REKLAMI GEÇ

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü

CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kocabay, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümünde birer açıklama yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2021 Pazar, 12:29

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadınları geri kalmış bir toplumun demokratik bir seviyeye ulaşmasının zor olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Ulu Önder Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve sosyal hayata katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapıldığına dikkat Çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Aile hayatında, devlet yönetiminde ve miras hukukunda erkeklerle eşit haklara sahip olmayan hatta nüfus sayımında bile sayılmayan Türk kadınları, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle birçok hakka sahip olmuştur. Kadınlara 1930 yılında Belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve köy heyetini seçme hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan değişikliklerle de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Bu tarih kadın haklarının elde edilmesinde önemli bir gün olarak ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır” dedi.
Ülkemizde nüfusun ve seçmenlerin yarısını oluşturan kadınların siyasette, kamu ve ekonominin yönetiminde, siyasi partilerin yönetim kadrolarında eşitlik ilkesine uygun bir biçimde temsil ve katılım olanağı bulamadıklarını belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Ülkemizde İsveç, İtalya, Fransa gibi birçok gelişmiş ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmış olmasına rağmen, Türkiye’de kadınlar seçilme hakkının kullanılmasında uluslararası endekslerde hala son sıralarda yer almaktadır. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre; Türkiye 149 ülke içerisinde 130’uncu sırada yer almakta, aynı rapora göre kadınların siyasette eşit katılımının sağlanması için en az 107 yıl geçmesi gerektiği ifade edilmektedir. Anayasamızın 10’uncu maddesine dayanarak cinsiyet eşitliğini sağlamakla görevli olan devlet, kadınların siyasete katılımı ve eşit temsili konusunda imzaladığı uluslararası sözleşmeleri de hayata geçirmekle yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kocabay ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde YaşamHak projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve YaşamHak’ın şiddetin son bulma adresi olduğunu ilan ettik.

İktidarda olmamamıza rağmen, Partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı