REKLAMI GEÇ

Çivrilli elma üreticisi perişan

Çivrilli elma üreticisi perişan

Türkiye’nin elma depolarından biri olarak kabul edilen Çivril’de üretici kan ağlıyor. Ürünün fiyatı ile maliyetlerin dörtte birini karşılayamayan üretici ağaçlarını söküyor, topladığı elmaları döküyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da bölgeye giderek üreticinin sorunlarını dinledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ekim 2022 Cumartesi, 12:42

İlçe ziyaretleri kapsamında Çivril’e giden Karaca, CHP Çivril İlçe Başkanı Bedri Ataş ile birlikte; Çivril Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zeki Karahan ve Çivril Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürol Mutlu ile bir araya geldi. Gülizar Biçer Karaca Çivril örgütü ile birlikte elma üreticilerini, soğuk hava deposu işletmecilerini dinledi ardından esnafı ziyaret etti. CHP’nin tarım politikalarını anlatan CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca, “sadece esnaf, işçi, emekli değil bereketli Çivril ovası da kan ağlıyor” diyerek üreticilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı:

ÇİVRİL’DEKİ ELMA AĞAÇLARI TEKER TEKER SÖKÜLÜYOR
“Çivril’deyiz. Çivril; elmanın, şeftalinin ve kirazın memleketidir. Ancak Çivrilli üreticiler maalesef kan ağlıyor. Az önce bir soğuk hava deposuna gittik. Çivrilli elma üreticileri eğer elması daha da değerlensin istiyorlarsa soğuk hava deposuna bırakırlar ve kış döneminde satarlardı. Soğuk hava depolarında yüzde 50’nin altında doluluk oranı var. Üretici elmasını soğuk hava deposunda saklamaya bile para bulamamış. Çivril’deki elma ağaçları teker teker sökülüyor ve Çivrilli elma üreticileri üretmekten vazgeçiyor.

4 KAT MALİYET ARTIŞINI 50 KURUŞ İLE KARŞILAYAMIYOR
“Geçtiğimiz yıla göre maliyet 4 kat artmasına rağmen maalesef elmanın fiyatı sadece 50 kuruş artabilmiş. 4 kat maliyet artışını o 50 kuruş ile karşılayamayan Çivrilli elma üreticileri elmalarını satmayıp çürük elma vasfında meyve suyu olsun diyerekten buralara döküyorlar. Birçoğu da elmayı toplamayıp silkeleyip tarlada bırakmayı tercih ediyor. Şeftali üreticisi de aynı durumda kiraz üreticisi de aynı durumda” dedi.

Üreticilerin ağaçlarını söktüklerini belirten Karaca, “Şeftali ve elma bahçelerini kazan çok. Ağaçları söküyorlar. Üretmeyecekler. Zararına siz yapar mısınız? Çiftçi de zararına üretemeyecek. Seneye Çivril ovası boş kalacak. Elma depoları da eskisi gibi değil doluluk oranı yüzde 50’nin altında. Elektrik zamlı olunca depoların maliyeti yüksek üreticiler ikiye üçe katlayan maliyetlere dayanamıyor. Geçen yıla göre mazot 4 katına çıktı, elma yarıya düştü. Damla sulama sıkıntısı var bölgede, elektrik su ilaç borcu nedeniyle üretici perişan” dedi.

Yorumlar

Fehmi 20   -  Bağlantı 24 Ekim 2022, 09:43

Çürük çarık değersiz elmadır onlar kaliteli elma diksinler sonra ağlasınlar

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı