REKLAMI GEÇ

Tin’den “Helal Pazar” ticareti artıracak

Tin’den “Helal Pazar” ticareti artıracak

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Helal Akreditasyon Kurumu’nun Dünya’da yaşayan iki milyar Müslüman’ın beklentilerine cevap verecek nitelikte bir düzenleme olduğunu belirterek, bunun pazar payını da artıracağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Kasım 2017 Cumartesi, 10:34

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda, kabul edilerek yasalaşan Helal Akreditasyon Kurumu’nu değerlendirdi. Dünyada yaşayan yaklaşık iki milyar Müslüman nüfusunun başta gıda olmak üzere birçok alanda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin taleplerinin arttığını belirten Tin, bu nedenle böyle bir düzenlemenin yapıldığını söyledi.

Tin, “Müslüman nüfusunun yoğun olduğu ülkeler bugüne kadar helal belgelendirme konusunda hem gecikmiş hem de yeterince ortak hareket edememişlerdir. Bugün, dünyadaki helal ürün ticaretinin yüzde 80’i ABD, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda ve Avustralya, Tayland, Malezya, Endonezya ve Hindistan gibi ülkeler tarafından tedarik edilmektedir. Ayrıca helal belgelendirilmesinde Müslüman ülkeler arasında ortak bir dil oluşturulamamış, farklı standartlar ve belgelendirmeler ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda da belgelendirmeleri, Müslüman olmayan başta İngiltere ve İsrail gibi ülkeler öncülüğünde yapılıyor olması hem yadırganacak hem de Türkiye ve İslam dünyası açısından kabulü mümkün olmayan bir durumdur” dedi.

“SEKTÖR ÖNEMLİ BİR PAZAR PAYINA SAHİP”
Dünya’da helal ürün ve hizmet ticaretinin pazar payının büyük olduğuna dikkat çeken Tin, “Ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecin her aşamasında, hijyen kurallarına uygun ve kaliteli olma özelliği dikkate nazır bir husustur. Tüm sektörler göz önünde bulundurulduğunda dünyada helal belgeli ürün ve hizmetlerin bedeli 4 Trilyon Doların üzerindedir. Trilyonlarca dolarlık helal ürün ve hizmet ticaretinin yanı sıra bir de helal belgelendirme pazarı oluşmuştur. Helal belgelendirmenin yıllık pazar büyüklüğü ise yaklaşık 6 Milyar Dolar civarındadır” dedi.

“TİCARETİMİZ ZENGİNLEŞECEK”
Kanun ile kurulan bu kurumun neyin helal neyin haram olduğuna karar vermeyeceğini özellikle belirten Milletvekili Tin, “Müslümanların üzerinde mutabakat sağladığı ortak standartlar, İslam İş Birliği Teşkilatı koordinasyonunda 2010 yılında belirlenmiştir. Helal Akreditasyon Kurumu bu standartları esas alacaktır. Üreticiler açısından, helal belgesi almak zorunlu olmadığı gibi helal belgelendirme kuruluşları açısından da Helal Akreditasyon Kurumuna akredite olma gibi bir zorunluluk olmayacaktır. Dolayısıyla ülkemizde üretim süreçlerinde, tüketim alışkanlıklarında veya ihraç pazarlarımızda bir değişiklik olmayacaktır. Aksine bir zenginlik oluşacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı