REKLAMI GEÇ

Şimdi de cari açık yorumuyla gündemde

Şimdi de cari açık yorumuyla gündemde

Dolardaki son yükselişle ilgili yaptığı açıklama nedeniyle ülke gündemine oturan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu kez cari açık değerlendirmesiyle yine gündem yarattı. Zeybekci’nin “Yurt dışındaki altınlarımızı ithalat yöntemiyle topluyoruz, cari açık oyüzden oluştu” sözleri çok tartışılacağa benziyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Nisan 2018 Pazartesi, 10:55

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bir hafta geçmeden ikinci kez yaptığı açıklamalarla ülke gündeminin ilk sırasında. Geçtiğimiz hafta sonuna doğru dolardaki hızlı yükselişi “Ülke gerçeğini yansıtmıyor. Endişeye gerek yok. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım” sözleriyle değerlendirince hem medyanın gündemine oturmuş hem de sosyal medyanın diline düşmüştü.

Ülke siyasetinin Denizlili başrol oyuncularından Zeybekci, bu kez de cari açıkla ilgili yaptığı bir açıklama ile tekrar gündemde.

Zeybekci, TBMM Sanayi Komisyonu toplantısında CHP’li Vekil Tahsin tarhan’ın BAE ile Türkiye arasındaki milyar dolarları bulunan altın ithalatı ve ihracatı rakamlarına yönelik sorduğu soruya, Merkez Bankası’nın yurtdışındaki altın rezervlerini ithalat yöntemiyle geri topladığı yanıtını verdi.

“2017 yılındaki cari açığımız yaklaşık olarak 51 milyar dolar civarında. Bunun içinde, Merkez Bankası’nın kendi varlığı olup da yurtdışında belirli merkezlerde tuttuğu, zamanında parasını ödeyip bu milletin değeri olan altını Türkiye’ye transfer etmesi girişimi var. Bu da 10 milyar doların üzerinde. Yani ithalat olarak görünüyor, ama aslında değil” diyen Zeybekci, sözlerine “2017’de Birleşik Arap Emirlikleri’nden 4.9 milyar dolar altın ithal etmişiz, 5.4 milyar dolar altın ihraç etmişiz.İsviçre’den 5.2 milyar dolar altın ithal etmişiz. 10 milyar doların üzerinde altın, biraz önce size samimiyetle de açıkladım, Merkez Bankası’nın varlıklarını Türkiye’ye getirmesi var” diye devam etti.

Ancak bu açıklamanın ardından Merkez Bankası eski başkanlarından Durmuş Yılmaz’ın yaptığı yorum tartışma başlığının açılmasına neden oldu. “Bakan ya olanın bitenin farkında değil, bu ticaret nasıl dönüyor, ithalat ihracat nasıl yapılıyor bilmiyor. Ya da milletvekilleriyle alay etmiş” diye konuşan Yılmaz, “Merkez Bankası’nın altınları Londra’da emanette. Eğer Merkez Bankası bu altınları getirmek istiyorsa bu transfer işidir, ithalat ve ihracatla ilgisi yoktur, olamaz. Ayrıca Bakan İran’a, komşu ülkelere mal satıyoruz altın geliyor altın gidiyor diyor. Demek ki gaz veyapetrolü altınla alıyoruz ya da altınla ödüyoruz. O zaman bu da ihracat ithalat işlemi değildir. Bu bir ödemedir” dedi.

Yorumlar

eren20   -  Bağlantı 16 Nisan 2018, 14:13

Ekonomi iyi ise bu zamlar enflasyon neyin nesi.Büyümeden halka düşen zamlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı