REKLAMI GEÇ

DERİNLERDEKİ GÜZELLİK: MARMARİS

4 Mayıs 2016 Çarşamba

 

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-h
Long Weekend Marmaris Projesi devam ediyor. Denizli ile Marmaris arasında köprü kuran yolculuk günlüklerimizin 5. bölümünü denize ayırıyoruz. Yeşiliydi, yoluydu; doğası, arısı, balı, körfezi, koyuydu derken bu defa yoldan çıkmanın bambaşka bir güzergahında buluyoruz kendimizi. Deniz ve denizin altı!

Bu kez yolculuğumuzun aktörleri Uğur Hazırlık Okulları Kurucusu, dalış eğitmeni Mustafa Kemal Arslan ve eşi Ayben Arslan ile Denizli Dalgıçlar Derneği Başkanı Mimar Murat Atılgan. Mavinin öteki yüzünü merak edenler için Marmaris’te, denizin altında, öteki mavinin kucağında olacağız bu kez. Denizaltında, dalgıçlarımızın ustalıkla sergiledikleri performanslarını kayda alacağız. Suyun altındaki dünyanın tanığı olacağız!

Sadece o mu? Belki biz de dalmayı, denizi aşağıdan görmeyi, balıkları, bitkileri ve diğer su canlılarını yerinde yurdunda gözleyeceğiz. Kim bilir belki bir denizkızıyla arkadaş olacağız. Balıklar bize yoldaşlık yapacak. Kim bilir?

***
Marmaris Marinası ilçe coğrafyasının en yumuşak yerindedir. Sahili karşınıza alıp sola hafifçe döner, sonra kıyı boyunca irili ufaklı teknelerin sıra sıra dizilişini seyre durursunuz. Sabah saatleriyse eğer, çoğunluk mavi yolculuklara tanıklık edersiniz.

Biz de böyle bir yolculuk hazırlığındayız. Denizli’den birlikte yola çıktığımız dalış ekibimizle açılacak, onların belirlediği rotada gidip, saptadıkları noktada dalış gerçekleştireceğiz. Denizin üstünü de, altını da kaydedip keyfine birlikte ortak olacağız.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-1
Yola çıkmadan önce tekne sahibi, kaptan ve dalış merkezi sahibi Behçet Kutlu’dan ilk bilgileri alıyoruz. Bize dalış sezonunu, hangi tarihler arasında olduğunu, dalış müşteri portföyünü, dalışa açık bölgelerini, program ve dalış çeşitlerini ve eğitimlerini anlatıyor. Kaptan Behçet Kutlu, “Marmaris’te dalış sezonu nisanın başında başlıyor. Kasım sonunda sezonu kapatıyoruz. Marmaris’te 20’ye yakın dalışa açık bölge var. Diğer bölgeler de var ama dalışa kapalı. Dalışa açık olması için çalışıyoruz. Bizim 3 değişik dalış programımız var. Bir günlük eğlence dalışı yapmak isteyenler oluyor. Onlara uygun dalış bölgelerimiz var. Onun haricinde Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarında dalış yapmış dalıcılar var. Onlara hitap eden dalış bölgelerimiz var. Birde eğitimler var. Dalış eğitimi alan öğrencilerimize hitap eden bölgelerimiz var” diyerek dalış meraklılarına bilgi veriyor.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-2

Röportajımızın ardından tekneye biniyoruz. Hareket için hazırlıklar tamamlanıyor ve yola çıkıyoruz. Marmaris dalış ekibinden Çağdaş Ölmez, Kadir Öztülü, Yıldırım Arıcan, Atilla Burak ve Saffet Kutlu bize eşlik ediyor. Denizli ekibi ise Ayben ve Uğur Hazırlık Okulları Kurucusu Mustafa Kemal Arslan çifti ile Denizli Dalgıçlar Derneği Başkanı Mimar Murat Atılgan’dan oluşuyor. Dalış için ilk hedef Kırburun diğer adıyla Rif. Saat 11.00 civarı dalmayı umuyoruz. Yolculuk boyunca heyecanımız bizi terk etmezken, dalış hazırlıkları neredeyse aynı saatlerde tamamlanıyor.

Ama dalış dediğiniz şey öyle kolay değil. Hele can güvenliği sorunu var ya! Hiç kimsenin böyle bir risk almasına izin verilmiyor.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-3

Yeni dalacak konuk kişiler ve Sedat Kurt dalış için gerekli bilgileri aldı.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-sedat-kurt-balik-yemlerken
İlk dalışın verdiği heyecan ile denize dalan Sedat Kurt mavi denizin içinde eşsiz manzaraya eşlik ederken balıklara yem vermeyi de ihmal etmiyor. Ardından Mustafa Kemal Arslan ve Murat Atılgan dalış kıyafetlerini giyip hazırlıklarını tamamladı.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-4

Artık dalış yapılabilir. Ama bu kadar çabuk değil. Henüz yeni dalacak olanlar var ve onlar ancak bir eğitmen gözetiminde dalabilirler. Bu nedenle kendilerine rehberlik edip temel bilgileri veren eğitmenle birlikte dalmaya hazırlanıyorlar. Günün ilk dalışını bir batık etrafında gerçekleştiren dalgıçlarımız, geçen yarım saatin ardından yüzeye çıkıyorlar. Ekibimiz bu dalışı hem tekneden hem de deniz altından dalgıçlara eşlik ederek izleyip kayda alıyor.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-6

“Oldukça egzotik, bambaşka bir evren hissi veriyor” diyen ekip üyeleri, kendilerini şaşkınlık ve hayranlık içinde bırakan denizaltını bir de dalgıçların gözüyle aktarmaya çalışıyorlar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-7
Oysa burası dalgıçlar için pek tanıdık. Anlaşılan bir tür dalgıç eğitim merkezi. Riski en aza indirilmiş, henüz yeni eğitim alanların dalış pratiklerini arttırmak için sıkça kullanılan bir dalış noktası. Başta balıklar olmak üzere su canlılarının onlarca örneğini görüyoruz su altında. Onların mavi evrende kurdukları yaşam formuna tanıklık ediyoruz. Islak, koyu bir hayat. Ama her bir canlının diğerine saygı duyduğu barış içinde bir hayat. Sizi gördüğünde hemen kaçmayan balıklar şaşırtıcı olmasın. Ne de olsa burası onların dünyası.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-8

Dalgıçlarımızdan Mustafa Kemal Arslan ve Murat Atılgan sudan çıkıp fazlalıkları bir kenara bırakıyor ve kameramızın karşısına geçiyorlar. Biraz da onları tanımalıyız değil mi? Bize dalgıçlık serüvenlerini, dalış keyfini ve denizaltında gördüklerini kısaca özetliyorlar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-9
Bize ilk olarak kendisini anlatan Dalış Eğitmeni Arslan, “1995 yılından bu yana dalış yapıyorum. Denizli’de 7-8 yıldır PAÜ’nün Dalış Kulübünde dalışlarımıza devam ediyoruz. Denizli dalışlara oldukça ilgili bir il. Üniversite bu konu da öncü olarak güzel bir kulüp oluşturdu. Kulüple hemen her yaz Türkiye’nin değişik bölgelerinde dalışlar yapmaktayız. Kaş, Çeşme, Marmaris, Fethiye… Bugün Marmaris’teyiz. Sabah 10 gibi PARADISE teknesi ile denize açıldık. Saat 10.30 gibi Kırburun koyuna geldik. Bu bölgede Alan Express adlı batığımız var ve burada bir su altı turu yaptık. Ardından teknenin altından geçerek sol tarafta güzel bir Rif’imiz var. Marmaris’te dalış yapmanın keyifli yanlarından biri de akşamları çok hoş restoranlar var. Dalıştan sonra hoş bir ruh hali ile deniz kenarında nefis mezeler yiyebilirsiniz. Marmaris dalışlarından hem biz hem öğrencilerimiz her zaman memnun kalmışlardır” dedi.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-10
Daha sonra kameramızın karşısına geçen Mimar Murat Atılgan, “Mimarım Denizli’de inşaat ve mimarlık faaliyetlerini sürdürüyorum. Denizli’de dernek kurduk su altı sporuyla tüplü ya da tüpsüz uğraşan arkadaşları bir araya getirdik. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çok yeni bir dernek olmamıza rağmen amacımız tabi ki sosyal paylaşımlarda bulunmak ancak birinci amacımız sosyal farkındalık yaratmak. Bu nedenle çeşitli ilçe belediyeleri ve sayenizde Marmaris Belediyesi’yle de temaslarımız var. İnşallah çok güzel çalışmalarımız olacak. Bu konuda arkadaşlarımızda çok hevesli. Tahmin ettiğimizden çok üye sayımız oldu. İlk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Arkadaşlar beni başkan seçtiler. Bende sizin ve Mustafa Kemal Hocamın davetlisi olarak buradayım. Marmaris çok güzel herkesi buraya bekliyoruz. Ben Marmaris’i çok seviyorum. Egeliyiz ama Marmaris’i çok seviyoruz” diyerek hem Denizli’de yeni faaliyet gösteren Denizli Dalgıç Derneği hakkında hem de Marmaris hakkında bilgiler verdi.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-11
Artık demir alma zamanı. Kayalara geçici olarak sabitlenen tekne çözülüp yola çıkmaya hazırlanıyor. Mavi sular köpükler saçarak bize el sallarken, Kırburun’u yavaşça terk ediyoruz. Burnumuzu açığa doğru kırıp açılıyor, sonra bir başka koya doğru dümen kırıyor kaptanımız. Bu defa hedefimiz akvaryum koyu. Yol boyu devam eden sohbet, yeni dalış hazırlıklarıyla sürüyor. Aynı işlem burada da gerçekleşiyor.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-13

Önce demir atılıyor, ardından bir halatla sahildeki kayalardan birine bağlanıp tekne sabitleniyor. Dalış ekibimiz hazırlıklarını yeniden gözden geçiriyor.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-14
Dalgıç kıyafetleri giyiliyor, oksijen tüpleri kontrol ediliyor ve kimlerim dalacağı belirleniyor. Güvertede dalmaya hazırlanan ilk dalgıç Mustafa Kemal Arslan. Kendini masmavi suların derinliklerine bırakıyor. Onu Murat Atılgan takip ediyor. Birlikte dalacaklar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-15

Önceki dalışta ekibin su altı çekimlerini Sedat Kurt yapmıştı. Şimdi sıra Büşra Kuru’da! Dalmak için hazırlanıyor. Biraz heyecanlı mı ne? Onu eğitmen dalgıç Sefa Kutlu yönlendiriyor. Dalgıç elbisesini giyip son durumu Çağdaş Ölmez tarafından gözden geçiriliyor. Eğitmeni bizzat kontrol ediyor, eksiklerini tamamlıyor. Dalışı pek yalnız olmayacak gibi. Birkaç kişilik dalgıç ekibi onun ilk dalışı için teknenin etrafında, su yüzeyinde bekliyorlar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-16

Nihayet törenle suya indi. Bu arada ilk dalanlar Murat Atılgan ve Mustafa Kemal Arslan yüzeye çıkıp tekneye geçiyorlar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-18

Bu arada koya yanaşan gezi teknelerinden meraklı gözlerle izleniyoruz.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-19

Dalgıç ekibinin Akvaryum koyundaki dalış gösterisi de tamamlandı. Teknemiz yeniden demir alıp harekete geçiyor. Sudan çıkanlar ise hem günün hem de denizin tatlı yorgunluğunu çay keyfiyle gidermeye çalışıyorlar.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-20

İzlediğimiz rota boyunca doğanın ve denizin ortaklaşa yarattıkları harika manzarayı izliyoruz. Fotoğraf çekmeden olur mu?

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-21

Dalgıçlarımız kıyafetlerini değiştirdi. Kurulanıp günlük kıyafetlerini giydiler. Dönüş yolculuğuna rutin bir rahatlama eşlik ediyor. Biz dönerken gezi tekneleri yolcularını alıp dans ve müzik eşliğinde denize açılıyorlar. Marmaris kıyıları görünürken, gün de tamamlanıp akşam seremonisine hazırlanıyor.
Gerek dalgıç dostlarımız, gerekse teknemizin kaptanı hala sabahki dinç ve mutlu hallerini koruyorlar. Bizler yorgunluğu henüz hissetmedik. Ne de olsa burası Marmaris, gün henüz yeni başlıyor!

denizli-marmaris-dalgic-deniz-long-weekend-marmaris-22

Marmaris’in farklı bir dünyasını gördüğümüz deniz altı yolculuğumuz bitiminin ardından dalgıçlarımızdan günün özetini almak için tekrar bir röportaj alıyoruz. Marmaris’in zengin bir denize sahip olduğunu belirten Mustafa Kemal Arslan, “Sabah başladığımız dalış turumuzun sonuna geldik. 2 koyda dalış yaptık. Birinci koyda dalışımızı anlatmıştık ikincisi ise Akvaryum Koyu’ydu. Su mevsime göre iyi olmakla birlikte görüş sınırlıydı. Aslında görüşün net olduğu taktirde size iyi görüntüler aktarılabilirdi. Mevsim ve suyun soğuk olması itibari ile az sayıda balık vardı. Yine de küçük birkaç balık gördük. Marmaris bu anlamda zengin bir denize sahip. Doğru havada ve açık alanda dalış yapmak dalış keyfini artıracaktır diye düşünüyorum” dedi.

Çok keyifli bir gün geçirdiğini ifade eden Murat Atılgan ise, “ Bende çok keyifli bir gün geçirdim. Marmaris Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Sedat Bey’in özellikle Mustafa Kemal Arslan Bey’in davetlisi olarak konuk olduk. Çok güzel gün geçirdik, teşekkür ederim” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

denizli-marmaris-dalgic-deniz-23
Paradıse Dıvıng Center’ın sıcak kanlı ve güler yüzlü ekibinden ayrılmadan önce günün hatırası için bir kare fotoğraf çekilip vedalaşıyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı