REKLAMI GEÇ

Ertemur, kamu kurumlarındaki kadrolaşmayı gündeme taşıdı

Ertemur, kamu kurumlarındaki kadrolaşmayı gündeme taşıdı

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile kamu kurumlarında yaşanan kadrolaşmayı gündeme taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 18 Aralık 2009 Cuma, 18:19

CHP Denizli Milletvekili Ertemur, “AKP hükümetleri döneminde, kamu kurumlarında yaşanan kadrolaşma, uzmanlık ve mesleki deneyimin gerektiren görevlere siyasi atamaların yapılması, hakkaniyetle bağdaşmadığı gibi, kamu yönetiminde verimliliği de düşürmektedir. Hatırlanacağı gibi özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlara yapılan bu tür atamalar, telafisi mümkün olmayan sorunlara ve sonuçlara yol açmıştır. Basınımızda yer alan haberler, hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen bu tür atamaların, Türkiye İş Kurumu’nda da (İŞKUR) yaşandığı yönündedir. Söz konusu haberlerde, İŞ-KUR’da şef vb. kadrolarda bulunan 16 personelin usulsüz olarak gerçekleştirilen yönetmelik değişiklikleriyle, il müdür yardımcılığı görevine atandığına, bu atamaların daha sonra mahkeme kararlarıyla iptal edildiğine yer verilmektedir. Bu memurların ilerleyen tarihlerde başka kurumlarda belediye başkan yardımcılığı gibi unvanlara atanarak, mahkeme kararıyla alındıkları görevlere tekrar atanmalarına olanak sağlandığına değinilmektedir. Yaşanan ekonomik krizle birlikte, üzerine daha fazla sorumluluk düşen, işsizlik sorununa çözüm bulmakla görevli Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, ne yazık ki usulsüz olarak yapılan atamalarla gündeme gelmektedir” dedi.

Ertemur’un konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şunlar:
-Türkiye İş Kurumu Görevde Yükselme Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle, sınavla atanmanın esas olduğu il müdür yardımcılığına; şef, eğitim uzmanı vb. kadrolarda bulunan 16 personelin sınavsız olarak atandığı iddiası doğru mudur?

-İlgili yönetmelikte yapılan bu değişikliğin, Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen, uygulanmadığı iddiası doğru mudur? İdarenin kararları uygulamaması nedeniyle, İdare Mahkemesi’ne açılan ek davadan da yürütmeyi durdurma kararı çıktığı iddiası doğru mudur? Her iki mahkeme kararının ısrarla yok sayılmasının gerekçesi nedir? Mahkeme kararlarını yok sayan yöneticiler hukuka karşı olan bu uygulamaları için kimden cesaret almaktadır?

-Usulsüz olarak atandığı iddia edilen bu memurlar halen hangi görevde bulunmaktadır? Eski görevlerine iade edilmişler midir? İade edilmediyse bunun hukuki dayanağı nedir?

-Gaziantep İl Müdürlüğü’nde şef kadrosunda çalışırken, il müdürü olarak atanan görevlinin, mahkeme kararı uyarınca şef kadrosuna iade edildiği, buna rağmen önce Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nde belediye başkan yardımcısı görevine getirildiği, ardından da İŞ-KUR Gaziantep İl Müdürlüğü’ne il müdür yardımcısı olarak atandığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu uygulama yargı kararlarına karşı hile değil midir?

-Şef kadrosunda bulunan bir personelin sırasıyla; İŞ-KUR Nevşehir İl Müdürlüğü il müdür yardımcılığına, İŞ-KUR Çorum İl Müdürlüğü’ne ve İŞ-KUR Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Sicil Şube Müdürlüğü’ne atandığı iddiası doğru mudur? Mahkeme kararıyla şef kadrosuna iade edilen bu görevlinin iade kararından sonra hukuka aykırı biçimde Sicil Şube Müdürlüğü’ne vekaleten atandığı iddiası doğru mudur? Doğru ise, mahkeme kararları ortadayken yapılan bu atamaların hukuki dayanağı nedir? Hukuk kuralları yok sayılarak veya zorlanarak yapılan bu atamalar, kamu yönetiminin şeffaflık ve tarafsızlık ilkesine uygun mudur?

-İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu, ekonomik krizin istihdamı da vurduğu bir dönemde, kamu istihdam kurumu olarak, işsizlikle mücadelede kilit konumda bulunan İŞ-KUR gibi bir kurumda, işsizlikle mücadele için harcanması gereken çaba ve enerjinin siyasal kadrolaşma için harcanması ne kadar doğrudur?

-Uzmanlık, mesleki deneyim gerektiren alanlara, mahkeme kararlarına rağmen hukuki yollar zorlanarak atama yapılması nedeniyle açılan soruşturma var mıdır?

-Türkiye İş Kurumu’nun önemi ve işlevi de dikkate alınarak yapılan atamaların düzeltilmesi düşünülüyor mu?

-AKP iktidarının hukuku yok sayarak yaptığı, tarikat ve cemaatlerin bürokrasi üzerindeki etkisini kuvvetlendiren atamalara ne zaman dur denilecektir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı