REKLAMI GEÇ

CHP MERKEZ İLÇE KONGRESİ

28 Mart 2012 Çarşamba

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Merkez İlçe Kongresi, bu hafta sonu yapılıyor. Üç başkan adayının yarışacağı söylenen kongrede, başkanlığa ve diğer kurullara aday olanlara başarılar diliyorum.

Denizli’de merkez ilçe nüfusu diğer ilçelere göre çok yüksektir. Merkez ilçe seçimini kazanan ekip, delege sayısının fazlalığından, il seçimi için büyük avantaj sağlar. Zira, toplam 600 il delegesinin 327’si merkez ilçeden gelir. Bazı illerde böyle değildir. Manisa’da Aydın’da, Muğla’da, birçok ilçenin nüfusu merkez nüfusuna hemen hemen denk olduğundan her ilçenin kongresi, tek başına, il kongresini etkileyebilecek niteliktedir.

Efendim, Cumhuriyet Halk Partisi ilçe kongreleri başlamışken, Kent Belleği’ni şöyle bir yokladım ne var ne yok diye.

1936 yılı Kasım ayı’nın son Pazartesi günü yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Merkez İlçe Kongresinde, divan başkanlığına İlbay (Vali) Ekrem Engür seçiliyor. O dönemde Vali, aynı zamanda Parti’nin il başkanı.

Tek Parti dönemi olmasına, seçime tek liste ile gidilip sonucun bilinmesine rağmen, kongrenin sabah saat 10’da başlayıp akşam saat 18’e kadar devam etmesi ilginç. Bu durum, toplumda üst düzey bir politik heyecanın var olduğunu gösteriyor. Ne de olsa, Cumhuriyet ilan edileli henüz 13 yıl olmuş. Devrimler ardı ardına ve hızla yapılıyor. Cumhuriyet’i kuranlar da, O’na sahip çıkanlar da çok heyecanlı.

Yapılan seçimde, 7 kişilik Merkez İlçe yönetimine, Salih Sücüllü, Şevket çetin, Osman Bayraktar, Nuri Alkaya, Rasim Sürücü, Nuri Yalvaç ve Saadet Kaymakçı seçiliyorlar. Başkanlarını daha sonra kendi aralarından seçecekler ve Salih Sücüllü başkan olacak.

Bir başka kongre haberi 1943 yılından. 25 Kasım 1943 Cumartesi günü 50 delegenin katılımıyla yapılan Merkez İlçe kongresi, gayet sakin bir ortamda gerçekleştiriliyor. Toplumun heyecanı zayıflamış.

Merkez İlçe Başkanı Salih Sücüllü tarafından açılan kongrede, divan başkanlığına Esat Kaymakçı, ikinci başkanlığa Fahri Akçakoca, yazmanlıklara İhsan Çakır ve Ahmet Akşit seçiliyorlar. Yapılan seçimde, yönetim kurulu, Salih Sücüllü, Talat Saraçoğlu, Rüştü Derici, Rasim Sürücü, Ali Rıza Örün, Mustafa Bağadır, Necmettin Yücel’den oluşuyor. Salih Sücüllü kıdemli başkan oluyor.

Gazete haberlerinden, dil’deki gelişmeleri de izleyebiliyoruz. 1940’lı yıllarda, 1930’lu yılların öz Türkçe kullanımından uzaklaşılmış. İlbay yerine Vali, Şarbay yerine Belediye Reisi kullanılmaya başlanmış. Gündemek (gündem), yerini ruzname’ye, yönkurul (yönetim kurulu) yerini idare heyeti’ne bırakmış.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı