REKLAMI GEÇ

“ASKERLİKTE KÖRDÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ”

“ASKERLİKTE KÖRDÜĞÜM ÇÖZÜLDÜ”

AKP Denizli Milletvekili Yüksel, Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM görüşülerek yasalaştığını belirterek, “Askerlikte kördüğüm çözüldü” dedi.

/ DENİZLİHABER / 8 Şubat 2011 Salı, 18:38

Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek yasalaştı. AKP Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, vatani görevini yapmakta iken saldırı ya da kazaya uğrayan ve sağlık kurumlarında tedavisi devam eden erbaş ve erler ile yedek subaylara tedavileri süresince sağlık yardımı ödenmesine ilişkin düzenleme ile yurt dışında yaşayan ve dövizle askerlik kapsamı dışında kalan Türk vatandaşlarının askerliklerine ilişkin düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildiğini açıkladı.

AKP Denizli Milletvekili Yüksel, yasalaşan düzenlemenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Yüksel, “Askerlik hizmetini yapmakta olan yedek subaylar ile erbaş/erlerde, özellikle mayına basma sonucu meydana gelen yaralanmalar ile uzuv kaybı gibi rahatsızlıklarda tedavi süreci 2 ila 3 yıl arasında sürebilmektedir. Tedavi süreci tamamlanmadan, kişi hakkında kesin işlemli sağlık kurulu raporu tanzim edilemediğinden, maluliyet aylığına hak kazanacak rahatsızlığı bulunanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından maluliyet kararı da verilememektedir. Bu durum, görev esnasında veya görev dışında, görevlerinden dolayı bir saldırıya veya kazaya uğrayanlardan tedavileri devam ederken, normal askerlik süresini tamamlayarak terhis edilen yedek subaylar ile erbaş/erlerin tedavileri süresince, hem ailelerinin ulaşım, konaklama ve refakatçi giderleri konusunda hem de personelin kendisi sivil hayatta bir işte çalışamadığından mağduriyet yaşanmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizin korunmasına ilişkin bir görevi büyük bir fedakârlıkla karşılıksız yerine getirirken yaralanan yedek subaylar ile erbaş/erlerin yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla, vatani görevini yaparken vazifenin tesiri nedeniyle yaralanan yedek subaylar ile erbaş/erlere sağlık yardımı yapılabilmesine imkân tanınmaktadır” dedi.

“Gurbetçilerin askerlik sorunu çözüldü”
AKP Denizli Milletvekili Yüksel, “Geçim sıkıntısı nedeniyle, iş bulmak umuduyla geçmişte birçok vatandaşımız yurt dışına çıkmak durumunda kalmıştır. Zaman içerisinde, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları devletlerin iki vatandaşlıktan birini seçmeleri yönündeki baskılar sonucu, bu vatandaşlarımız kendi istekleri ile vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Benzer şekilde vatandaşlığı kaybettirilmiş olan vatandaşlarımız da bulunmaktadır. Yaşları oldukça ilerlemiş ve vatan hasretiyle yanıp tutuşan bu kişiler, tekrar vatandaşlığa dönmeyi arzu etmektedirler. Onları tekrar vatandaşlığa dönmekten alıkoyan hususların başında askerlik yükümlüsü olmaları, fakat sağlık durumlarının, ileri yaşlarının askerlik hizmetini yapmaya uygun bulunmaması gelmektedir. Düzenleme ile belli bir yaşın üzerinde olan, sosyal konumu itibariyle hayata atılmış, emeklilik yaşları gelmiş veya yaklaşmış, askerlik yükümlüsü olan kişilerin maddi bir külfete katlanarak bedeni külfetten muaf tutulması, elde edilecek maddi kaynağın da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyon çalışmalarını hızlandırmak amacıyla kullanılması hedeflenmiştir. İfade ettiğim nitelikleri taşıyan askerlik yükümlüleri, istekleri halinde bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde, askerlik şubelerine veya Türk konsolosluklarına başvurmaları ve 10 bin euro veya eşdeğeri yabancı ülke parası ya da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk lirası üzerinden bedeli ödemeleri ve Genelkurmay Başkanlığı’nca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla, askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklardır” dedi.

“Askerlik yerine bedel ödeme kolaylığı”

Yüksel, “Kanununu yürürlüğe girdiği tarihte; saklı, yoklama kaçağı, bakaya durumunda veya tecilli olan 40 yaş veya daha üstü yaşlarda olan vatandaşlardan 1111 sayılı Askerlik Kanunu’na tabi yükümlülüklerini; bedel ödeyerek yerine getirmeleri öngörülmektedir. Ayrıca bu kanunla uyumlu bir düzenleme öngörülmüş, askerlik çağı dışına çıkmış yükümlülerin, yükümlülüklerini daha fazla bedel ödeyerek ve temel eğitim yapmaksızın yerine getirmelerine imkân tanınmıştır. Bu kişilerin askerlik çağının sonunda olmaları ve seferberlik halinde tekrar askere çağrılmayacak olmaları nedeniyle temel eğitimden muaf olmaları sağlanmaktadır. Ayrıca bu kişilerin temel eğitim sırasında bedeni rahatsızlıklarının artması, ileri yaşları sebebiyle sağlık durumlarının düzelmeyecek şekilde bozulma riski bertaraf edilmiş olmaktadır. Bu madde kapsamında bulunan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 45 yaş ve üzeri olan isteklileri, 15 bin euro veya eşdeğeri yabancı ülke parası ya da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk lirası parayı ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacaklardır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı