REKLAMI GEÇ

“Battığımızı bakan doğruladı”

“Battığımızı bakan doğruladı”

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, kapanan işyerleri ile ilgili olarak verdiği soru önergesine cevap veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Denizli’nin battığını doğruladığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Ocak 2009 Salı, 01:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın, kapanan işyerleri ile ilgili soru önergesine verdiği cevapla ‘Denizli’nin battığını doğruladığını’ söyledi. Ertemur, “Piyasalarda yaşanan durgunluk ve küresel krizinde etkisiyle durma noktasına gelen tekstil sektörünün en çok etkilendiği illerin başında Denizli gelmektedir. Denizli’de yaşanan ve giderek ağırlaşan sorunlar karşısında açıklama yapmayan Hükümet nihayet en yetkili makamdan açıklama yapmak zorunda kalmıştır. Konuyla ilgili soru önergeme yanıt veren Sanayi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan bu yılın ilk 10 ayında tekstil sektöründe ülke genelinde 598 ticaret unvanlı işyerinin kapanırken Denizli’de ise bu sayının 31 olduğunu bildirmiştir. Bu tarihler arasında Denizli ilimiz kapanan 31 işletme ile en fazla iş yeri kapanan iller arasında 3 sırada yer almıştır” dedi.

‘İşletme kapatmada üçüncü olduk’

Bakan Çağlayan’ın verdiği yanıtta, tekstil sektöründe, en çok işyeri kapanan ilin 340 işyeriyle İstanbul olurken, Ankara’nın 59 işyeriyle ikinci, tekstil kenti Denizli’nin ise 31 işyerinin kapanmasıyla, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep’i geride bırakarak üçüncü sırada yer aldığını belirten Ertemur, “Ekim ayı sonuna kadar İzmir’de 22, Gaziantep’te 23, Adana’da 12, Bursa’da ise 19 firma kapısına kilit vurmuştur” dedi.

‘Kapanan iş yeri daha fazla’

Ertemur, “Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın verdiği yanıtta, tekstil sektöründe Türkiye genelinde 2002 yılından bu yana açılan firma sayısı, kapanan firma sayısından kat kat fazla iken, ilk kez 2008 yılında kapanan işyeri sayısı açılan işyeri sayısını üçe katladığı görülmüştür” diye konuştu.

‘Denizli’de tekstil sektörü kapısına kilit vurmaktadır’

Ertemur, “Denizli’de tekstil sektöründe 2002 yılında 79, 2003 yılında 90, 2004 yılında 73, 2005 yılında 55, 2006 yılında 65, 2007 yılında 59 firma kurulurken, 2002’de 8, 2003 yılında 10, 2004 yılında 12, 2005 yılında 16, 2006 yılında 15, 2007 yılında ise 24 firma kapanmıştır. Denizli’de tekstil sektörünün kapısına kilit vurduğu, rakamlarla ortaya konmuştur” dedi.

‘Sigortalı sayısı 4311 azaldı’

Tekstil sektöründe, sigortalı sayısının geçen yıl Kasım ayında 814 bin iken, bu yılın Kasım ayı sonu itibariyle 779 bin 885 kişiye düştüğünü belirten Ertemur, “Denizli’de tekstil sektöründeki sigortalı sayısının da geçen yıl 49 bin 832 kişi iken Kasım 2008 itibariyle 45 bin 521’e düşmüştür. Bu kadar kısa bir sürede yaklaşık 5 bin insanımız işini kaybetmiştir. Görünen odur ki kaybetmeye de devam edecektir” diye konuştu.

                       

‘Bizi duyan olmadı, teğet kalbimizi delerek geçti’

Ertemur, soru önergesine Bakan Çağlayan tarafından verilen yanıtın, tekstil sektörünün içinde bulunduğu krizin ve darboğazın resmi olarak kabul edilmesi anlamına geldiğini belirterek, “Sayın Başbakan ve bakanlarının ‘Kriz Türkiye’yi etkilemeyecek. Hamdolsun.’, ‘Kriz psikolojiktir’, ‘Krizi atlattık’ ve ‘Kriz Türkiye’yi teğet geçecek’ yönündeki açıklamalarına, verilecek en iyi yanıt reel sektörün içinde bulunduğu durumu ifade eden bu rakamlardır. Tekstil sektörünün durumu ortadadır, kan kaybı sürmektedir. Bir tekstil kenti olan Denizli’de büyük fabrikalar ardı ardına kapanmaktadır. Denizli’nin teşvik kapsamına alınmasını istedik ama hükümet bu konuda bu güne kadar ciddi bir adım atmamıştır. Sayın Bakan Denizli’ye yaptığı ziyaret sırasında yaptığı ‘Denizli’nin MR’ını çektim, sorunlarını biliyorum, Denizli hak ettiğini alacaktır.’ açıklaması ile bilinmektedir. Verilen bu sözlere rağmen bugüne kadar bir gelişme olmadığı gibi, ülkemizin temel sektörlerinden olan tekstildeki deprem devam etmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı