REKLAMI GEÇ

1 milyon nüfusa, 1 patent bile yok

1 milyon nüfusa, 1 patent bile yok

AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, “Avrupa Patent Ofisi’nden alınan milyon nüfus başına düşen yıllık patent sayısı Türkiye’de 1’e bile ulaşmazken, Avrupa Birliği’nde 135 olarak görülmektedir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2010 Pazartesi, 17:45

AKP Denizli Dr. Mithat Ekici, Ak Parti hükümetinin AR-GE (araştırma, geliştirme) faaliyetlerine büyük destek verdiğini bildirdi. Ekici, daha önce araştırma faaliyetlerine ayrılan bütçeye yeni kaynaklar ekliyoruz. Ülkemiz bilimde gelişmiş ülkeler seviyesini zorlayacaktır” dedi.

Ekici, “AR-GE, ülkelerin, toplumların yaşam kalitesini artırmayı hedefler. İsrail ve İrlanda gibi ülkeler AR-GE’ye verdikleri değer nedeniyle başarılı AR-GE politikaları geliştirmiş ve refah seviyelerini en az üç-dört kat arttırmayı başarmışlardır. Dünyada yaşanan krizler incelendiğinde, AR-GE’nin krizlerden etkilenmeyip aksine kriz zamanlarında daha çok getiri sağlayan bir faaliyet alanı olduğu görülmektedir. Bu nedenle de AR-GE için harcanan kaynağın boşa gideceği zihniyeti mutlaka terk edilmelidir. AR-GE yatırımlarına harcanan paranın kısa vadede olmasa bile orta ve uzun vadede çok daha fazlasıyla geri döndüğünü görmekteyiz. Türkiye’nin ekonomik istikrara giden yolu AR-GE’den geçmektedir ve halkımızın bu alanda daha fazla beklemeye tahammülü yoktur” dedi.

Ekici, “Halihazırda, her on bin çalışanımız arasında araştırıcı sayısı Türkiye’de 11, Avrupa Birliği ülkelerinde 94; Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde AR-GE’ye ayrılan pay Türkiye’de yüzde 1.5 civarında olup, Avrupa Birliği’nde yüzde 2.5’lerde ve Avrupa Patent Ofisi’nden alınan milyon nüfus başına düşen yıllık patent sayısı Türkiye’de 1’e bile ulaşmazken, Avrupa Birliği’nde 135 olarak görülmektedir. Dünyada, gelişmiş ülkelerin AR-GE faaliyetleri için yapmış olduğu harcamalar tüm AR-GE faaliyetlerinin yüzde 95’ini oluştururken, geriye kalan yüzde 5’lik kısmı ise dünya nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

Ekici, “Ülkemizde, AR-GE faaliyetleri çerçevesinde işletme bünyesinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı kurum kazancının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilmektedir. Bununla birlikte, her fırsatta olduğu gibi Tam Gün Yasası ile de AR-GE faaliyetlerine kaynak ayırdık. Geçtiğimiz perşembe günü, TBMM’de kabul edilen Tam Gün Yasası’ndaki önemli bir ayrıntı, AR-GE faaliyetleri için getirdiğimiz büyük bir kaynaktır. Yasada getirilen “Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın yüzde 5’i, üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılır.” ifadesi ile üniversitelerde yapılacak bilimsel çalışmalar için büyük bir kaynak teşkil edecek ve bu sayede birçok buluşa, araştırmaya ve tedaviye imkan sağlanacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı