REKLAMI GEÇ

Ertemur, TOKİ’leri Başbakan’a sordu

Ertemur, TOKİ’leri Başbakan’a sordu

TOKİ tarafından Denizli’de yapılan konutların, hangi şartlarda vatandaşlara verildiği ve yaşanan olumsuzluklar, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur tarafından TBMM gündemine taşındı.

/ DENİZLİHABER / 11 Ocak 2010 Pazartesi, 17:45

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Denizli Belediyesi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, konut sahibi olan vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, bu sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı. Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “AKP hükümetlerinin uyguladığı politikalar, işsizlik rakamlarında tarihi rekorlara neden olurken, ekonomik daralma ve kapanan işyeri sayısı ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Ekonomik krizden en çok etkilenen ve işsizliğin yoğun olarak yaşandığı illerimizden biri de Denizli’dir. Devam etmekte olan ekonomik kriz öncesinde TOKİ’den taksitle ev sahibi olan vatandaşlarımız ciddi sorunlar yaşamaktadır. İşsizlik, işi olan vatandaşlarımızın reel gelirlerinin fiyat artışları karşısında sürekli düşmesi vatandaşlarımızı konut kredilerini ödeyemez duruma getirmiştir. TOKİ konutlarının altyapılarının tamamlanmadan teslim edildiği, konut maliyetlerinin sosyal donatı alanlarının inşası gerekçe gösterilerek gereğinden fazla yükseltildiği, konut teslimlerinden sonra site yönetimlerinin baskı ile ele geçirilerek vatandaşlarımızdan yüksek miktarda aidat alındığı, bu yolla haksız kazanç elde edildiği iddiaları yoğunluk kazanmaktadır” dedi.

Ertemur’un Başkaban Erdoğan’a konuyla ilgili olarak yönelttiği sorular şunlar:
1-Denizli’de devam eden veya bitirilen TOKİ projeleri hangileridir? Toplam konut sayısı nedir? Bunlardan kaçı hak sahiplerine teslim edilmiştir? İnşası yapılıp ta satılmayan kaç konut bulunmaktadır?
2-Türkiye genelinde ve Denizli ili özelinde konut taksitini ödeyemediği için hakkında işlem başlatılan kişi sayısı nedir?
3-Konut satışlarında, yaşanan bazı bölgelerde yüzde 30 yüzde 40’ları bulan fiyat düşüşleri bilinmektedir. Yaşanmakta olan ekonomik kriz, işsizlik ve konut fiyatlarındaki düşüş de dikkate alınarak, TOKİ’nin yapmakta olduğu veya teslim ettiği konutların fiyatlarında bir indirim yapılacak mıdır?
4-Yaşanan tablo nedeniyle yüksek fiyatla ev sahibi olmuş ve ağır ödeme koşulları içine girmiş vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar da göz önünde bulundurularak, konut taksitlerinde bir indirim düşünülmekte midir?
5-İllerde uygulanan TOKİ projeleri, dar gelirlilerin konut sahibi yapılması amacına mı yoksa TOKİ’ye kaynak sağlama amacına mı yönelik olarak gerçekleştirilmiştir?
6-Etaplar ve ihaleler itibariyle belirtilmek üzere; okul, alışveriş merkezi, sağlık ocağı, cami, bağlantı yolları gibi kamunun üstlenmesi gereken inşaatlar hariç, her bir konut tipi için dairelerin TOKİ’ye maliyeti nedir? TOKİ’nin konutları maliyetlerinin çok çok üzerinde bedelle, sattığı iddiaları doğru mudur?
7-Denizli’nin Aktepe Mahallesi’ndeki TOKİ konutları sakinlerinin, apartman yönetimi için dışarıdan yönetici atanması ve yüksek miktarda aidat istenmesi gerekçesiyle eylem yaptığı iddiası doğru mudur? Site yönetimi üzerinde baskı kurmak ve yönetimi ele geçirmek isteyen bu şahıslar kimlerdir? Bu şahıslarınTOKİ ile bir bağlantısı var mıdır?
8-Bu konuda adli makamlara ulaşan bir şikayet var mıdır? Bugüne kadar bu şahıslar hakkında ne tür bir işlem yapılmıştır?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı