DENİZLİ’NİN TRAMVAY MESELESİ
3 Nisan 2012 Salı
Kentlerde, belediyelerin görevlerinden biri de kent içi ulaşım sorununu çözüme kavuşturmaktır.
1955 yılında, Denizli Belediyesi toplu taşım için burunsuz otobüs satın almış ve büyük sükse yapmıştı. 1960’lı yıllarda kent içi taşıma aracı olarak belediye otobüslerinin yanında çift atlı faytonlar vardı. Birkaç tane taksi de, daha rahat ulaşım isteyen ve parasına kıyanlara hizmet verirdi.

Denizli Gazetesi’nin 13 Aralık 1954 günü verdiği haber
Efendim, 1965 yılında, Belediyeciler Ankara’da toplanırlar. O yıllarda İstanbul Belediyesi toplu taşım aracı olarak kullandığı tramvay’dan vazgeçmiş, troleybüs kullanmaya karar vermiştir. İstanbul Belediye Başkanı Haşim İşcan, isteyen belediyeye, sökülen tramvay hattını verebileceklerini söyler. Denizli Belediye Başkanı Mehmet Candoğan’a cazip gelen bu sözler üzerine, ikili, baş başa, konuyu görüşürler.
Candoğan, konuyu Belediye Meclisi’ne getirir. Meclis üyelerine başlangıçta cazip gelen bu teklif şehirde duyulduktan sonra, işin rengi değişir. Belediye’nin bu işe ayıracağı parayla, yolları tamir etmesinin, içme suyu ve elektrik şebekelerini iyileştirmesinin daha doğru olacağı düşüncesi kentte yayılır.
Meclis üyeleri, vatandaşlardan gelen tepkilerden etkilenirler ve Belediye Meclisi, Denizli’de, toplu taşım aracı olarak tramvay kullanılması önerisini reddeder.
Belediye Meclisi’nin aldığı karar İstanbul Belediyesi’ne iletilir ve parasal kaynak sorunundan dolayı tramvay hattının alınmasından vazgeçildiği bildirilir.
İstanbul Belediyesi, bunun üzerine, fiyat konusunu tekrar masaya yatırarak önemli bir indirim yapar. Teklif edilen ikinci fiyat reddedilemeyecek derecede uygundur. Belediye Meclisi konuyu tekrar gündemine alır.

Denizli Gazetesi’nin 1 Ocak 1966 günü verdiği haber
Yıl sonuna doğru, Denizli Belediye Meclisi, bir heyet oluşturarak, 10 sene önce tramvaydan vazgeçen İzmir’deki durumu incelemeye karar verir. İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar (Asfalt Osman), tramvayın faydalarını ve zorluklarını anlatır. Teknik heyetlerden gerekli bilgiler alınır.
Sonuçta, Denizli’nin kent yapılanması ve nüfusu, kent merkezindeki yol durumu dikkate alındığında, kentte tramvay çalıştırmanın verimli olmayacağına, istenirse yine elektrikle çalışan, manevra kabiliyeti olan, adına troleybüs denilen ve Ankara Belediyesi tarafından kullanılan sistemin daha uygun olacağına karar verilir.
Belediye’nin troleybüs hattı oluşturmaya bütçesi yeterli değildir. Ulaşım sorununun çözümü konusunda, ‘otobüs, fayton, taksi’ üçlüsüyle devam edilmesine karar verilir.
Yorumlar
bence geç bile kaldık kentimize önemli bi devrim olur
Denizli tarih içinde aslında kentiçi ulaşımında bazı ilklere imza atmış bir şehirdir. Misal, 1952 senesinde Türkiye’de ilk defa Denizli’de biletçisiz otobüs işletilmesi gündeme geliyor. Bununla ilgili ulaşım kronolojimdeki bilgi şöyle:
* 4 Mart 1952: Denizli’de “biletçisiz otobüs “işletilecek
Denizli Belediye Meclisi, Türkiye’de ilk defa tatbik edilecek bir karar aldı. Bu karara göre şehir dahilindeki otobüslerden biletçiler kaldırılacak, vatandaşlar bilet ücretini, otobüs dahilindeki bir kutuya atacaklardır.
Güzergahlar iyi ayarlanmalı ayrıca denizlinin cidden raylı şehiriçi ulaşıma ihtiyacı cidden var mı araştırılmalı… Antalya ya raylı şehiriçi ulaşım yapıldı ama kullanan yok esnafa da çok zararı oldu yapılanların. Bu sebeble mutlaka ihtiyaç olup olmadığı iyi etüd edilmeli.
Kesimlikle raylı sisteme geçilmeli,dolmuş ve halk otobülerinin saltanatı bitmelidir.Bu sistem bütün avrupada var Denizli’de neden olmasın.Şehir trafiği şimdiden felç…
Hani nerdeee… yanlis hatirlamiyorsam Sayiiiiin Zeybekci Frankfurt sehrinin ikinci el taramvaylarini incelemis, yoksa…http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=35874
Denizlimizin geçmişine ışık tutan ‘Kent Belleği’ köşesinde yazılan bu yazılar dökümanlarıyla birlikte bir harika ! İlgiyle ve takdirle izliyoruz.
Sayın Mimar Hüsamettin ATAMAN’ı tebrik ediyor, sürekli olmasını diliyorum.
Saygılarımla..
a
ne tramvayı ya şimdiye kadar yoktu şimdiden sonrada olmasın önce yollar yapılsın sürekli aynı yol yapılıyor sonra tekrar kazılıyor kimlere para kazandırılıyor belediye kimlere peşkeş çekiyor denizli şuan birton borcun içinde sonuç ne koca bir hiç
DENİZLİHABER’DEN ZORUNLU AÇIKLAMA!
Değerli okurlarımız; Yazarımız Denizlihaber.com’da ‘Kent Belleği’ isimli kategorimizde Denizli’nin geçmiş tarihli önemli konularını, belgeleriyle birlikte işlemektedir. Söz konusu metni OKUYAN herkesin de anlayacağı gibi konu günümüzde değil, geçmişte yaşanmıştır. 1965’te yaşanan TRAMVAY tartışması bir tarih araştırması olarak sayfalarımızda yer almakta,araştırmacı yazarımız Sayın Mimar Hüsamettin ATAMAN, okurlarımızın büyük çoğunluğu tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilmektedir.
SAYGILARIMIZLA!..
nedense hep geriden düşünüyorsun sayın chp li tramvayı sadece bayramyeri cınara bedava koysun başkanıma duyuralımda yoksa nostaljiden oteye bir fikriniz varsa aalalım
DENİZLİHABER’DEN ZORUNLU AÇIKLAMA!
Değerli okurlarımız. Yazarımız Denizlihaber.com’da ‘Kent Belleği’ isimli kategorimizde Denizli’nin geçmiş tarihli önemli konularını, belgeleriyle birlikte işlemektedir. Söz konusu metni OKUYAN herkesin de anlayacağı gibi konu günümüzde değil, geçmişte yaşanmıştır. 1965’te yaşanan TRAMVAY tartışması bir tarih araştırması olarak sayfalarımızda yer almakta ve okurlarımızın büyük çoğunluğu tarafından ilgi ve beğeniyle takip edilmektedir.
SAYGILARIMIZLA!..
Diğer şehirler tramvayı bırakıp modern ulaşım toplu taşımaya yönelirken Denizli belediyesi modası geçmiş,devrini tamamlamış vasıtalara neden ilgileniyor anlamıyuorum.Yollar sokaklar yap-boz a döndü.
Türkiyede gelişmiş sanayi şehirlerine baktığınızda,hepsi tramvay taşımacılığına geçmiş durumda.Şehir içi trafıği son alt yapı çalışmalarından dolayı ve şehrin her geçen gün büyemesi,ayrıca daralan yollar nedeniyle de dahada artmıştır.Ayrıca sorumsuz şekilde araç park edenlerde cabası.Kırmızı ışığa varmadan park edenler ayrıca tam bir kaos.Çift şeritli kırmızı ışıkta beklemeniz lazımken sorumsuzun birisi kırmızı ışığa yakın park ediyor,tek şeritte bakıyorsunuz kırmızı ışık araç kuyruğuna sonu belli değil.Düşünün 1200 evler,yenişehir,servergazi,bağbaşı,çamlık,garaj,oradan organize sanayi ne bileyim işte bu hatları çok güzel sistem oluşturup yolcu taşımacılığını çok güzel bir sisteme oturtulabilir.Tabi bunun siyasi tarafınıda düşünmek lazım.Şimdiki taşımacılık yapan turex firması var.Yani ben her nekadar tramvay taşımacılığını okey versemde,bunun birde TUREX tarafı var.Bilmem anladınızmı
gelmeli geç bile kalındı.