REKLAMI GEÇ

Cumhurbaşkanı’nın meydanlara inmesi normal

Cumhurbaşkanı’nın meydanlara inmesi normal

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hesap sorulan bir Cumhurbaşkanı varsa onun meydanlara inmesinin doğal olduğunu savundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Şubat 2015 Pazar, 10:16

Denizli İş Kadınları Birliği (DİKAB) Derneği’nce Colossae Hotel’de verilen yemeğe katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve Türkiye’deki başkanlık sistemiyle ilgili yapılan tartışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Halkın oylarıyla bir Cumhurbaşkanı seçildiyse, Türkiye’nin buna uygun bir sistemi tartışması, uygun bir çözüm bulması ve kendi sistemini ortaya koyması gerektiğini söyleyen Bakan Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:

“Türkiye halkın oylarıyla ilk defa seçilen bir Cumhurbaşkanı ki bu siyasetin en dibinden gelen bir Cumhurbaşkanıdır. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı demek sorumluluk makamında olan bir cumhurbaşkanı haline geliyor. Çünkü halk elinde şöyle bir hak var artık ‘ben sana oy verdim, bunun hesabını senden sorarım.’ Hesap sorulan bir Cumhurbaşkanı varsa bu cumhurbaşkanının meydanlara inmesi son derede normaldir. Bu Cumhurbaşkanı meydanlara inmesiyle bir tartışmada başlamış oluyor. Yani Türkiye’de başkanlık sistemi tartışması. Türkiye’de eğer halk kendi oyuyla bir cumhurbaşkanı seçtiyse buna uygun bir rejimi, buna uygun bir siyasi sistemi de tartışmalı ve buna uygun bir çözüm de bulmalı. Bunun adını kalkıpta Amerikan sistemi, Fransız sistemi veya başka sistemler demenin bir anlamı yok. Türkiye kendi sistemini ortaya koymalı. Bu sistem en demokratik sistem olmalı. Bu sistem hukuk normlarına en uygun sistem olmalı. Bu sistem milli iradenin ülke yönetimine ve hizmetine en yansıdığı sistem olmalı. Bu tartışmaya müsaittir, İnşallah Türkiye bunun bir yolunu bulacaktır.”

Yorumlar

alican kaya   -  Bağlantı 8 Şubat 2015, 20:53

başkanlık sistemine evet demek istiyorum fakat güçler ayrılığı ilkesi sert olmalı değil mi? yumuşak güçler ayrılığı ise üniter devlette kullanılan yasama yürütme yargının birbirine karışmasıdır. sert ise yasama yürütme yargı birbirine karışamaz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı