CHP’li Karaca taşeron düzenlemesine sert çıktı

Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılan taşeron işçilikle ilgili düzenlemeyi sert bir dille eleştiren CHP Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, “Bu düzenleme eksiktir, gediktir ve Anayasa’ya aykırıdır. Düzenlemenin KHK ile yapılması, yargı yolunu da tamamen kapatmıştır” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Aralık 2017 Pazar, 09:30
CHP Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, taşeron işçilerinin yıllardan bu yana beklediği kadro düzenlemesinin 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığını belirtti. Düzenlemenin KHK ile yapılmasının, konuyu Meclis’ten ve milletten kaçırma, kapsama alınmayan veya ileride mağdur olacak emekçilerin yargı yoluna gitmesinin önünü kapama amaçlı olduğunu ifade eden Karaca, “Açıkça söylemek gerekir ki, bu düzenleme eksiktir, gediktir ve Anayasaya aykırı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu durum emekçilerin mağdur olmasına yol açabilecektir” dedi.
Anayasanın 121. maddesine göre olağanüstü hal süresince “olağan üstü halin gerekli kıldığı konularda” KHK’nın çıkarılabileceğini hatırlatan Karaca, “Taşeron işçilik ile OHAL arasında bir bağ olmadığı aşikardır. Keza OHAL döneminde çıkarılacak KHK’ların hükmü, Anayasal olarak OHAL süresi ile sınırlıdır. Halbuki, taşeron işçilere ilişkin düzenlemenin uygulanması OHAL süresinin sonrasında da devam edecek nitelikte, yani süreklidir. Dolayısıyla taşeron işçilere ilişkin düzenlemenin, KHK ile yapılması, açıkça Anayasaya aykırıdır. İşçileri bekleyecek en büyük tehlike de Anayasayı ihlal ederek sağlanan ‘hakkın’, yine aynı şekilde geri alınabilecek olmasıdır” dedi.
Anayasa’nın 148. maddesine göre OHAL’in KHK’ları ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılamadığını belirten Gülizar Biçer Karaca, “Ancak geçmiş dönemde Anayasa Mahkemesi OHAL’de çıkarılan KHK’ların gerçekten OHAL ile ilgisi olup olmadığımı denetlemekteydi. Ancak içinde bulunduğumuz OHAL döneminde Anayasa Mahkemesi bu içtihadını bozarak bir hukuk garabetine imza atmış ve ilgili ya da ilgisiz hiç bir KHK’yı incelemeyeceğini açıklamıştır. Sonuç olarak, taşeron işçilere ilişkin düzenlemenin KHK ile yapılması ile birlikte, mağdur edilen, kadro kapsamına alınmayan emekçilerin Anayasa Mahkemesi’ne yapacakları başvurular da sonuçsuz kalacaktır. Hükümetin bu düzenlemeyi TBMM’ye ve milletin huzuruna getirmek yerine KHK ile çıkarmasının nedeni de bu olarak gözükmektedir. Meclis’ten yasa yoluyla yapılsa işçilerin her türlü hak arama yolu açık olacakken, şimdi bu hak fiili olarak ortadan kaldırılmıştır. Keza bu düzenleme yapılırken emekçiler dinlenmemiş, konfederasyonların sendikaların, taşeron işçi derneklerinin fikirleri alınmamış, bakanlık binalarında kapalı kapılar ardında kimseye sormadan bir KHK ile oldu bitti yaratılmıştır” diye konuştu.