REKLAMI GEÇ

Gazalcı yeni modeli eleştirdi

Gazalcı yeni modeli eleştirdi

22. Dönem CHP Denizli Milletvekili Eğitimci Mustafa Gazalcı, kesintisiz eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 modelini sert bir dille eleştirdi.

/ DENİZLİHABER / 23 Şubat 2012 Perşembe, 16:11

22. Dönem CHP Denizli Milletvekili Eğitimci Mustafa Gazalcı, eğitim sisteminde son yapılan değişikliği değerlendirdiği açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığını da dışlayarak 5 AKP Grup başkanvekilinin önerisiyle oldubittiye getirilip Türk eğitim sisteminin bütünü alt üst edilemez, edilmemelidir” dedi.

Gazalcı açıklamasında, “Sonunda AKP Grup Başkanvekilleri 8 yıllık kesintisiz eğitimin bilimsel bütünlüğünü bölecek yasa önerisini TBMM Başkanlığına verdi. AKP’nin her zamanki klasik oyunu bir kez daha bu öneriyle ortaya konuyor. Sözde zorunlu eğitimin süresi 12 yıla çıkarılıyormuş gibi yapılıp var olan sistemi daha da kötüleştiriyor. İlköğretimi 1. ve 2. kademe diye bölüyor. 12 Yıl zorunlu eğitimi belirsiz bir tarihe bırakıyor. Eğer bu öneri yasalaşırsa Cumhuriyet eğitimine en büyük darbe vurulacaktır. Ne Cumhuriyet eğitimin birliği ne de bilimselliği kalacaktır. Cumhuriyet öncesindeki dinsel-bilimsel ikili eğitim anlayışına geri dönülecektir. Öğrenciler zorunlu eğitimin üçte birini tamamladıktan sonra isterlerse Bakanlar Kurulu kararıyla örgün eğitimden ayrılıp, açık öğretime geçebilecektir. Böylece ilköğretimin 4. sınıfından sonra isteyen öğrenciler Kuran kurslarına, imam hatip liselerine gidebilecek ya da açık öğretimde sınavlara girerek evde oturabilecektir. 18. Milli Eğitim Şurasında ortaya atılan bu bölmeli eğitimin, ne eğitimsel ve ne bilimsel bir yönü vardır. Bu tamamen siyasal ve dinsel tercihtir. 1997’de 8 yıllık kesintisiz eğitime karşı çıkarlarken 5+3 diyorlardı, bu öneriyle bir yıl daha geriye giderek 4+4 olmuş. Çocuğun Kuran kurslarına gitmesi aksamasın diye olacak okul öncesi zorunlu eğitimin içine alınmamış. Bilindiği gibi kısa bir süre önce Kanun Hükmündeki Kararnameyle Kuran kurslarına gitme yaş sınırı kaldırılmıştı. Çocukları 10-11 yaşlarında mesleğe yöneltmek, örgün eğitimden almak yanlıştır. Üniversiteye girişte katsayının sıfırlanması, Abdullah Gül ve Recep Tayip Üniversiteleri adının verilmesi de bu önerinin içine sıkıştırılmıştır. Önerinin gerekçesinde kademeli eğitim için yabancı ülkelerden verilen örnekler ile önerilen sistem arasında bir bağ yoktur. O ülkelerde kademeler pozitif program birliğini bozan aşamalar değildir. Eğitim ciddi bir iştir, bir bilimdir. Çocukların, ülkenin geleceğidir. Eğitimle ilgili kararlar şuralarda, bilimsel toplantılarda uzmanlarla tartışılarak oluşturulur. Milli Eğitim Bakanlığını da dışlayarak 5 AKP Grup başkanvekilinin önerisiyle oldubittiye getirilip Türk eğitim sisteminin bütünü alt üst edilemez, edilmemelidir. Bu yasa önerisi, Anayasanın 42., 124. maddelerine, 1739 sayılı Milli Eğitim Yasasına, imzaladığımız Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırıdır. Bir geriye gidiştir. Cumhuriyet eğitiminin birliğini, laikliğini, bilimselliğini, 1997 çıkarılan 8 yıllık zorunlu eğitimin kesintisizliğini bir türlü içine sindiremeyen, “dindar genlik yetiştirmek” isteyenlerin önerisidir bu” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı