REKLAMI GEÇ

ZEYBEKCİ’YE ‘BÖLÜCÜLÜK’ SUÇLAMASI

ZEYBEKCİ’YE ‘BÖLÜCÜLÜK’ SUÇLAMASI

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin bir gazetede yer alan ‘Valiler Cumhurbaşkanı gibi yetkiyle donatılmalı’ sözleriyle ilgili Zeybekci’yi bölücülük yapmakla suçladı. Gönenç, “Bunun adı Türkiye’yi federasyonlara bölmektir. Bunun adı BOP’tur” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2010 Perşembe, 20:05

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin bir gazetede yer alan ‘Valiler Cumhurbaşkanı gibi yetkiyle donatılmalı’ sözleriyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Zeybekci’nin valilerin yetkilerinin artırılarak Cumhurbaşkanı gibi yetkilendirilmesini savunduğunu, yerel idarelerin güçlendirilmesini, il genel ve belediye meclislerinin kandırılarak yerine il meclisi adında yeni meclis kurulmasını, tüm yerel işlemlerin bu meclise bağlanmasını, eğitimin ve emniyetin yerelleştirilmesini savunduğunu ileri sürdü.

“BUNUN ADI BOB’TUR”
Zeybekci’nin yaptığı açıklamaların AKP’nin uyguladığı politikaların gerçek yüzünü deşifre ettiğini savunan Gönenç, şunları kaydetti “Bunun adı Türkiye’yi federasyonlara bölmektir. Bunun adı BOP’tur. Bunun adı ABD’nin, AB’nin Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme, Sevr’i yeniden canlandırma projesidir. BOP’nin eş başkanından sonra Denizli’deki savunucusu da bu şekilde kendini ortaya koymuştur”

“KENDİ İÇİNDE ÇELİŞİYOR”
Zeybekci’nin açıklamalarının kendi içinde çeliştiğini savunan CHP İl Başkanı Zafer Gönenç,”Bir yandan merkezi hükümetin temsilcisi valinin yetkilerini arttırmak, öte yandan polisi, milli eğitimi bana bağlayın demek ne demek? Siyaset bilimi ve idare hukuku iki tip devlet modelini anlatıp durur yüz yıldır. Biri federal devlet, diğeri üniter devlet. Bir devleti kuran irade bu modeller arasında bir tercih yapar. Türkiye Cumhuriyetini kuran irade tercihini yapmıştır. Üniter Devlet” dedi.

“DENİZLİ’YE ÖZEL YASA İSTİYOR”
Gönenç açıklamasının devamında “Başkan, yüzlerce yıldır bilinen bu iki modelden federasyonu, adını koymadan ve kendi buluşu gibi kamuoyuna anlatıyor. Federal devlet modelinde Federal devletçiklerin parlamentoları vardır, başkan buna il meclisi diyor. Bir devlet başkanı vardır, başkan buna yetkisi artmış vali diyor, bir de belediye başkanı olarak kendisi var ama hem belediyeye ait yetkileri kullanacak, hem de polisi de eğitimi de kendisine bağlayacak. Buna dair ve Denizli’ye özel bir yasal düzenleme istiyor. Çekinmese yargı da bana bağlansın diyecek ama orda durmuş nedense” diye konuştu.

“DENİZLİ’DEN DESTEK VERİYOR”
Bu açıklamaların laf olsun diye söylenmediğini ileri süren CHP’li Gönenç, “Devletin kurucu felsefesini yok saymak, anayasanın ve cumhuriyetin değiştirilemez niteliklerini hoyratça tartışmaya açmak ve örselemek doğru değildir. Bu cumhuriyet emperyalizme ve uşaklarına karşı verilen kanlı savaşlar sonunda üniter bir devlet olarak kurulmuştur. Bugüne kadar emperyalizm orta doğuyu yeniden ve kendi istediği gibi şekillendirmek için Türkiye’yi federasyonlara bölme niyetini gizlemeden ortaya koydu. Ama ne yazık ki yöneticilerimiz de bu açıklamaları ile onların değirmenine su taşıyor. Son günlerde Türkiye’de tartışılan bölgesel özerklik, iki dil tartışmalarına Denizli’den destek vermek anlamına gelecek bu sözleri hoş karşılamak mümkün değildir. Federal meclis (il meclisi), yerel eğitim, yerel polis gibi Türkiye’nin birliğine ve bütünlüğüne dinamit koyan açıklamalardan herkes özenle kaçınmalıdır” diyerek açıklamasını bitirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı