REKLAMI GEÇ

Akbaba: “Millet iradesiyle inatlaşmak değil, demokraside buluşmak esastır”

Akbaba: “Millet iradesiyle inatlaşmak değil, demokraside buluşmak esastır”

CHP İl Başkanı Mahir Akbaba, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atamasını değerlendirdi. Akbaba, “Millet iradesiyle inatlaşmak değil, demokraside buluşabilmek esastır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2019 Çarşamba, 17:25

Diyarbakır, Mardin ile Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. CHP İl Başkanı Mahir Akbaba da yazılı bir açıklama yaparak kararı eleştirdi.

Akbaba: “AKP, tıpkı Honaz ve İstanbul’da yaptığı gibi bir kez daha sokağın nabzına, sandığın diline, seçmenin iradesine, ‘ben seni dinlemiyorum, duymuyorum, görmüyorum, anlamıyorum’ diyerek hak, hukuk, adalet ve demokrasi kavramlarının içini boşaltarak, seçilen belediye başkanlarını görevden aldı. Ne anayasamıza ne de seçim sonuçlarına uygun düşmeyen, milletimin, demokrasi ve hukuka olan inanç ile güvenini gölgeleyen, hukuk dışı bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Seçilmiş Başbakan Ahmet Davutoğlu görevden alındığında Cumhuriyet Halk Partisi olarak, tavırlarını demokrasiden yana koyduklarını hatırlatan Akbaba, “Seçimle gelenin seçimle gitmediği bir demokraside; kararı kınama ve tanımamanın ötesinde yine demokrasiden yana tavır koyacağımızın bilinmesini isterim. Türkiye Cumhuriyeti’nde, kişinin suçluluğuna dair hükmün; kesinleşmiş yargı kararlarıyla alınması demokratik hukuk devletine yakışanı iken, ‘ohalvari’ bir karara imza atılması, seçmeni demokrasiye küstürür, hukuktan soğutur, sandıktan uzaklaştırır ve hem demokrasi kültürümüze hem de halkın psikolojisine kalıcı zararlar verir“ dedi.

Van kayyumunun, belediye meclisini feshederek, meclisin artık toplanmayacağını ilan etmesine de değinen Akbaba, “Meclisi feshetmek, halk iradesini gasp etmek ve bunun adına da ileri demokrasi demek hukuki değil, izahı olmayacak, anti-demokratik bir siyasi karardır“ dedi.

Darbe ruhu kokan bu karar karşısında demokratik yollardan tepkilerini göstermek isteyenlerin hakkının kısıtlanmasının, Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca uygun olmadığını belirten Akbaba, “Honaz’da ve İstanbul’da YSK eliyle yapılan haksızlığa karşı sokağa çıkmak, protesto etmek veya boykot kararı almak yerine halkımıza güvenmeyi, sağduyulu olmayı tercih ettik. En güzel cevabı; sevgi, saygı, hoşgörüyle, hak, hukuk, adaletle milletçe el ele verdik. Cumhuriyet Halk Partisi ailesi olarak demokrasi mücadelemizi bundan sonra da yine aynı şekilde ve kararlılıkla hep birlikte sürdüreceğiz“ dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı