REKLAMI GEÇ

Vekil Nilgün Ök’den ek bütçe değerlendirmesi

Vekil Nilgün Ök’den ek bütçe değerlendirmesi

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, TBMM Genel Kurulda kabul edilen 2023 Yılı Merkezi Yönetim Ek Bütçe Kanun Teklifi’ni değerlendirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Temmuz 2023 Cumartesi, 18:19

Başta afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi, sağlık, eğitim, engelli yardımları ve sosyal yardımlar olmak üzere çiftçilerin, esnafın, sanatkârın ve ihtiyaç sahibi herkesin beklentilerini karşılamak amacıyla Meclise getirilen 2023 yılı merkezi ek bütçesi TBMM genel kurulda kabul edildi.

Ek bütçeyi değerlendiren AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, 2020-2022 yılları arasında dünya ekonomisinin yıllık ortalama %2,3 büyürken ülkemizin ortalama %6,2 büyüme kaydettiğini, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise ülkemizde yaşanan asrın felaketine rağmen ekonomide %4 oranında büyüme sağladıklarını söyledi.

2023 YILI MAYIS AYI İÇİN İŞSİZLİK ORANININ %9,5
32 milyona yaklaşan istihdamla 2023 yılı Mayıs ayı için işsizlik oranının %9,5 olarak gerçekleştiğini söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Kâtip Üyesi Ök, bu oranın 2014 yılından beri en düşük düzeyde olduğunu kaydetti.

“AMACIMIZ HIZLI VE PLANLI BİR ŞEKİLDE DEPREM BÖLGESİNDEKİ YARALARI SARMAK”
6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan 11 ilde çok büyük yıkımlara yol açan, şiddeti ve kapsadığı alan açısından bakıldığında yakın tarihte eşi benzeri olmayan bir deprem felaket yaşadığımızı ifade eden Nilgün Ök, bu felakette 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, yarım milyondan fazla binanın hasar gördüğünü belirtti. Bu süreçte kendilerine düşen öncelikli görevin deprem bölgesini bir an önce normal yaşamın devam edeceği hâle getirmek olduğunu; altyapısı, yolları, hastaneleri, okulları, konutları, iş yerleriyle güvenli yerleşim yerleri inşa edeceklerini belirten Milletvekili Ök, amaçlarının hızlı ve planlı bir şekilde yaraları sarmak, yıkımları telafi etmek olduğunu söyledi.

“DEPREMLE İLGİLİ SADECE MERKEZİ BÜTÇE’DEN 762 MİLYAR LİRA HARCAMA ÖNGÖRÜYORUZ”
Depremlerin ekonomi üzerindeki yükünün, yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağını söyleyen Ök, sadece bu yıl için deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden 762 milyar lira harcama yapılacağını öngördüklerini ifade etti.

“TOPLAM 1 TRİLYON 119,5 MİLYAR LİRA İLAVE GELİR ÖNGÖRÜYORUZ”
“Dolayısıyla değişen önceliklerimiz ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda başta afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi, sağlık, eğitim, engelli yardımları ve sosyal yardımlar olmak üzere çiftçilerimize, esnafımıza, sanatkârımıza ve ihtiyaç sahibi her bir vatandaşımızın beklentilerini karşılamak amacıyla Ek Bütçe teklifini hazırladık” diyen Ök, ek bütçeden sadece depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için 527,3 milyar lira ayırdıklarını kaydetti.

Nilgün Ök, ortaya konan toplam ödenek ihtiyacının 1 trilyon 119,5 milyar lira olduğunu, afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için ise 482,8 milyar lira ödenek öngörüldüğünü aktardı.

Deprem dışındaki giderlerin ek bütçedeki dağılımına ilişkin de bilgi veren Nilgün Ök; 39,9 milyar liranın savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için; 26,3 milyar liranın, engelli eğitim desteği, okul yemeği giderleri, ücretsiz ders kitabı ve yardımcı materyal giderleri, taşımalı eğitim giderleri gibi eğitim hizmetleri için; 8,4 milyar liranın bireysel emeklilik devlet katkısı giderleri için; 8 milyar liranın esnaf, sanatkar ve çiftçilere kamu bankalarından sağlanan kredilerin görevlendirme giderleri için; 7,8 milyar liranın genel aydınlatma giderleri için; 4,3 milyar liranın konut, ibadethane ve cemevlerine ücretsiz doğal gaz sağlanabilmesine ilişkin sistem kullanım bedelleri için, 1,3 milyar liranın deprem bölgesindeki vatandaşların elektrik ve doğal gaz faturalarının silinmesi ve ertelenmesi nedeniyle oluşan giderlerin karşılanabilmesi için, 103,4 milyar liranın diğer zorunlu harcamalar için; 80,5 milyar liranın ise faiz giderleri için kullanılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

“BÜTÇELERİMİZİ MİLLETİMİZE SUNDUĞUMUZ HİZMET ARACI OLARAK GÖRÜYORUZ”
Bütçeleri millete sundukları hizmetin bir aracı olarak gördüklerini ifade eden Ök “21 yılda ülkemize eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, sanayiden tarıma her alanda tarihi eser ve hizmet kazandırdık, kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

21 yıldır vatandaşın refah seviyesini düşünerek bu doğrultudaki politikaları hayata geçirmeye devam ettiklerini belirten Ök, vatandaşı daima merkeze aldıklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı