REKLAMI GEÇ

Çavuşoğlu: Tarımda sıfırlanan gümrük vergisi yerli üretime vurulmuş darbedir

Çavuşoğlu: Tarımda sıfırlanan gümrük vergisi yerli üretime vurulmuş darbedir

Bazı tarım ürünlerinde gümrük vergisinin kaldırılmasını eleştiren CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Bu yerli üretime vurulmuş büyük bir darbedir. AKP’nin tarım politikası çökmüştür” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2020 Cuma, 10:18

Buğday, arpa, mısır ve mahlut ithalatında gümrük vergisinin yıl sonuna kadar sıfırlandığına dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Gümrük vergisi, buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35, mısırda yüzde 25 idi. Tüm ülke gruplarına aynı oranda uygulanan gümrük vergisi sadece Bosna Hersek’ten yapılan ithalatta yüzde sıfır düzeyindeydi. Alınan bu karar, ürününü en azından maliyetinin üzerinde satmaya çalışan çiftçiyi daha da zora sokacaktır. Bu kararla buğday, arpa ve mısır ithalatına kapı bir kez daha sonuna kadar açılmıştır. Zaten mazot, gübre ve ilaç gibi yüksek girdi maliyetleriyle boğuşan çiftçilerimizin mağduriyeti katlanarak artacaktır” dedi.

18 yıllık AKP iktidarının Türk Tarımını bitirme noktasına getirdiğini iddia eden Çavuşoğlu, “Köylerimize gidiyoruz, üreticilerimizle görüşüp sorunlarını takip ediyoruz. Üreticilerimiz mevcut sorunlarına çözüm beklerken bir de ithalatta vergi sıfırlanıyor. Zaten köylerimizde artık belirli bir yaşın altında tarım işiyle uğraşan kişi neredeyse kalmadı. Pandemi sürecinde yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Böyle giderse paramız olsa bile ekmek bulamaz duruma geleceğiz. Alınan bu karar, 18 yıllık tarım politikasının çöktüğünün, çürüdüğünün göstergesidir. Bu zor günlerde devlet, yerli üreticiye destek vermez ve ithalatın önünü açmaya devam ederse sayıları her geçen gün azalan yerli üretici de kalmayacak. Bu durumda insanlar açlıktan birbirini mi yiyecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı