biz orayı aldık, duruyor. Benim oradan hiçbir beklentim yok. Önümüzdeki 3 sene, 5 sene, 10 sene oraya bir şey yapılmayabilir. Orada neye ihtiyaç var ona bakacağız. Bakarsınız bir sene sonra bir şeyler yapılır, bakarsınız öyle durur. Şunu söylemeye çalışıyorum: Aile olarak orayla ilgili kafamızda şu anda bir proje yok.

ic-6KİMSENİN HAKKI KALMADI
Benim o araziyle ilgili soracaklarım bitti. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Benim söylemek istediğim tek bir şey var. Biz hiçbir zaman, hiçbir mal ve mülkü rant için almadık, almayız da. Bizim için para üçüncü, dördüncü sıradadır. Önce aile şerefimiz gelir. Bugüne kadar doğruluktan ayrılmadık. Para araçtır, amaç değildir. O yüzden kamuoyunun bununla ilgili yapılan spekülasyonlara inanmaması istiyoruz. Yapılan tartışmalara girmedik. Çünkü biz kendimizi biliyoruz. Bu soruyu sorduğunuz için ayrıca teşekkür ediyorum. Şunun da bilinmesini istiyoruz. Orada tüyü bitmemiş yetimin hakkı kalmadı. Oradaki birçok küçük ortak dahil herkes paylarını aldı. Arsayı bize satan şirket parayı herkesin banka hesabına yatırdı. Bunun da bilinmesinde yarar var.

O arsanın satışıyla ilgili sizin şirket çok gündeme gelmedi. Konuşulan Ankaralı firmanın ve İl Özel İdaresi yönetiminin tavrıydı. Yoksa kimse size o arsayı niye aldınız ya da ucuza aldınız demedi. Siz satışa çıkarılan bir şeyi aldınız…
Aynen öyle. Zaten bundan dolayı tartışmanın içine girmedik. Bu bir ticarettir. Bugün ucuz olan yarın pahalı gelebilir. Veya tersi olabilir. Kimseyi suçlamıyoruz zaten. Sadece bir açıklık getirelim istedik hepsi o.

ic-5BAKLAN’A 4 MİLYON DOLARLIK SÜT SIĞIRCILIĞI TESİSİ
Sizin bir başka faaliyet alanınız hayvancılık. Biraz da onu konuşalım mı?

2009 yılında girdik hayvancılık işine. 2012’ye kadar olan süreç çok yoğun geçti. Arazi alımıyla başlayan serüvenle Baknlan’a güzel bir tesis kazandırdık. Orası benim üçüncü evladım oldu. Çok emek harcadım. Bugün Yavuz Başer kendisini bulmak için ne yaptı derseniz hayvancılığı söyleyebilirim. Tekstil, iplik hep aileden gelen işlerimizdi. Hayvancılık sektörü ailemizin bilmediği bir sektördü. Girmek istediğimizde çok tenkid aldım, “yapamazsın, çok zordur” diye. Ama şükür rabbim bizi mahçup etmedi.

Ne kadar bir alan?

Yaklaşık 260 dönüm bir arazi.

Çiftlikte kaç tane süt sığırı var?

Hayvanlar ABD’den ithal edildi. İlk partide 220 gebe düve geldi. Daha sonra 240 ilave oldu. Zaten kapasite anaç olarak 560 kapasiteli. Toplamda ise 1.800 hayvanı barındıracak bir tesis. Kuruluş aşamasında çok zorlukla karşılaştık. Çok engeller çıktı. Zor bir sektör. Arazinin alınmasından elektriğe, suyun çıkarılmasından etrafının çevrilmesine kadar çok uzun bir süreç yaşadık. 2012’nin başlarında EGC Holding ile ortak olduk. Yüzde 75’ini verdik. Yakında tamamını verip sektörden çekileceğiz.

Ne kadarlık bir yatırımla kurdunuz o tesisi?

Yaklaşık 4 milyon dolar civarında bir yatırımımız oldu.

Tamamen kendi öz kaynaklarınızı mı kullandınız? Teşvik aldınız mı?

Kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Kredi kullanmadık. Ama sektöre sağlanan teşvikten yararlandık tabiki. Ekipman alımında, KDV’de teşvikten yararlandık.

Üretim kapasiteniz?

Tam kapasiteye ulaştığında günlük 35 ton süt üretimi söz konusu.

Yöreye bir istihdam olanağı da yaratmış olmalısınız?

Baklan yöresinde ilk’leri başardık. Denizli’deki ikinci büyük tesis. Vardiyalı sistemle bir fiil 25, dolaylı olarak 60-70 kişiye istihdam yarattık.

ic-4TÜRKİYE’DE 6. SIRADA
Bir sıralama yapacak olursak, Türkiye genelindeki yeri nedir?

“Hastalıklardan Ari ve Avrupa Birliği Süt Onaylı Çiftlik” olarak Türkiye’de altıncı sıradayız. Üretime başladığımız ilk yıl aldık bu belgeleri. Bu da Türkiye’de bir ilk. Bunu başarabilen tek firmayız diyebilirim. 5. ayda hayvanlarını getirip, 6. ayda hastalıklardan ari ve AB süt onayını alabilen çok şirket olmasa gerek. Bu konuda mütevazi olmayacağım, çünkü çok emek verdim.

ic-3YENİ YATIRIM HAZIRLIKLARI
Bir sektörden çekilmeye hazırlanırken, yeni girmeyi düşündüğünüz sektörler var mı?

Hazırlığını yaptığımız projeler var. Şehir dışında olacak bunlar. Yeni projemizin birisi Bodrum’da, diğeri Ankara’da. İkisi de inşaat üzerine. Bunun yanında enerji sektöründe bir girişim var

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı