REKLAMI GEÇ

Biz de Almanları dinleyelim!

Biz de Almanları dinleyelim!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlemesi skandalı ile ilgili çarpıcı bir değerlendirme yaptı. “Dostluğa, müttefikliğe yakışmaz” açıklamasıyla Almanya’yı, “Türk istihbaratı dinletmeyecek, karşılığında da onları dinleyecek. İşleri bu” diyerek de MİT’i eleştirdi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 30 Ağustos 2014 Cumartesi, 13:35

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 30 Ağustos törenlerinin ardından valilik makamında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlemesi skandalı da Zeybekci’ye soruldu.

Zeybekci, hem Alman hükümetini, hem de MİT’i eleştirdiği çarpıcı bir yanıt verdi. Zeybekci, “ Eğer Alman istihbaratı Türk istihbaratını dinliyorsa, Türk istihbaratının işi onu dinletmemektir ve karşılığında da onları dinlemektir. Bu ülkeler ile her ne kadar müttefik, dost olsak da bu konudaki anlayışım budur. Ama eğer Türk hükümetini, Başbakanı’nı dinlemek gibi bir talimatla bu işler yapıldıysa bu dostluğa ve müttefikliğe asla yakışır şey değildir. Benim anlayışım bu şekilde. Yani dinletmeyeceksin” dedi.

YENİ BİR EKONOMİ MODELİ
Yeni hükümet ve bundan sonraki döneme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Zeybekci, ekonominin farklı bir model alacağını söyledi. Zeybekci, “Dünyaya bakacak olursak Almanya’nın, Japonya’nın, Güney Kore’nin, Çin’in benzer birkaç tane daha elle sayılır ülkenin yüksek teknolojiye dayalı üretim ve ihracata dayalı büyüme, kalkınma konusunda son derecede belirleyici olduğunu görüyoruz. Yani ihracatın büyümeye katkısı bu ülkelerde devamlı olmuştur. Almanya, Japonya’nın ekonomisine bakacak olursak bugün ihracatın büyümeye katkısı sürdürülebilir ve devamlı olmuştur. Türkiye olarak modelimiz, ki bu bir yerlerden model ithal etmek gibi algılanmasın ama Türkiye olarak önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak ihracata dayalı büyüme hedefliyoruz. Talebi artırarak değil, arzı artırarak büyüyerek daha çok istihdam ve yatırımla enflasyonla mücadele etmek gibi yöntemler uygulayacağız. Şu anda ihracatımızın içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4’ler seviyesinde. Güney Kore ile kıyaslayacak olursak yüzde 22’ler seviyesindedir. En kısa sürede Türkiye yüksek teknolojinin ihracat içindeki payını yüzde 4’lerden yüzde 15’ler seviyesine çıkarmalıdır. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde 2023 hedeflerimiz doğrultusunda böyle bir modeli hayata geçirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı