Ertemur, buğday üretimini sordu

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Türkiye’de buğday üretiminde yaşanan sıkıntıları, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde dile getirdi.
/ DENİZLİHABER / 5 Haziran 2009 Cuma, 18:48
CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından, yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ertemur, önergesinde, “Ülkemizin geleneksel ürünlerinden olan ve tarımımızın bel kemiği sayılan buğday üretiminde, tarımsal girdilerinde yaşanan aşırı yükselme, ürün fiyatlarının yerinde sayması, desteklemelerin yetersizliği ve yanlış tarım politikaları nedeniyle ciddi azalma meydana gelmiştir. En büyük sorunlardan biri de hem işletme büyüklüğü hem de buğday veriminde AB ülkelerinin çok altında oluşumuzdur. AB ülkelerinde, buğday ekilen 1 hektar arazide ortalama verim 4.8 ton iken ülkemizde ise bu rakam 2 tondur. Yine AB’de, buğday üreten ortalama bir işletmenin büyüklüğü 17.4 hektar iken Türkiye’de bu rakam 6.1 hektardır. Bu verimlilik düşüklüğü nedeniyle, ortalama bir işletme sahibinin bir yılonunda elde ettiği gelir, AB’de Türkiye’dekinin 6 katıdır. Avrupa Birliği ülkeleri ile ülkemizi kıyasladığımızda AB çiftçisinin başta girdi destekleri olmak üzere, önemli oranda devlet desteğinden yararlandığı, bu sayede birikim yaparak üretim teknolojisini geliştirebildiği gözlenmektedir” dedi.
Ertemur’un Eker’e sorduğu sorular ise şunlar:
-Ülkemizin 2002–2009 yılları arasında toplam buğday üretimi ne olmuştur? Ürünlere göre dağılımı nedir? İllerimize göre dağılımı nedir?
-Ülkemizin 2002–2009 yılları arasında buğday ekim alanı ne kadardır? Bir azalma söz konusu ise sebepleri nelerdir? Ne tür önlemler alınacaktır?
-2002–2009 yılları arasında toplam buğday ithalatı ve ihracatımız ne olmuştur? Ülkelere göre dağılımı ve toplam tutarı nedir?
-Tarımımızı olumsuz yönde etkileyen yüksek girdi fiyatları konusunda, zirai ilaç, gübre, ürün desteği, vergi indirimi gibi uygulamalarla indirim sağlanması konusunda bir çalışma var mıdır? Kapsamı nedir?
-Maliyetleri azaltmak ve verimi artırmak için, tarım sektöründe işletme büyüklükleri artırmaya yönelik olarak; arazi toplulaştırılması, kooperatifleşme ve yatırım teşvikleri konusunda yapılan çalışmalar nelerdir? Sonuçları nedir?
-Doğrudan Gelir Desteği (DGD) sosyal bir destek olarak verildiği düşünüldüğünde, tarımda reel anlamda gelişme sağlayacak, üretime dayalı prim sistemi yeterli düzeye çıkartılacak mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar nelerdir?
-Çiftçimizi her dönem perişan eden ürün ödemelerinde, desteklerde yaşanan gecikmelerin bir daha yaşanmaması için ne tür bir önlem alınması düşünülmektedir?
-İzlenen hububat politikalarında verimlilik ve kalitenin artırılması için tarım teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?
-Buğdayda sertifikalı tohum kullanılması sağlanmasına yönelik önlemler nelerdir? Yeterli görülebilir mi?
-Ülkemizin tarım potansiyeli düşünüldüğünde toprak analiz laboratuarlarının sayısı yeterli midir?
-Toprak yapısına uygun gübre kullanımı teşvik etmek için yapılan çalışmalar nelerdir?
– Topraklarımızın yapısına uygun gübre kullanımı teşvik edilmesi ve gübre piyasasının etkin bir biçimde denetlenmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir?