REKLAMI GEÇ

CHP, tütün üreticisinin sorunlarını takip edecek

CHP, tütün üreticisinin sorunlarını takip edecek

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Kale ve Tavas’ın köylerine yaptıkları ziyaretlerde, tütün üreticisinin mavi küf hastalığı nedeniyle mağduriyetinin giderilmesi için Denizli ve bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2010 Salı, 17:27

CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, CHP Tavas İlçe Başkanı Süleyman Eser Özgün, CHP Kale İlçe Başkanı Mehmet Çelimli, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri ve İGM Grup Başkan Vekili Selahattin Koçdemir’in katılımı ile tütün üreticilerinin yaşadığı doğal afeti yerinde incelemek üzerek, Tavas ve Kale İlçelerine bağlı köyleri ziyaret etti.

Üretici sorunlarını aktardı
Tavas ve Kale ilçe merkezlerinin yanı sıra Karaköy Beldesi ile Ebecik, Çalıköy, Sofular Köyleri, Pazar günü ziyaret edildi. Karaköy Beldesi’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Burada, tütün üreticileri, yoğun yağış ve rutubeti, bölgedeki tütünlerde mavi küf hastalığının yayılmasına neden olduğunu, ürünün tarlada kaldığını, özel şirketlerle tütün alım sözleşmeleri yapıldığını, ancak şirketlerin tütünleri almayacağı veya çok düşük fiyat vereceklerinin şimdiden belli olduğunu, çiftçinin kredi borçları ile baş başa kaldığını, kredi borçlarının faizsiz olarak ve en az bir yıl süre ile ertelenmesi gerektiğini vurguladılar.

Ertemur, Tarım Bakanı ile görüşecek
CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, konunun takipçisi olacağını, geçtiğimiz yıl tütün üreticisinin sorunları ve çözümü için TBMM’ye meclis araştırması önergesi verdiğini, bu önergesinin TBMM Başkanlığı’nda beklediğini, Ankara’ya dönüşte bu konuyu yeniden ele alacağını söyledi. Ertemur, hastalıklı tütün numunelerini yanında götürüp yetkililere göstereceğini, bölgenin afet kapsamına alınması için Bakanlar Kurulu’nun karar alması gerektiğini, bu amaçla üreticinin borçlarının ertelenmesi ve tütün üreticisine yardım yapılması için Tarım Bakanı’ndan randevu isteyip görüşeceğini, daima üreticinin yanında olacağını açıkladı.

Gönenç, çözüm önerilerini sundu
CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, “ Yaşanan felakete maruz kalan binlerce Kaleli ve Tavaslı hemşehrimiz mağdur durumdadır. Tütüncü, bankalardan, özellikle Ziraat Bankası’ndan kredi almıştır. Alınan krediler ve borçlanmalarla tütüne yatırım yapan üretici perişan olmuştur. Üretici yok olan ürününden geçimini sağlayamayacak, borçlarını ödeyemeyecektir. Yapılan sözleşmeler üreticiyi değil, alıcı şirketi koruyan tek yanlı sözleşmelerdir. Üreticilerinin uğradığı büyük felakete devletin el koyması, tütüncünün bankalara tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak en az bir yıl ertelenmesi, üreticiye dekar başına ödenecek destek primlerinin arttırılarak ve acele ödenmesi, tütün üreten ailelerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için Sosyal Yardım Fonu ve Afet Fonu’ndan ayni ve nakdi yardım yapılması gerekmektedir” dedi.

“Konunun takipçisi olacağız”
Gönenç, “Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü olarak konunun takipçisi olacağız. Denizli’de ve bakanlıklarda girişimlerde bulunacağız. Tütüncülükle uğraşan Kale ve Tavas’a bağlı belde ve köylerdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” diye konuştu. CHP Denizli İGM Grup Başkan Vekili Selahattin Koçdemir, mağdur olan tütüncünün sorunlarını Denizli İl Genel Meclisi gündemine getirdiklerini, üreticinin sorunlarının çözümü için Valilik ve İl Özel İdaresi’nin imkanlarının kullanılması ve çiftçinin desteklenmesi için girişimde bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı