REKLAMI GEÇ

Ertemur’dan mermer için soru önergesi

Ertemur’dan mermer için soru önergesi

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle, TBMM Başkanlığı’na, mermer sektörünün sorunları konusunda bir soru önergesi verdi.

/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2008 Cuma, 00:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, mermercilerin sorunlarına eğilmeye devam ediyor. Daha önce de mermer sektörünün sorunlarını, TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde dile getiren Ertemur, bu kez de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Mermerin, Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu belirten Ertemur, soru önergesinde, özellikle son yıllarda ABD’de yaşanan Mortgage krizinin dünyada ve ülkemizde yarattığı olumsuz havanın, döviz kurunun düşüklüğü nedeniyle, ihracatta yaşanan daralmaya ve mermer sektöründe ciddi sıkıntılara yol açtığına dikkat çekti.

Ertemur, önergesinde, dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik durgunluk sebebiyle, mermer sektöründe iç piyasada ve ithalatta yaşanan daralmanın boyutlarını ve varolan bu daralmanın aşılması için ne tür önlemler alındığını sordu. Ertemur’un konuyla ilgili diğer soruları da şunlar:

-Sektörde yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak, mermer sektörün en önemli girdisi olan akaryakıt üzerinde alınan ÖTV ve KDV gibi vergilerin düşürülmesi bir çözüm yolu olarak düşünülebilir mi? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır?

-Özellikle zor topografyada, dağlık alanlarda, orman bölgelerinde açılan sektörün can damarı ocaklar için, devlet hiçbir alt yapı yapmadığı ortadayken, hükümetiniz konuyla ilgili herhangi bir destek yapmayı planlıyor mu?

-2004 yılında yürürlüğe giren 5177 sayılı kanunla 2.Gurupta yer alan mermer kaynaklarımızın çoğu patlatma yöntemi ile mıcır yapıldığı, bu nedenle mermer kaynaklarımızı koruyamadığımız iddialarına yönelik yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

– Hükümetin istihdamı artırmak konusunda attığı adımlar bilinmektedir. Bu çerçevede, önemli bir istihdam alanı olan madencilik sektöründe istihdamı artırmaya ve işverenlerin vergi yükünü azaltmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı