REKLAMI GEÇ

CHP’den tarihi kurultay

CHP’den tarihi kurultay

CHP, Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in divan başkanlığındaki tüzük kurultayıyla, parti içi demokrasi konusunda önemli adımlar attı. 1000’e yakın delegenin katılımıyla gerçekleştirilen ilk kurultayda, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi başta olmak üzere tarihi değişiklikler yaptı.

/ DENİZLİHABER / 27 Şubat 2012 Pazartesi, 11:14

Cumhuriyet Halk Partisi, tartışmaların gölgesinde girdiği tüzük kurultayının ilkinde tarihi bir gün yaşadı. Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in divan başkanlığında gerçekleştirilen kurultaya 1000’e yakın delege katıldı. Öncesinde sert tartışmaların ve polemiklerin yaşandığı kurultay, tüm bu gerilimlerin uzağında bir coşkuya sahne olurken, önemli tüzükte çok önemli değişiklikler yapıldı.

Kurultay’da ilk olarak divan oluşturuldu. Divan Başkanlığı’na delegelelerin çoğunluğunun oylarıyla Denizli  Milletvekili Adnan Keskin getirildi. Keskin, kurultayın açılışında divan başkanı sıfatıyla bir konuşma yaptı.

Keskin, partililerine seslendiği konuşmasında günümüz Türkiye’sinin zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğine vurgu yaptı. Kurultayın önemine değinen Keskin, “Kurultayımızda yapacağımız tüzük değişiklikleri parti içi demokrasinin kurumsallaşmasına katkı yapacak üyelik hukukunun güvencesini pekiştirecek, üyelerimizin alınacak kararlarda daha etkili olmasına olanak sağlayacaktır. Kurultayda güzellikler yaşatarak beraberliğimizi, dayanışmamızı güçlendireceğiz. Kurultaydan sevgi yumağı gibi çıkarak tarihi misyonumuzu yerine getirecek güce ve potansiyele sahip olduğumuzu herkese göstereceğiz. Kurultay sürecinin başladığından bu yana felaket tellallığı yapanların, zil takıp oynayanların heveslerini kursaklarına hapis edeceğiz” diye konuştu.

ADAYLAR ÖN SEÇİMLE BELİRLENECEK

Kurultayda CHP’nin 87 maddelik tüzüğün 50 maddesinde değişiklik yapıldı. Bunların şüphesiz en önemlisi, milletvekili adaylarının belirlenme yöntemi. CHP bundan sonra milletvekili adaylarını üye bazlı ön seçimle gerçekleştirecek.  Adayların belirlenmesi konusunda parti genel merkezinin inisiyatifi  yüzde 15 ile sınırlandırıldı.

HAZİNE YARDIMININ YÜZDE 40’I ÖRGÜTE

CHP tüzük kurultayının bir başka önemli kararı ise partinin hazineden aldığı yardımın örgütlere dağıtılmasıyla ilgili oldu. Yapılan tüzük değişikliğiyle bundan sonra seçimlerde örgütlerin de eli güçlenecek. Parti hazineden aldığı yardımın yüzde 40’ını örgütlerine dağıtacak.

HER 3 SEÇİLMİŞTEN BİRİ KADIN OLACAK

Tüzükte yapılan diğer değişikliklerden bazıları ise şöyle; PM üye sayısı 80’den 60’a indirildi. Kadın kotası yüzde 33’e yükseltildi. Tüzük ve program değişikliklerinde karar yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak belirlendi. Parti Meclisi’nin ve MYK’nın oluşumunu düzenleyen maddeler dışındaki tüm değişikliklerin yürürlüğe girme tarihi 1 Mart olarak kabul edildi. 1 Mart’ın seçilme gerekçesi ise, “27 Şubat 2012 tarihinde toplanacak kurultayı toplantıya çağıran partililerimizin haklarının gözetilmediği düşüncesine kapılmalarını önlemek” cümlesiyle açıklandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı