REKLAMI GEÇ

CHP’li Ertemür’den trafik sigortası sorusu

CHP’li Ertemür’den trafik sigortası sorusu

CHP’li Ertemur, Başbakan’a; “Son genelgede, trafikte kusurlu olan sürücü ve yayaların tedavi masrafının SGK tarafından karşılanmayacağı bildirildi. Bu genelge bu tür kazalarda sağlık giderlerinin doğrudan doğruya vatandaşlarımızın karşılaması için mi çıkartılmıştır?” diye sordu.

/ DENİZLİHABER / 21 Ocak 2010 Perşembe, 17:49

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “SGK’nın 2009/4 Genelgesi, trafik kazaları sonucunda oluşan kusurlu sürücü ve yayaların tedavi bedelleri kurum tarafından ödenmesine olanak tanımamaktadır. Bu genelge bu tür kazalarda sağlık giderlerinin doğrudan doğruya vatandaşlarımızın karşılaması için mi çıkartılmıştır?” diye sordu.

Ertemur, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun genelgesinin, kurumun trafik kazaları sonucunda oluşan tedavi bedellerini ödemeyeceğini ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu maddelerine göre tedavi bedellerinin Trafik Sigortalarından tahsil edilmesi gerektiğini düzenlediğini belirtti. Ertemür, “Bu genelge kapsamında SGK hastanelerin trafik kazasından oluşan tedavi faturalarını ödemeyerek geri iade etmiştir. İade edilen faturalar hastaneler tarafından Trafik Sigortalarına fatura edilmiş ancak kusurlu sürücü ve yayaların tedavi masrafları trafik sigortası tarafından da karşılanmamıştır. Söz konusu genelge nedeniyle yaşanan belirsizlik ve karmaşanın faturasını vatandaşlarımız ödemek zorunda kalmaktadır” dedi.

Ertemur, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:”SGK’nın 2009/4 Genelgesi, trafik kazaları sonucunda oluşan kusurlu sürücü ve yayaların tedavi bedelleri kurum tarafından ödenmesine olanak tanımamaktadır. Kusurlu sürücü ve yayaların tedavi bedelleri trafik sigortaları tarafından da karşılanmamaktadır. Bu genelge bu tür kazalarda sağlık giderlerinin doğrudan doğruya vatandaşlarımızın karşılaması için mi çıkartılmıştır? Bu uygulama sosyal devlet ve SGK’nin ilgili mevzuatlarına uygun mudur? Bu genelge nedeniyle bir aracın yola fırlayan bir çocuğa çarpması halinde yaralanan çocuğun kusurlu olması halinde tedavi bedelleri SGK tarafından ödenmeyecektir. Asgari ücretli, işçi veya memurun maaşı bu türden bir sağlık giderini ödemeye yetecek midir? Bu uygulama bir anlamda parası olmayan vatandaşlarımızı ölüme terk etmek değil midir? Sürücü SGK’lı ise SGK da trafik kazazedelerinin tedavi bedellerini ödememektedir. Bu durumda sürücünün tedavi bedeli nereden tahsil edilecektir? Ülkemizde kaç yurttaşımız bu türden bir sağlık giderini ödeyebilecek durumdadır? Trafik kazazedelerinin tedavi bedellerinin tahsil edilebilmesi için kaza tespit tutanağı alkol raporu gibi belgelere ihtiyaç vardır. Ancak bazı durumlarda trafik kaza tespit tutanağı tutulması mümkün değildir. Bu gibi durumlarda tedavi bedeli nasıl ve kimden tahsil edilecektir? Yollardaki kusurların sürücüye çıkartılması ve sürücünün tedavi bedellerinin kendisi tarafından ödetilmeye çalışılması hakkaniyete uygun olduğunu düşünüyor musunuz?”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı