REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca’dan hükümete “Çiftçi borçlarını silin” çağrısı

CHP’li Karaca’dan hükümete “Çiftçi borçlarını silin” çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli’de tarlalarında çalışan çiftçileri ziyaret etti. Üreticinin sorunlarını dinleyen Karaca, hükümete çiftçi borçlarının silinmesi çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2020 Çarşamba, 10:23

Pandemi nedeniyle Denizli’de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, özellikle kırsal kesime yönelik ziyaretlerine sosyal mesafe kuralına uyarak devam ediyor.

Kavurucu sıcağın altında tarlalarında çalışan çiftçilerle bir araya gelen Karaca, sorunları dinledi, çözüm önerilerini sundu.

ÇİFTÇİ DEVLETTEN ALACAKLI
Karaca, “Üretimi sağlayan çiftçilerimizi korumak adına tüm borçlarının silinmesi gerekir. 2006’da çıkarılan Tarım Kanunun 21. maddesine göre, milli gelirin her yıl en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilecekti. Hiçbir zaman yüzde 1 verilmedi. Geçen 13 yılda tarımsal destek için ayrılan kaynak, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 1’i yerine yüzde 1’in yarısı oldu hep. Saray iktidarı çiftçilerimizi görmezden geliyor. Yasanın gerekleri yerine getirilmiyor ve çiftçi her yıl devletten alacaklı konuma düşüyor” dedi.

Korona salgını döneminde tarımda kendine yeterliliğin çok önemli olduğunu bir kez daha anlaşıldığını belirten Karaca, çiftçileri korumaya yönelik politikaların önemine dikkat çekti.

Karaca, “2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçimizin bankalara 119 milyar 331 milyon, Tarım Kredi Kooperatifi’ne 10 milyar TL olmak üzere toplam 130 milyar lira borcu var. Borç batağında olan çiftçilerimizin üretime devam etmesi neredeyse imkansız hale geliyor. Üretimden vazgeçen çiftçi sayısı her geçen artıyor. Ülkemiz bu gidişle tarımda riskli ülkeler haline gelecektir. Bir an önce çiftçilerimizin borçları için parlamentonun toplanması ve borçlarının silinmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek için tarım sigortası primleri hazineden ödenmeli ve pandemi sigorta kapsamına alınmalı” dedi.

ÜLKEMİZİ TARIMDA DAHA İLERİ TAŞIYABİLİRİZ.
Denizli’nin Türkiye’de üretimin başkenti sayılabilecek bir kent olduğuna dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Kekik, tütün ve tarımsal sanayide kullanılan üzümde birinci olan, sofralık çekirdeksiz üzüm, kavun ve adaçayı üretiminde ikinci sırada yer alan Denizlili çiftçilerimiz için de borçlarının silinmesi, başta Denizli olmak üzere ülkemizi tarımsal üretimde daha ileriye taşıyacaktır” dedi.

Yorumlar

fiko   -  Bağlantı 21 Mayıs 2020, 09:34

devletin dedigi olur chp anca olmayan aklini veriyo

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı