REKLAMI GEÇ

ÖĞRENCİ AFFININ KAPSAMI BELLİ OLDU

ÖĞRENCİ AFFININ KAPSAMI BELLİ OLDU

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, kendi imzasının da bulunduğu önerge ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son şekli verilen öğrenci affının ayrıntılarını yazılı bir açıklamayla duyurdu. Yüksel, tasarının yasalaşmasıyla birçok öğrencinin okullarına tekrar kavuşacağını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Ocak 2011 Cuma, 18:11

AKP Denizli Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, torba yasa kapsamındaki öğrenci affı ile ilgili düzenlemelerin komisyonda tamamlandığını açıkladı. Yüksel, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle yürürlüğe girecek olan son düzenlemeye göre, kanunun yürürlük tarihinden itibaren tarih sınırı olmaksızın terör suçu nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, eğitimden mahrum kalmış herkesin eğitimine devam edebileceğini söyledi.

Yüksel, meclis genel kurulunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek yasa ile zaman sınırı olmaksızın eğitim hakkından mahrum kalmış herkesin tekrar okullarına dönebileceğini açıkladı. Sadece terör suçu nedeniyle ilişiği kesilenlerin af kapsamında yer almadığını vurgulayan Yüksel, açıklamasında düzenleme hakkında şu bilgilere yer verdi:
“Kabul edilen Önergeye göre; Öğrencilere öğrenimlerine 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde de başlama imkanı getirilmesi, haktan yararlanacak olan kişilerin kayıt sırasında askerlik tecil problemlerinin giderilmesi ve halen askerde olanların başvuru haklarının sağlanması, Aftan yararlanan öğrencilere yüksek öğretim kurumlarının imkanları ölçüsünde çalıştıkları veya ikamet ettikleri illerdeki yükseköğretim kurumlarına ve Açık Öğretim Fakültesinin eşdeğer programlarına yatay geçiş imkanı getirilmesi amaçlanmıştır.

Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans üstü öğrenimi gören öğrencilerden; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişkileri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde ilişkilerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu kanunun 44. maddesinde belirtilen esaslara göre 2011- 2012 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecekler.

2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde başvuruda bulunanlar da, 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde eğitim öğretime başlayabilecekler.

Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılır.
Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay için ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu madde de belirtilen haklardan yararlanabilecekler.

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumları ile polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında, tıpta uzmanlık, önlisans ya da lisans düzeyinde öğretim görürken 22.10.2008 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilenler, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren yukarıda belirlenen süre içerisinde başvurmaları halinde yükseköğretim kurulunca uygun görülen yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler.

Bu kanunla verilen haktan yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibariyle geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilecekler.

Bu kanundan yaralanıp bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Açık öğretim önlisans veya lisans düzeyindeki kontenjan sınırlaması olan eşdeğer bölümlere kontenjan sınırlaması olmayan diploma programlarında ise istedikleri bölümlere yatay geçiş yapabilirler.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı